Gustavo Germano: foto-výstava ´Zmizelí´ aneb kde, bratře můj, jsi?! / Ausencias / Zmizelí

19.12.2013 14:00

30 000 zadržených – nezvěstných a zavražděných občansko-vojenskou diktaturou ve třicetimilionové  Argentině v letech 1976 – 1983


Instituto Cervantes – Praha

Výstavní sál

11. 12. 2013- 8. 2. 2014

 

Velvyslanectví Argentinské republiky a Institut Cervantes v Praze nás  pozvali  10. 12. 2013 na zahájení výstavy fotografií ´Zmizelí´, jejichž autorem je argentinský fotograf žijící v Barceloně, Gustavo  Germano.  Za jeho osobní účasti, za účasti Guillerma Federica  Krecklera -  vedoucí mise Argentinského velvyslanectví v České republice, za účasti ředitele Institutu Cervantes v Praze Ramira Villapadierny, u  příležitosti 30. výročí  diktatury v Argentině, u příležitosti Mezinárodního dne lidských práv, jsme se v přenádherné výstavní síni seznámili s foto-projektem  Gustava Germana , který na své výstavě 14 dvoj- fotografií vystavil fotografie  14 osudů lidí všech společenských vrstev,  kteří již nežijí,  14 osudů jejich rodin,  14 příběhů, z nichž je každý jiný, 14 osudů obětí systematického plánu nelegálního utlačování a vyhlazování osob, který zavedla krvavá vojenská diktatura v Argentině v letech 1976 - 1983.

„Skutečný obsah fotografie je neviditelný, protože nevychází ze vztahu s formou, ale s časem“.

(John Berger)

 

Velmi úspěšnou (přitom s s využitím jednoduchého konceptu, kdy autor použil sérii dvou velkoformátových fotografií vedle sebe, z nichž ta první zobrazuje šťastné lidi, a ta druhá smutný výsledek postižené rodiny ztrátou svých drahých),  a přitom burcující i působivou  výstavu fotografií, z provincie Entre Ríos (1 milion lidí), odkud sám autor pochází, už zhlédli poprvé v Barceloně v roce 2007, poté v budově OSN v New Yorku, v hlavním sídle EU v Bruselu i desítky měst na americkém kontinentu i v Evropě. Během let 1976–1983 bylo v Argentině zavražděno, mučeno nebo zmizelo na 30 tisíc lidí.

 

Vlastní bratr Eduardo také zmizel…bezmocná tragédie beze slov

Gustavo Germano, argentinský fotograf žijící v Barceloně (*1964, Chajarí, Entre Ríos, Argentina), se vrátil po 30 letech na stejná místa (což byl nelehký úkol najít ta místa) ke stejným lidem a přátelům, aby svým fotoaparátem zhotovil snímky podobné těm z jejich rodinných fotoalb, nyní však poznamenané bolestnou nepřítomností milované osoby. Germanův vlastní bratr -18 letý Eduardo zmizel, když  Gustavovi bylo 12 let.

 

Jak se Germano dostal k projektu ´Zmizelí´?!

Autor opakovaně slýchával od mé matky, že mluví o “neustálé přítomnosti absence”, proto se Germano rozhodl  svými fotografiemi ztvárnit  „přítomnost absence“. Po deseti letech, tj. když dosáhl věku  22 let, Germano již fotografuje.  Použil archivních fotografií z rodinných alb, kdy si je příbuzní (v touze nalézt své příbuzné a žalovat tak státu, který zmizelé osoby nepovažoval za vůbec možné)  připínali  na svá těla… byly to jediné připomínky na jejich drahé …  a tak si můžeme představit, co to znamená ´nuceně´ zmizet…mají následovat další projekty zmizelých i z ostatních sousedních zemí jako je např. Brazílie….

 

 

 

 

 

 

Ausencias/Zmizelí – opsáno z plakátu, či katalogu
Násilná fyzická likvidace osob, které se doslova vypařily, takovou metodu zvolila argentinská diktatura z let 1976 – 1983. Podle vyjádření některých z jejích velitelů se tímto způsobem, s mlčenlivým souhlasem argentinské vládnoucí třídy, snažili vyhnout odsouzení ze strany Svaté stolice. Jediné, čeho naopak dosáhli, bylo, že se ona hrůzná minulost stala věčně živou přítomností, stejně jako Nerudova kletba na adresu Franka. Je to právě umění, které je lépe než soudní procesy, pátrání novinářů nebo filozofické úvahy schopno vyjádřit zraňující prázdnotu vyvolanou nevysvětlitelným zmizením člověka. Stejně jako sochy Juana Carlose Distéfana nebo poezie Juana Gelmana, obrazy Carlose Alonsa nebo Španěla Ramose Gucemase, tak i fotografie Gustava Germana a tečky, jež v každém popisku nahrazují jméno zmizelé osoby, evokují toto zásadní trauma současné argentinské identity a s němou silou nedokončeného gesta nás uvádějí do mystéria času. (Horaco Verbitsky)

Dokumentační prameny

Gustavo Germano

Jednotný registr Pravdy, Entre Ríos, Argentina

Sdružení HIJOS, Región Paraná, Argentina´

Spolek rodinných příslušníků a přátel zadržených-nezvě  stných v Entre Ríos


Výstavu pořádáme ve spolupráci s Argentinským velvyslanectvím v České republice

 

Instituto Cervantes

120 00 Praha 2 – Nové Město

Na Rybníčku 536/6

Tel.: 420 221 595 211

Fax: 420 221 595 299

cenpra@cervantes.es

vstupné:zdarma

 

Máme otevřeno:  

pondělí–pátek 10.00–18.00 hodin

 sobota 10. 00–14.00 hodin

Hodnocení:  100 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka

 

Zpráva z Metra 12. 12. 2013

Na Kubě se ale na Den lidských práv zatýkalo…Kubánské úřady pozatýkaly na úterních manifestacích u příležitosti Dne lidských práv více než stovku příslušníků opozice. …Berta Solerová, která vede opoziční skupiny ´ Dámy v bílém´, uvedla, že policie po celém ostrově zadržela si 130 lidí. V metropoli prý skončilo v rukách policie 80 aktivistů. Kubánští disidenti ke Dni lidských práv svolali několik desítek demonstrací. (ČTK)