Festival Prague Pride 2012 aneb za trochu lásky šel bych světa kraj (J. Neruda)

10.03.2013 16:06

Festival Prague Pride 2012 aneb za trochu lásky šel bych světa kraj (J. Neruda)

 

Dne 13. srpna 2012 začal kulturní festival Prague Pride 2012 pod heslem „Dáme barvy dohromady“, který navazoval na loňský úspěch Prague Pride 2011. Až do neděle 19. srpna 2012 nabídl festival Pražanům i návštěvníkům Prahy 7 dní zábavy a kulturních akcí pro všechny, kteří se nebáli vyjít s barvou ven. 

 

Oproti minulému ročníku, kterého se zúčastnilo 25 000 návštěvníků, byl festival o dva dny delší a nabídl téměř 80 akcí po celé Praze. Kromě mnoha party a zábavy byly součástí festivalu i výstavy, debaty, filmová představení nebo sportovní a dětský den, které jsou určené nejen LGBTQ (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer) komunitě, ale i široké veřejnosti. Letos byla jedním z hlavních cílů Prague Pride podpora otevřené a tolerantní společnosti.

 

Kromě oslavy lidské rozmanitosti a liberální atmosféry hlavního města, festival Prague Pride 2012 představil LGBTQ komunitu v celé její pestrosti. Festival představil život romských gayů a leseb v rámci bloku Romano Tatipen (Romské teplo) i zdravotně handicapované s odlišnou sexuální orientací (vozíčkáři, neslyšící). Již tradičně byla součástí programu Prague Pride i sekce Transgender me, letos v centru Dox. V rámci festivalu Prague Pride se konala mezináboženská setkání věnované pohledu různých náboženství na téma odlišné sexuální orientace.

 

Czeslaw Walek prezidentem Prague Pride 2012

Jak řekl prezident Prague Pride 2012 Czeslaw Walek: „Cílem Prague Pride je, kromě zábavy a dobré nálady, představit LGBT komunitu široké veřejnosti v celé její pestrosti a to i proto, že každý má ve své širší rodině homosexuála nebo lesbu, i když o tom třeba neví, nebo to vědět nechce. Rádi bychom, aby se v českých rodinách tohle téma nemuselo zametat pod koberec, protože opravdu není se za co stydět. A cílem letošního ročníku průvodu

 je, aby se centrum Prahy proměnilo na jedno letní odpoledne v místo, kde nemají předsudky ani kastování lidí podle rasy, pohlaví nebo sexuální orientace místo, aby sobota 18. srpna 2012 byla dnem otevřenosti, tolerance, respektu a dobré nálady, která nám občas chybí. Rádi bychom i v roce 2012 ukázali, že Praha patří mezi tolerantní města a je právem zařazována na přední příčky seznamu nejvíce gay-friendly měst Evropy. Osobně jsem přesvědčen, že letošní druhý ročník bude alespoň stejně tak úspěšný jako rok 2011.”

 

Karnevalový průvod hrdosti

Vyvrcholením 2. ročníku festivalu Prague Pride 2012 se po týdnu koncertů, výstav, večírků i diskuzí o životě sexuálních menšin v Česku, stal sobotní karnevalový průvod gayů a lesbiček v centru města Prahy, který omezil dopravu od 13.00 hodin do 15.00 hodin.  Průvod se vydal z horní části Václavského náměstí (od „koně“) a přes Můstek a Národní třídu došel na Střelecký ostrov, kde se prezentovaly ve svých stáncích jednotlivé organizace (Charlie, Gay Christians-Logos, CZ-Medvědi, Slovensko-český ženský fond-SCWF), politické strany (Strana zelených, Sociální demokraté), následovaly koncerty dlouho do večera.

A jak to probíhalo? Skvěle, sluníčko hřálo a lidé se bavili…  

A o to přece šlo? Ne?!

Krátce po poledni odstartoval duhový průvod, jehož se zúčastnilo osm alegorických vozů, duhové vlajky a balonky, k vidění byly extravagantní převleky účastníků, a to vše za zvuků hudby. Lidé, kteří přišli na karnevalový průvod, vyjádřili tak podporu sexuálním menšinám. 

 

Mohli si číst na cedulích:

Pojďme s námi bude prdel (www.pinklife.cz)

„Přiznej barvu Kikino!

Paříž s Vámi - Paris  Avec Vous

Jsem socha a jdu v průvodu buzen.

Teplé léto si mohou užívat i heteráci.

OKD / Život má mít hloubku

Diversity – 4 % pro 96 %

Být gay je dar od Boha

Menšina pomáhá většině

Stejná práva pro stejnou lásku

Human rights are my pride -  Amnesty International

Ten kdo je na chodníku, nerad penis v konečníku

Jsem heterosexuál bez předsudků

Svatá písma nepřikazují nic kromě lásky  -   sv. Augustin

Všichni přece dýcháme stejný vzduch, pijeme stejnou vodu, tak si pojďme bavit a znát společně!

It´ love stupid!

 Jde o lásku volové!

Mladí sociální demokraté –„Jsme oranžovou z barev duhy“

Strana zelených – „Stejná práva pro stejnou lásku“

Hledáme tátu pro vznik našeho dítěte! Kudrnatý, tmavovlasý má výhodu ( eL na druhou, o. s.)

 

Vážnější konflikty policie nezaznamenala. Jen pár desítek ultrakonzervativců a mladých křesťanských demokratů před začátkem průvodu protestovalo.   A během průvodu se objevilo pár transparentů protestních, ale naštěstí pokojných („Nesmíš obcovat s mužem jak se ženou, je to ohavnost.“ „ Homosexuálové nebudou mít účast v božím království.“).

 

Průvod jako karneval ? Proč asi?

Průvod Prague Pride se představuje na veřejnosti jako velmi pestrý, v duchu karnevalu.  A přemýšlela jsem, proč asi? A pak jsem na to přišla, že kromě cedulí s konkrétními požadavky chce LGBTQ komunita využít výjimečnou možnost bavit se a prožít svobodně a radostně svoji sexualitu vůči  heterosexuální m divákům, kteří se na průvod přišli podívat. A ke karnevalu přece patří pestré a barevné kostýmy, barevná peříčka i alegorické vozy!

 

Podporu vyjádřili…

Navzdory kontroverzi spjaté s výroky státních představitelů na adresu Prague Pride v minulém roce byl taktéž letošní ročník podpořen Primátorem hl. města Prahy doc. MUDr. Bohuslavem Svobodou, CSc.

 

Jiří Dientsbier, Jan Fischer a Miloš Zeman, všichni tři kandidáti na prezidenta ČR, se shodli, že úkolem českého prezidenta je občany spojovat a nikoliv je neustále kádrovat, dělit podle stále nových kritérií anebo dokonce podporovat výzvy k diskriminaci určitých skupin obyvatel. Jak Jiří Dienstbier, tak Jan Fischer a Miloš Zeman se shodli na podpoře institutu registrovaného partnerství, slovy Miloše Zemana, když spolu někdo dlouhodobě žije, tak je přece logické, že by měl nárok po partnerovi/partnerce dědit, moci ho/ji navštívit v nemocnici apod. Fakt, že z nového Občanského zákoníku registrované partnerství vypadlo, je podle Jana Fischera zvláštní, přesto však můžeme být hrdí na to, že jsme zemí, která takový zákon byla schopná přijmout. Podle Jiřího Dienstbiera to bohužel není náhoda, že registrované partnerství nakonec z nového OZ vypadlo, neboť jde o důsledek ústupků konzervativním jednotlivcům v Poslanecké sněmovně, což je podle něj nešťastné a mělo by se na to upozorňovat.

Naopak otázka adopcí dětí stejnopohlavními páry byla tématem, na které má každý z kandidátů na prezidenta odlišný názor. Shodli se ale, že jde v první řadě o zájem dítěte a v této oblasti je situace v ČR tristní. Je rozhodně lepší jakékoliv rodinné prostředí, které dítě chce a dá mu lásku a péči než prostředí různých ústavů. Celé téma adopcí dětí stejnopohlavními páry je tak nutné vnímat v širším kontextu nutnosti změnit procesy adopce v ČR obecně. Jednoznačně podporuje možnost adopcí stejnopohlavními páry Jiří Dienstbier, protože z vlastní zkušenosti ve svém okolí ví, že děti v takových rodinách jsou zjevně spokojené a šťastné. Jan Fischer si na téma teprve tvoří názor, ale tato možnost se mu zdá stále více přijatelná. Podle Miloše Zemana by měli mít určitě přednost heterosexuální páry, ale pakliže se nenajde vhodný heterosexuální pár, je určitě lepší, aby dítě mělo rodinné prostředí, byť i třeba homosexuální, než aby zůstalo v ústavu.

 

Zmocněnkyně vlády pro lidská práva, Monika Šimůnková, vyjádřila podporu Prague Pride 2012 těmito slovy: "Vítám uspořádání druhého ročníku Prague Pride, který zároveň vnímám jako důkaz podpory a tolerance každého z nás vůči právům a odlišnostem jakékoli menšiny. "

 

11 velvyslanců v České republice zveřejnilo společné prohlášení vyjadřující podporu Festivalu Prague Pride 2012, který nabízí příležitost v poklidu vyjádřit respekt různorodosti, veřejně sdílet své názory a upozornit na důležitá témata.

 

Velvyslanectví Spojených států a Izraele vyjádřila podporu Prague Pride již v loňském roce Prague Pride 2011, což se setkalo s kritikou prezidenta Václava Klause, protože to považoval za vměšování do vnitřních záležitostí České republiky. Myslím si však, zda LGBTQ komunita a její příznivci vůbec chtějí, aby boj a vymáhání jejich práv byly součástí americké a izraelské zahraniční politiky a sloužily tak vytváření jejich pozitivnějšího obrazu.

 

Poslanci Evropského Parlamentu také podpůrný dopis Prague Pride 2012 ve svém vyjádření, ve kterém zdůrazňují potřebu neustálé propagace principů rovných příležitostí a nediskriminace.

 

A jaké poučení z toho všeho plyne?

Přejme si, ať nám nechybí schopnost empatie, i tam, kde se stavíme na „správnou stranu“!

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: Václav Koníček

 

samanam@seznam.cz

www.facebook.com/wenca.nikonicek

www.gothichell.rajce.idnes.cz

wencanikonicek@email.cz