Giangi Cornelio: ´The soul´s noises´/Výkřiky duše aneb …staň se tím, co jsi…

08.05.2014 20:55

Giangi Cornelio: ´The soul´s noises´/Výkřiky duše  aneb …staň se  tím, co jsi…

 Petr Larva – Study of soul -Experimenty (glass)   

 

Novoměstská radnice  - Galerie věže- Praha

30. 4. – 18. 5. 2014

 

Byli jsme pozváni na vernisáž obrazů italského malíře Giangiho  Cornelia, kterou jsme připravili v Galerii věže. Přítomni byl spolupachatel výstavy Karel Holub,  šéf Italského kulturního institutu a další…

 

Výstava  italského malíře a designera, původem z Milána,  který už skoro 22 let žije v Praze,  je ukázkou filozoficko - uměleckého směru emocionality a je  příspěvkem k autorovým 50-tým narozeninám. Pocity strachu, zlosti, radosti, štěstí, smutku či úzkosti hluboce poznamenávají život každého člověka. Zpracování  tohoto prožitku a forma jeho vyjádření je uměleckým vzkazem směrem k ostatním. Takto můžeme  vizualizovat emoce a prožitky i v umění.

 

…staň se  tím, co jsi…

…v jeho díle stále pokračuje proces ´rekombinace´´, který se projevuje v estetické formě každodenního života, ve velkolepé kultuře rozšířené spotřeby, ve sloučení tvaru a jeho obsahovosti, v integritě konkrétní smyslové zkušenosti, v emocích. Nejde o to povrchně vyjádřit, kdo jis, nebo být tím, co vyjadřuji, ale být věrný své povaze, ´stát se tím, co jsi´. Zdá se, že malířská proměna této vitální snahy v minulosti atopické, bez trvalého setrvání a zacílení, našla specifickou oblast intenzity: ženské postavy jako obrazu touhy. To  znamená,že mobilizace touhy se zde představuje jako primární bios, individuální i kolektivní , je původním motivem velkoleposti spotřeby, povrchnosti módy, objevuje se v podobě ´naruby´, v krajních extrémech Trash a Crash naší civilizace. „Jsme v oblasti sexuálních, elektrických proudů,“  jak by řekl William Burroughs.

 

Malířská tvorba Giangiho Cornelia je tedy odrazem nejen jeho subjektivních emocí, nýbrž i výrazem emocí naší doby, a stává se tak skutečně ´výkřikem duše´, která hledá svůj přístav ve vodách průzračných a pravdivých. (zdroj: Luisa Girani, Světlana Kalousková)

Ze životapisu autora:

1964 se narodil v Pavii v Itálii

  • studoval geologii
  • 1983 – seznámil se v New Yorku se směrem abstraktního expresionismu a  ´action painting´  
  • od roku  1997 žije a pracuje v Praze
  • 1997 – narodila se mu dvojčata – dcera Rebecca a syn Filippo
  • je umělcelm   ´vícečetných forem´, který prošel pluralitou protichůdných uměleckých kulturních vývojových etap 80. a 90. let 20. stol.
  • zúčastnil se aktivního politického dění, po zklamání našel azyl v malbě  
  • je tvůrcem designových instalací a pracuje s mnoha architektonickými studii

 

Záštitu tomuto projektu poskytlo Velvyslanectví Italské republiky v Praze, Italský kulturní institut v Praze a Úřad městské části Prahy 2.

 

 

 

Petr Larva – Study of soul -Experimenty (glass)  

 

 

 

 

 

 

 

Novoměstská radnice, p. o.

Praha 2

Karlovo nám. 1/23

 

 www.facebook.com/NRpraha

  

https://www.nrpraha.cz

Máme  otevřeno: úterý – neděle  10.00 -  18.00 hodin

Vstup: v souvislosti se vstupem na věž

Hodnocení:  85 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka