„Future Soldier 2012“ - voják budoucnosti aneb jak se bráníme vůči kybernetickým hrozbám?!

06.03.2013 11:23

„Future Soldier 2012“ - voják budoucnosti aneb  jak se  bráníme vůči kybernetickým  hrozbám?!

 

V současné době vnímáme problém, který je stále aktuálnější, a to jak budou naši vojáci připraveni  na budoucnost, co budou muset znát,  jak budou vypadat,  jaké na ně čekají kybernetické  hrozby a jak se jim budou muset  umět bránit?!   

 

Na mezinárodní výstavě ´Future Soldier 2012´, kterou jsme mohli na pražském letňanském výstavišti PVA zhlédnout ve dnech od 17. do 19 října 2012, se navíc konala konference ´´Future of Cyber´.  Akci, která se konala již po desáté (jednou za dva roky), mohli však navštívit i laičtí zájemci o vojenskou techniku a vybavení pouze poslední den, který byl určen veřejnosti. Výstavu v Letňanech zahájil 17. října 2012 český ministr obrany Alexandr Vondra.

 

 „Jestliže chceme žít v míru, buďme na válku připraveni.“

bohužel, tohle stále ještě aktuální rčení - platí…

 

´Smart Defence´

Výstavu ´Future Soldier 2012´ považujeme za jednu z dvojic hlavních expozic vojenské techniky, které se v České republice konají. Tou první je brněnský IDET, druhou pak „Voják budoucnosti“. Výstava ´Future Soldier 2012´ se konala 10 let od summitu NATO v Praze a mohli jsme tam zhlédnout technologie a opatření v souladu s konceptem „Smart Defence“ – tedy chytrou obranu. Největší expozici nabídlo Ministerstvo obrany ČR (Armáda ČR, Vojenská policie, Univerzita obrany, Hradní stráž).

 

Nové trendy v rámci NATO a národních armád

Nastolili jsme tedy nová témata nejen v oblasti vojenství, ale také ochrany kritické infrastruktury a kybernetického prostoru.  I když jsme na  veletrhu  jako vždy dál nabízeli přehlídku špičkových armádních technologií ,  novinkou pak bylo, že jej osobně navštívily špičky  z klíčových vojenských organizací a národních armád, které na jiných akcích nepotkáme, nebo  nemáme šanci se k nim dostat  (např. zástupce velitele Velitelství NATO pro transformaci, zástupci agentur NSPA, zástupce FBI a náměstci ministrů obrany a státní tajemníci z Albánie, Maďarska, Srbska, Švýcarska, Kazachstánu, Lotyšska, Slovenska, Rumunska a Jihoafrické republiky). 

 

Blok:

„Ačkoliv všichni doufáme, že nás válka nepotká, jsme připraveni na ni, kdyby se stala skutečností.“

 

Moderní technologie  - zbraně budoucnosti

Musíme si uvědomit, že v armádních konfliktech jsou vybavení vojáků a jejich trénink hlavními faktory bezpečnosti a efektivity boje. Převaha na bitevním poli je určena technologickou převahou země. Dalo by se říci, že bitvu vyhráváme již na universitách, ve vědeckých institucích a díky moderním zařízením pro obranu státu. Moderní technologie považujeme za zbraně budoucnosti.  Začíná se to tak hodně podobat literární vizi ´o válce robotů´. Vývoj bezpilotních letadel a základních prostředků vede k tomu, že zbraně již budou obsluhována především moderním zařízením. Přesto válka bude dál vyžadovat vojáky, kteří budou muset umět tato zařízení obsluhovat a používat. Ovšem budoucnost začíná již dnes!

 

´Future of Cyber´ - kyberterorismus

Hádejme, co si představíme pod pojmem ´největší ohrožení´, které se reálně dotýká každého občana? No, přece kyberterorismus! V dnešní době jsme totiž dosáhli totální dostupnosti informací prakticky z každého a jakéhokoliv místa světa pomocí počítačů, tabletů a mobilů a jsme svědky prorůstání kyberprostoru do našeho reálného světa. Napojujeme totiž stále více zařízení na internet počínaje počítačovými sítěmi velkých podniků a konče např. ovládáním topení v našem obydlí. A tak všichni máme v rukou dvojsečnou zbraň, která může usnadnit komunikaci či zvýšit výkonnost, nebo otvírá pro útočníky dříve netušené možnosti.

 

„Inter Arma Silent Musae“ (mezi zbraněmi mlčí Múzy)

 

 Cicero, římský politik, řečník a právník,

(narozen 3. 1. 106 př. Kr. v Římě, zemřel 15. 3. 44 před Kr. ve Formii)

 

Krize – nekrize – bojujme za bezpečný přenos informací !

 Proto i v době Evropou zmítané krize považujeme za klíčové úkoly Aliance mimo jiné boj proti terorismu, kybernetickému útoku, organizovanému zločinu, pašeráctví a obchodu s lidmi, ochranu kritické infrastruktury, zabezpečení ochrany vojáků, sledování rozlehlých oblastí.  Rychlost, se kterou jsme obměnili elektronické komerční produkty, především mobilní telefony a počítače, zkrátila generaci zhruba na dva roky, zatímco na poli vojenského vývoje jsme dříve počítali generace v desítkách let. Proto v současné době ve vojenském vývoji přebíráme elektronické produkty komerčního průmyslu, čímž se výrazně urychlil vývoj nových produktů, ale jsme omezeni vysokými cenami vojenské produkce a snižujícím se rozsahem dostupných financí v mnoha státech.  Důsledkem jsou nové problémy s bezpečností a nežádoucí přenos informací. Přímo na výstavišti proběhla živá demonstrace útoku hackerů a postupu, jak se takovému ataku ubráníme, např. tak že různě upravujeme a šifrujeme škodlivé binární programy tak, aby to antivirové programy nezjistily, takže nejsou schopny detekovat útok.

 

Obchodování již nebylo prioritou

Návštěvníci mohli na mnoha figurínách v životní velikosti zhlédnout různé verze speciálního vybavení vojáka od strážného, přes předsunutého leteckého návodčího až po sadu určenou k průzkumu a transferu informaci v terénu pro potřeby různých druhů vojska. Žhavým problémem současných armád je elektrická energie, protože zbraně a zbraňové systémy jsou v zajetí jejich elektrizace a elektronizace. Voják současnosti i budoucnosti je jimi doslova ověšen.  A tak se zde prezentovaly firmy, které se zabývají výrobou a vývojem baterií, článků, nabíječek a solárních systémů. Za nejperspektivnější zdroj energie na bojišti zatím považujeme palivové články. 

 

Výběr nejen z veletržních novinek

 

  • 3D vizualizační systém  -  vhodný pro malé operace bojové jednotky pod dohledem vojenského managementu a taktiky oddělení, který krajinu promítne do 3D modelu.

 

  • robotické nástroje  -  k podpoře bojové operace

 

  • průzkumný transportér Pandur II 8x8 CZ kolové vozidlo

 

  • L-159 letecký výcvikový simulátor

 

  • mobilní teleskopické strážní stanoviště Tower surveillance  (ČR) a monitorovací systém společnosti EVPÚ Defence  (ČR)

 

  • modulární výmetné náplně pro dělostřelecké zbraně ráže 155 mm

 

  • házecí miniroboty Throw Bot

 

  • nové prostředky ochrany jednotlivce (přilby, brýle a díly balistické ochrany k neprůstřelným vestám)

 

  • průhledové brýle společnosti Audiopro, vhodné jako součást vybavení vojáka budoucnosti

 

Sekce kybernetické a informační bezpečnosti

Dne 17. dubna 2012 byla založena historicky první sekce Rady ředitelů Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky (ASOBP ČR).  Den na to, 18. dubna 2012 byla podepsána a vstoupila v platnost dohoda o pořizování materiálu a služeb pro účely obrany mezi Českou republikou a USA.  Podepsání smlouvy garantuje českým výrobcům při dodávkách do USA stejné legislativní prostředí  jako mají domácí firmy. Takže nashledanou opět za dva roky!

 

www.natoexhibition.org

 

Ing. Olga Koníčková