Galerie 9 – Vlna aneb dvě hledačky krásy v přívalu šedi dne

15.07.2021 19:52

 

Vlna

Alena Novotná - malby akrylem a gobelín

Lea Brodová - nekonvenční šperk

1. 7. – 29. 7. 2021

Galerie 9

 

 

Kombinace dvou dam na jedné výstavě, kombinace dvou výtvarných oborů na jedné výstavě a kombinace dvou pohledů na krásu světa je kombinace nebezpečná. Buď té kombinaci podlehneme, nebo zatoužíme o ponor do každé nádoby plné nápadů hlouběji. Obojí je a bude jen a jen dobře.

 

 

Jedna z dam, vystavujících právě v Galerii 9, ak. mal. Alena Novotná, představuje své barevně výrazné malby akrylem vzniklé v posledních šesti letech. Druhá z dam, ale na pořadí opravdu v tomto případě nezáleží, nabízí gejzír fantazie v podobě neotřelých šperků. Obě ale spojuje jedno – vnímání světa kolem z té lepší stránky. Uklidňující pohodu do zběsile pádící doby a nerovnosti okolního světa, ostrých hran, odstředivých zákrut a propastných strží. Ne že by to na světě nebylo, ale obě autorky to dokáží zjemnit v příjemné a půvabné zvlnění.

 

 

Svět kolem nás není plochý či hornatý

 

Že svět kolem nás má své vrcholy, svá dna, svá nedostižná nekonečna i svá fatální konečna je jasné. Od jeho vzniku do jeho zániku. Je ale na nás jaký úhel pohledu zvolíme. Obě autorky ve svých pracích představují tenhle náš svět jako příjemnou a vlídnou Vlnu. Proto je asi tak nazvána i celá jejich společná výstava. Vidí a nám co to tak vidět nedokážeme. předkládají      příjemně zvlněnou idylku. V makrosvětě snových krajin Aleny Novotné, i v mikrosvětě subtilních zákrut stvořených z toho co svět kolem nás už nepotřebuje. Matou nás. Přikrášlují nám ten svět kolem, aby nás tak neděsil a nebolel? Možná. A proč by, když by, proč by ne. Ale není to jen nějaké přikrášlování. Ne. Obě nás učí. Ano učí, nebo navádějí, chcete-li, jak se na ten svět kolem nás dívat optimističtěji, jak v něm hledat a nacházet krásu. Zda uprostřed přírody, luk a velehor, tak – řekneme-li to na plno - na smetišti mezi tím co lidé odhodili v dál jako nehezké a nepotřebné. Obě nám recyklují ten náš svět kolem na malé - u jedné z autorek, a na velké - u autorky druhé,  pohledna, radostna, krásna. Protože stále ještě vidí to, co my už, ke své škodě, ani nevnímáme. Protože svět kolem nás musí být zvlněný, nejlépe mírně, příjemně, pohodově. A když už není, tak bychom ho tak měli vidět.

 

 

Pár slov o autorkách    

 

  • MUDr. LEA BRODOVÁ aneb nápady skromné dělnice krásy

Povoláním dětská psychiatrička, skrývala Lea Brodová ve své duši odjakživa výtvarnici s touhou po neustálé aktivitě v oblasti na rozmezí designu a osobnostního rozvoje.

Protože přípravě velkoformátových děl potřebuje dostatek času a prostoru, věnuje se jim pouze v létě, kdy tvoří kamenné sochy. To výrobě šperků se už od mládí díky své kreativní energii věnuje tři další roční období. A její šperky, překvapují nekonvenčními tvary, barvitostí a neobvyklými výchozími materiály. Mnohdy transponuje do oku lahodících tvarů každodenní fragmenty našeho světa, at' už to jsou třebas pet lahve, nebo dráty, plíšky a korálky, případně přírodní hmoty. Každý artefakt je jedinečný a snadno se přizpůsobuje neustále se měnícím optickým trendům.

Už před padesáti lety rozeznal talent tehdejší gymnasistky Ley Šmídové týdeník Mladý svět, který jí věnoval celou dvoustránku. Díky kamarádce, malířce Aleně Novotné, která ji přizvala ke své výstavě, se její ze skromnosti spíše utajované umění, dostalo do Galerie 9 nám na odiv.

 

 

  • Ak. mal. ALENA NOVOTNÁ aneb svět čistých ploch a pestrých barev

Původně vyučená malířka písma, v letech 1962 - 1966 vystudovala SUPŠ Praha obor Propagace u profesora Richarda Pípala. A zabývala se užitou grafikou, a vytvořila mj. řadu knižních obálek či značek. V roce 1966  - 1968 studovala na Akademii výtvarných umění v Sofii - obor Plakát. 1968 - 1972 absolvovala Akademii výtvarných umění v Praze u profesora Aloise Fišárka.  A její diplomovou prací se stal gobelín – Keř.

Po studiích spojila svůj talent malířky a textilní výtvarnice s architekty, s nimiž spolupracuje na jejich projektech. 

Škola jí ale učarovala, tak v letech 1984 - 2014 učila na VOŠUP a SUPŠ v Praze 3, v letech 1997 - 2011 tu působila ještě jako vedoucí oboru Užitá malba.

A od roku 2015 až dosud se už plně věnuje volné tvorbě, a to především, malbě akrylem. což dokazuje i na výstavě Vlna, v Galerii 9. 

A k období autorčiny volné tvorby vstupuje znovu obor její někdejší diplomové práce tedy další gobelín. Ten, který je na výstavě a jeho fragment i na pozvánce k výstavě,  je r roku 2021 a nese název Vlna a stal se názvem i celé výstavy.

 

Text: Richard Koníček

Foto: Wenca Nikoníček

 

 

Vlna

Alena Novotná - malby akrylem a gobelín

Lea Brodová - nekonvenční šperk

1. 7. – 29. 7. 2021

Galerie 9

Přízemí vysočanské radnice

Sokolovská 324/14, Praha 9

236 041 292

www.praha9.cz

Vstup volný

pondělí až čtvrtek 10:00 - 19:00