Florian Schuster-Boeckler a Barbara Anna Husar na Chodovské tvrzi - část 2.

05.08.2013 14:28

Chodovská tvrz 

Praha 4 – Jižní Město
3. 8. -31. 8. 2013

 

Byli jsme pozváni  v pátek 2. 8. 2013 v parný podvečer  na vernisáž tří umělců -  Joachym Beruschka,  Florian Schuster- Böckler a Barbara Anna Husar.   Všichni tři umělci byli osobně přítomni a my jsme si mohli s nimi osobně promluvit.  Při příchodu jsme odevzdávali vizitky s příslibem, že můžeme vyhrát láhev vína od vinotéky Galerie -  Epicure. 

 

V 1. patře Chodovské tvrze, ve Velké galerii Chodovské tvrze, můžeme zhlédnout do konce srpna 2013 výstavu dvou umělců. Oba nám dosud nepříliš známí  umělci, Florian Schuster- Böckler z Frankfurtu  a Barbara Anna Husar z Vídně,  vystavují v Česku poprvé. 

(2) Florian Schuster-Böckler  (*1958 v Mnichově)

´Obrazy- Přírodní frekvence´

Proč nemaluje žádné lidi, žádné předměty?
Jeho velkoplošné obrazy nás ohromí svými kouzelnými, čistě jasnými barvami a objevenou jím krásou ostrova La Gomera (Kanárské ostrovy), kde žil sám dvacet let, a vrací se tam často zpátky.  Do svých obrazů přenesl své nezapomenutelné dojmy ze svého pobytu na tomto archaickém ostrově, především ho zaujaly bujná vegetace a neobyčejná příroda.

 

Na ostrově La Gomera všemocná příroda denně nutí člověk k pokoře  a skromnosti…on malíř se nevnímal jako pán tohoto světa, ale jako rovnoprávná  bytost hned  vedle kamenů, zvířat a právě rostlin. Když Florian maluje přírodu ostrova, písek, vodu,vlny, skálu, oblohu, flóru, tak se to děje jedinečným způsobem, ne realisticky jako na fotce, ale ani ne ve stylu Hokusaise, ale přesto zde nalezneme meditativní prvek, také ne naturalisticky a přesto se zde objeví motivy s velkou pozorností na detaily, že mnohé působí  téměř jako plakát…kdo se dostatečně  dlouho ponoří do jeho děl, toho obklopí pocit bezpečí,jaký měl člověk před mnoha tisíci lety: vsazen do přírodních souvislostí života…  Florian Schuster-Böckler je malílař budoucnosti.  Maluje svět, jaký jednou bude, protože už jednou takový byl. Je to svět, ve kterém se příroda a umění spojují v úplné jedinečnosti. “
(Hans Christian Meiser)

 

Umělce navíc stimulovalo velmi zvláštní světlo, které tak prosvítá skrz všechny jeho obrazy. Umělečtí odborníci tvrdí, že Floriánova představa může vnést celý vesmír do jednoho paprsku. Vysoká kvalita jeho obrazů a věrnost detailu prozrazuje profesionalitu malíře. Již přes 30 let pracuje jako úspěšný ilustrátor  a umělec na volné noze. Také v oblasti malby ( trompe l'oeil)  je o jeho práce  neutuchající zájem ….

Kurátor: Milan Martiník
e-mail: florian@schuster-boeckler.de
www.schuster-boeckler.de

 


(3)  Barbara Anna Husar -  ´Pastýřský protototyp´
                                                Ich bin Teil, Zwischenteil und Teilchenbeschleuniger´
                                                (Jsem  část, mezičást a urychlovač částí)

Rakouská umělkyně Barbara  Anna Husar pojmenovala svoji multimediální instalaci ´Pastýřský prototyp´. Barbara A. H. tvoří způsobem nelineárního propojování. Sedm let je umělkyně mimo jiné pastýřkou koz v pravěkých horách. Vytváří houpací sítě ze sluncem vysušených pupečních šňůr pouštních koz (vlastní své stádo koz). Ve svých multimediálních instalacích sdílí své zkušenosti o primárním proudění informací s poslem rudimentální beduínské kultury v sinajské poušti.

Zaujalo nás foto  ´Moje kozy a já´, kde autorka v klobouku pase své stádo koz na sinajské poušti nebo video, kde si děti hrají v havarovaném již notně zrezivělém, nefunkčním jeepu, který považují za svou rodinnou relikvii…

 

Info pro zájemce:  Barbara připravila výstavu  ´Modrá žába´ (Der Blaue Frosch)
Kde: Mramorový sál, Lindau am Bodensee (bavorská Riviéra), Německo
Kdy:  17. 7. – 2013 – 7. 1. 2014

Ze životopisu:
*1975 - Feldkirch - Rakousko
* 1995  Vysoká škola užitého umění ( prof. Mario Terzic – Vídeň)
* 1998- 99  Studium v Amsterdamu a New Yorku, 
     * 2000 Diplom  VŠUP - Vídeň
* žije a pracuje jako nezávislá umělkyně ve Vídni a Nuweiba, bezdětná

www.artkonzett.com
www.husar.tk


Chodovská tvrz je nejvýznamnější památkou na Jižním Městě.

Galerie, restaurace, lektorské oddělení, komorní koncerty vážné hudby, místo pro setkávání. Umění, historie, současnost

Chodovská tvrz
Ledvinova 9
149 00 Praha 4
tel. pokladna: 267 914 831
tel. kancelář: 267 915 444
www.facebook.com/galerieepicure.cz
www.galerie-epicure.cz
www.chodovska.tvrz.cz
info@chodovskatvrz.cz
otevřeno:  úterý – neděle: 13.00 – 18.00 hodin
Vstup: 50 Kč, sleva 30 Kč

Hodnocení:  Florian Schuster- Böckler:   90 %
Hodnocení:  Barbara Anna Husar:  70 %

Ing. Olga Koníčková
Foto:  internet, Elvira Haeusle