Graffiti jako městský folklór ulice aneb prosím, už vůbec ne banální až zošklivující tagy! (část 1.)

25.01.2015 19:31

Ani nové století, 21. století, nedokázalo zabránit šíření městkého folklóru ulice – graffiti. Naopak.  K pomalovaným fasádám domů či jiných objektů  bohužel přibývají další místa, kde se s graffiti chtě nechtě setkáme, jako např. na vlacích, vagónech metra, v podchodech, na roletách obchodů  i dalších…/sledujme to  sami. 

 

 

 

 

Vzhledem k tomu, že máme na www.www-kulturaok-eu.cz spousty fotografií z Prahy,  rozhodli  jsme se trošku o graffiti jako o nezničitelném dosud fenoménu - streetartu popřemýšlet….přesto se stane, že se někdy zastavíme a vůbec nám graffiti – výzdoba nevadí, ale takové ty banální tagy/nic neříkající/ na čerstvě provedených fasádách, to je vskutku nesmyslný čin…ba zločin…

 

Graffiti je v obecném smyslu druh výtvarného projevu pracující ve veřejném prostoru technikou nanášení barev, často ve formě spreje nebo fixy, případně škrábání, leptání. Vychází z původního řeckého slovesa γραφειν (grafein), psát. Graffiti se stalo jedním z původních pilířů

kultury Hip hopu, označované za kulturu protestu. Pohled na graffiti bez zřetele na Hip hop lze vnímat jako městský folklór ulice. V pozdější době je obohaceno o další techniky vyjadřování a stává se streetartem, příp. mural artem. (zdroj: wikipedia)

 

Denně se s tím setkáváme… (od počátku existuje několik odlišných základních pohledů na graffiti), např. vězme tento příběh o ND...

 

Francouzi ve věku 17 a 18 let posprejovali Národní divadlo 13. srpna 2014 nad ránem. U činu se fotografovali, a tak policistům usnadnili práci s dokazováním. Jednoho z nich zadrželi přímo na místě činu, druhého až v hotelovém pokoji.  Za trestný čin poškozování cizí věci ve druhém odstavci jim hrozí až rok vězení. Případ nemůže být projednáván ve zkráceném přípravném řízení, protože jednomu z nich je 17 let.

Policie už zná škodu způsobenou na Národním divadle v Praze, které v polovině srpna posprejovali dva Francouzi. Suma se vyšplhala na 37 tisíc korun. Mladíci již byli obviněni z trestného činu poškozování cizí věci. Mladíci z Francie se vyfotografovali při sprejování na budovu Národního divadla.

V pondělí byla vyšetřovatelům oznámena způsobená škoda. Mladíci mohli odcestovat z republiky, protože již byli vyslechnuti a u nás jsou zastupováni právníkem. Jejich přítomnost by mohla být vyžadována před podáním obžaloby u seznámení se spisem, i u tohoto úkonu ale mohou být zastoupeni obhájcem. Poté je na soudu, jestli bude jednat bez jejich přítomnosti,“ řekl Novinkám mluvčí policie Tomáš Hulan.

Zdroj: Novinky

 

 

Většinou populace je proto  graffiti vnímáno jako vandalství a je možné ho postihovat na základě trestního zákona České republiky. Ten umožňoval autora nelegální graffiti obvinit za trestný čin podle výše škody § 257 „poškozování cizí věci“; od novely zákona roku 2001 již vždy přímo podle § 257b za trestný čin, čímž se odlišuje tvrdším výchozím postihem od jiného vandalství.[17]. V roce 2009 přechází tato právní úprava do nového trestního zákoníku (Zákon č. 40/2009 Sb, platnost od 1.1.2010) pod § 228 odst. 2, s ohledem na ustanovení odst. 3 a 4. Podle toho hrozí každému takovému sprejerovi trest odnětí svobody do 1 roku, v případě dalších uvedených okolností až na 6 let.

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tiskové zprávy, Wikipedia)

Foto: © Ing. Olga Koníčková