Glass Excellence VI.: Zuzana Kubelková - ´Destrukce/Rekonstrukce´

08.07.2013 16:25

Pražská galerie českého skla (PGČS)

25. 6. - 29. 7. 2013

 

Byli jsme pozváni 25. 6. 2013 na vernisáž děl výtvarnice a sklářky Zuzany Kubelkové, která nám  představila svou další samostatnou výstavu ´Destrukce/Rekonstrukce´ z vybraných prací z let 2006 - 2012, stejně jako svou současnou tvorbu. Vernisáž se konala pro nás nově objevené galerii v Bartoškově ulici, v Nuslích, v těsné blízkosti starého domu, kam jsme chodili za babičkou Koníčkovou, ´takovou dobrou sokolovnou´, pocházející ze Štýrského Hradce.

 

Pražská galerie českého skla již 2. rokem pořádá pravidelná setkání Glass Exellence ve sklářském umění. Na vernisáži  si můžeme promluvit se sklářským tvůrcem, který právě vystavuje. V přenádherných prostorách bývalého mlýna na sóju, který byl zrekonstruován na moderní loft, se můžeme jako veřejnost každé poslední úterý v měsíci seznámit s díly mladých či zkušených sklářských umělců.

 

Jak zachytíme ve skle průnik předmětů?

Autorka se věnuje tématu destrukce, průnikům skleněných desek jinými předměty a jejich následné deformaci. Můžeme si tak připomenout např. průlet kulky předmětem, který můžeme vidět na videu slow motion. Autorka se snaží právě tento průnik předmětů  v zastaveném momentu,  kdy začíná proces deformace. Díla vznikala spontánně a zcela nečekaným způsobem. Fascinujícím způsobem můžeme vidět nedoroztříštěné skleněné desky, tvar se bortí, ale sklo si jej ponechává a výsledkem je nový objekt. Popraskáním skla autorka  docílí dojmu živé plastiky, která působí, jako kdyby se to zrovna stalo a kulka deskou právě prolétla.

 

Materia Alba 2013 – žádný dům by neměl být uzavřenou konzervou!

Když si Zuzana Kubelková přečetla článek o škodlivosti nevětraných prostor nově zateplených domů, vytvořila zajímavý nový projekt Materia Alba 2013. A tak Z. K. nově zkoumá, jak spojit různé nesourodé materiály či hmoty se sklem. Autorka tak skleněné desky deformuje, ale zároveň je spojuje speciální hmotou (lepidlo Herkules a krystaly boraxu). Jednotlivé vzniklé plastiky představují průnik hmoty skrze tabule plochého skla (jako okna staveb, kterými sice proudí škodliviny, ale také čerstvý vzduch)..

 

Zuzana Kubelková experimentuje s chemickými pokusy

Ploché desky skla nechává prorůstat uměle vypěstovanými krystaly skalice modré a zelené a kamence, které pěstuje přímo na skle,  které pak samy rostou v prostorech mezi skly…

 

Ze životaběhu Zuzany Kubelkové

  • 1987 – narodila se
  • 2002 – 2006 studium - SUPŠ sklářská, Železný Brod, Atelier Modelářství lisovaného skla
  • 2006 – 2012 studium - Universita J. E. Purkyně, Ústí nad Labem, Fakulta Umění a Designu, Atelier Sklo (doc. Ilja Bílek)
  • 2009 – 2010  stáž a pracovní pobyt Moholy Nagy Muvészeti Egyetem Budapešť, Maďarsko, Atelier Sklo (Gyorgy Gaspár)
  • 2004 stáž a pracovní pobyt Glasfachschule Zwiesel, Německo

 

Výstavy

2010 Poločas rozpadu, Sladovna Písek (CZ)

2010 Poločas rozpadu, Všeradice (CZ)

2010 Mezinárodní soutěž sklářských škol, Sanssouci Karlovy Vary (CZ)

2009 studentská výstava, MOME Budapešť (HU)

2009 „Také sklo“, Univerzitní Galerie, Plzeň (CZ)

2009 Intersalon, Sladovna Písek (CZ)

2009 Řemeslo a umění ve skle, Muzeum města Nový Bor (CZ)

2009 Mezinárodní soutěž sklářských škol, Sanssouci Karlovy Vary (CZ)

2008 Mezinárodní soutěž sklářských škol, Sanssouci Karlovy Vary (CZ)

2007 Celestian Gallery Toronto, Kanada (CAN)

2005 Výstava studentských prací, SUPŠ sklářská, Železný Brod (CZ)

 

Stanislav Libenský Award letos již po páté

 

  • I v letošním roce 2013 Pražská galerie českého skla vyhlásila cenu Stanislav Libenský Award, a to již po páté.
  • Soutěž jsme určili mladým umělcům z celého světa, absolventům bakalářského nebo magisterského studia, kteří ve své závěrečné práci použijí sklo.
  • Iniciátorem a hlavním pořadatelem soutěže je Pražská galerie českého skla. Spolupořadateli jsou Správa Pražského hradu a Uměleckoprůmyslové museum v Praze.
  • O cenách rozhodne mezinárodní porota, složená z odborníků  z oboru skla jako je ředitel Evropského muzeum moderního skla v německém Coburgu Sven Hauschke, newyorský galerista Douglas Heller, vedoucí sbírky skla, keramiky a porcelánu v UPM Milan Hlaveš, český sklář a pedagog působící především ve Spojených státech Martin Janecký, emeritní profesorka z anglické university v Sunderlandu Sylva Petrová a nizozemská novinářka specializující se na sklo Angela van der Burght.
  • Hlavní cenou je 3-týdenní pobyt ve sklářské škole Pilchuck Glass School v USA. Vítěz má jedinečnou možnost tvořit na mezinárodním poli, setkat se zahraničními kolegy a sbírat tak cenné zkušenosti pro svou praxi.
  • Druhou cenu udělí sklárna Ajeto, kde bude výherci nabídnuta možnost týdenní stáže. Dále pak první tři ocenění budou moci postoupit svá díla do aukce skla, pořádané aukční síní Dorotheum na podzim tohoto roku.
  • Sklárna Moser udělí zvláštní cenu za jedinečný design a kvalitní řemeslné provedení díla.
  • Porota v druhé polovině července 2013 vybere ze všech přihlášených užší výběr kandidátů, jejichž díla budou vystavena v Královském letohrádku na Pražském hradě od 20. 9 - 1. 12. 2013. Hlavního výherce porota vybere na základě prezentovaných objektů 19. 9. 2013. Ten samý den bude výherce slavnostně oznámen na galavečeru v Míčovně Pražského hradu.

 

Je třeba podporovat mladé umělce a to především ve sklářské oblasti, která má v Českých zemích takovou tradici,“ řekla Kateřina Čapková, ředitelka Pražská galerie českého skla. „Cenou Stanislava Libenského chceme nejen uctít památku toho špičkového českého skláře, ale také motivovat mladé umělce v jejich dalším působení v oblasti skla.“

 

  • Přihláška, fotografie uměleckého díla, profesní životopis a anotace díla v češtině a angličtině musely být odeslány nejpozději 28. června 2013 na adresu Pražské galerie českého skla.

 

 

Pražská galerie českého skla

Bartoškova 26
140 00 Praha 4
Telefon: +420 272 101 121
Fax: +420 272 101 120
IČO: 279 07 660

E-mail:  info@prazskagalerie.cz
 www.prazskagalerie.cz

Máme otevřeno:  pondělí –pátek od 9.00 -17.00 hodin (zazvoníme vlevo od vstupu do domu)
Vstupné: zdarma

 

Hodnocení:  95 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: PGČS