Galerie Mega aneb galerii ve výloze můžeme zhlédnout 7 dní v týdnu

23.02.2021 15:44

 

Galerie Mega

vladimir518, jankay0811, justn63 a Wild84

Graffiti

do 28. 2. 2021 

podchod Palackého náměstí

vstup do stanice metra Karlovo náměstí ze Zítkových sadů

 

Uzavřené galerie, umělci, co už nemíní tvořit „do šuplíku“ a diváci, nemající správný dojem z moderního, leč neosobního, sdílení umění na netu, jsou tři důvody pro vznik galerií pod širým nebem, v opuštěných výkladech nebo, jako v případě Galerie Mega, v podchodu.

 

 

Trochu to připomíná nezničitelnost přírody, deroucí se k slunci. Jev, kdy z rozpraskávajícího se asfaltového chodníku, se uzounkými spárami zoufale derou výhonky zeleně k slunci, nebi, živočichům, a když už to nejde jinak, tak i nám, lidem, kteří ji ve svém zájmu zadupali pod příkrov šedi a hmot. Stejně tak se nyní, po roce šedivého zabetonování, dere všemi možnými spárami v krunýři zákazů a překážek na světlo denní umění všeho druhu. Vstříc slunci, nebi, živočichům, ale hlavně nám divákům, podobně uvězněným. Buď požehnána iniciativa, vůle k žití a přežití všech umělců, tvůrců, organizátorů a vůbec kulturymilovných, snažících ve veškerém tom stávajícím životě, potěšit nás a tím také sebe.

 

Galerie Mega

Galerie Mega, je nový výstavní prostor ve velké vitríně, skryté v přítmí podchodu vedoucího do stanice metra B, Karlovo náměstí, od Vltavy, ze Zítkových sadů. Galerie Mega se vzdor všemu a všem, míní věnovat mladým autorům zaměřeným na graffiti a streetart.

 

 

Graffiti a street art už není jen hanobení veřejného prostoru

Ano, jsou i samozvaní exhibicionisté, co s narcistní samolibostí vrší tagy kamkoli a jakkoli, jen aby se zviditelnili a uspokojili své ego tím, že zanechali kdesi jakousi stopu. Zejména, pokud se snaží tvořit. Ale graffiti a street art zdaleka není jen bezduché, samolibé hyzdění možných i nemožných prostor, ale čím dál častěji proniká do vyšších sfér umění a nalézáme ho – tedy v normálních dobách – už i v galeriích kamenných, ba dokonce renomovaných.

Jenže, je to jako se vším. Někdo tvoří, i když neumí, někdo umí, a tak Tvoří. Galerie Mega se míní věnovat právě těm, co hodně umí a často, či většinou, právě proto netouží předvádět pravá jména a stačí jim umělecké, to je v tomto případě nutno podtrhnout - umělecké pseudonymy. V tomto duchu je i první představení se Galerie Mega.

 

 

Svěřme stěny umělcům

Nevlídný, neosobní a značně industriální prostor podchodu pod Palackého náměstím se změnil přičiněním streetartových (a už zdaleka ne jen streetartových) tvůrců zvučných jmen. Na výstavě se svorně podíleli - vladimir518, jankay0811, justn63 a Wild84. A je to znát. Samozřejmě, že už se po okolí výstavy „podepsali“ i další samozvaní spolutvůrci a dotvořili celek, ale v situaci, v jaké jsme a v prostoře, v jaké se „duel“ umělců a Umělců koná, se to dalo i čekat.

 

 

Divák ať si udělá obrázek sám. Škoda, že jsme na www.www-kulturaok-eu.cz Galerii Mega objevili takhle pozdě. Výstava totiž potrvá, podle organizátorů, jen do konce února 2021. Ale na druhou stranu je dobře, že jsme Galerii Mega objevili vůbec, neboť s koncem stávající výstavy provozovatelé Galerie Mega plánují „v nadcházejících dnech a týdnech zveřejňování spousty fotek a videí“, jak prozradili. Vzhledem k žánrové orientaci Galerie Mega se tedy nesporně je na co těšit.

 

 

Text: Richard Koníček

Foto: ing. Olga Koníčková

 

Galerie Mega

vladimir518, jankay0811, justn63 a Wild84

Graffiti

do 28. 2. 2020 

podchod Palackého náměstí,

vstup do stanice metra Karlovo náměstí ze Zítkových sadů

Telefon: 702 194 140

E-mail galeriemega@gmail.com

Otevírací doba: V otevírací době metra, tedy 05:00 – 24:00