Fentasy aneb film o droze, která už odepsala idoly, jakými byli Prince, Coolio, Tom Petty, Mac Miller, Lil Peep…

17.03.2024 19:11

 

 

Fentasy

Slovenský film

Premiéra 14. 3. 2023

Režie: Samuel Vičan, Anastasia Hoppanová

Hrají: Kristína Kanátová, NoëlCzuczor, David Švehlík, Anna Jakab Rakovská, Tomáš Magát, Bronislava Kováčiková, Peter Ondrejička, Viktoria Šuplatová, Vladimír Jedľovský

Žánr: Krimi, thriller

Délka:88 min.

Distributor: Bioscop

 

 

Kriminální thriller Fentasy je inspirován skutečnými událostmi,

které se odehrály před více než 10 lety na Slovensku.

Extrémně silný syntetický opioidfentanyl si

v současnosti

ročně bere desítky tisíc životů.

 

 

Droga padesátkrát silnější než heroin má na svědomí životy hvězd i tisíce bezejmenných.  První oběti už má i u nás.

V USA o jejím užívání mluví jako o epidemii a

ročně její konzumaci nepřežijí desítky tisíc lidí.

Slovenská režisérská dvojice Samuel Vičan a Anastasia Hoppanová,

která napsala i scénář tohoto filmu,

vycházela ze skutečného příběhu, který se odehrál

na Slovensku v letech 2009 - 2011.

 

 

Drogy, drog, drogy… obecně

 

Je nesporné, že filmy o drogové problematice, mají své místo. Zejména, pokud jsou odstrašující. O tom žádná. Otázky, ale následují. Nakolik tato jednoznačně žádoucí a prospěšná tématika opravdu osloví ty, které by oslovit měla? Protnou se vůbec někdy nějakou formou s takovým filmem? Stáhnou si ho a budou se na něj dívat? Asi těžko.

Zařadit tedy takové filmy třeba jako povinnou školní osvětu? A v tom případě, do kterého ročníku už asi - proboha? A co na to pak útlocitný pedagogický sbor, aktivističtí rodičové, všeliké spolky…? Budou pro takovou projekci? A co školáci? Bude to na ně působit, budou tomu věřit, nebudou to brát jako zbytný vopruz a horlení nechápajících dospěláků?

Jestliže se s užíváním netají osobnosti, politici, a dokonce i prezidenti jistých zemí, a přesto jsou tam, kde jsou, budou nezkušená mláďata na startu věřit, že se s tím dá klidně udělat i kariéra? Jeden joint přece ještě nic neznamená, a do zítra budeme fit a reddy... Jako ten či onen na vrcholu…?  

Autor těchto řádek ovšem není ani zbla kompetentní tohle nějak řešit.

Je jen rád, že v čase, kdy on vychovával svého potomka, to nebyl ještě takový fenomén doby a že potomek, jeho potomka, k tomu má - zatím – věkem, ještě hódně daleko.

Ale přesto, a právě proto, právě autor těchto řádek, rozhodně souhlasí, že je víc než správné pro tuhle věc něco dělat. A nejlépe, pokud možno, všechno, co se vůbec dělat dá. Určitě to alespoň na nějakou část z těch potenciálně zainteresovaných zapůsobí. A díky pak i za to málo. Ale hlavně, hlavně!, aby to bylo provedeno profesionálně a tím pádem – doufejme – i účinně!!!

 

 

Fentasy…

 

Fentasy je film, který přesně to, co se od něj žádá, měl plnit. Měl. Ale neplní. Příběh je průhledný, a pokud k němu napsal nějakou synopsis odborník z protidrogového, tak ji scénář jen opsal. Není šance moc co hrát, moc co vztahově naznačit a spoluprožít, k čemu se přiklonit a co pochopit a vidět s nadhledu. Je to jen a jen popis – bohužel dnes už celkem banálního – příběhu se špatným koncem. A ani jinak tolik charismatický herec, jakým je David Švehlík, nemá co hrát… A to si na premíéru pozval tatínka, herce s velký H. Švehlík tu jen memoruje otázky z protokolu a tím pádem ze scénáře a nemůže z toho nic osobního vykřesat. Jen jednou sevře tvář do dlaní, jako že snad má i nějaké osobní pocity… Ano, jistě, je tu vyšetřovatel, a ten nesmí být osobní, ale může být životný. Ne, škoda pana Švehlíka pro tuhle roli i pro tenhle film.

 

 

Podivný záměr nebo šlendrián?

 

Ovšem největší tragedií filmu, je zcela nesrozumitelná mluva Kristíny Kanátové. Zprvu má divák pocit, že náhle ztratil sluch. Pak si řekne, zda nepřestal - náhodou – už rozumět jinak malebnému slovenskému jazyku, zejména v ženském, tak krásně vzrušivém, tónování. Ale pak,  až po filmu, si potvrdí - s odvážnými přítomnými, kteří se to nebojí přiznat, že to nebyla chyba jeho, ale chyba, že je někde jinde. Snad zvukař Bezouška ztratil sluch či měl k dispozici vadný mikrofon, snad to byl záhadný tvůrčí záměr. Jako, že ledabylá mluva pro nepříliš charakterní osobu…? Možná by to třeba i vysvětlilo onu Švehlíkovu zoufalou topornost. Co když jí on taky nerozuměl a tak jen odříkával repliky ze scénáře. Na několikaletou práci tvůrců,  to byla katastrofa. A kdo ví, zda by dojem z filmu nebyl jiný, kdyby ho člověk po celou dobu nesledoval s vypětím, jako kdyby byl divák, jenž neumí jazyk ve kterém film je a nejdou titulky. Občas sice nějakému slovu porozumí, ale ono občas, je opravdu jen občas. To byl šok. Je mi líto. Nejvíc pana Švehlíka.

 

 

Hudba, prosím!

 

Že Ondřej Brousek umí psát hudbu, se ví dávno. Ale že dokáže vytvořit tak fantastickou scénickou hudbu, jakou připravil pro tenhle film, je na hlubokou úklonu. Děsivě strhující tóny doprovázející jediný skvělý nápad filmu a to trikové fantasy záběry prolínání jedů do nitra tělních orgánů a jejich devastace, to vše s doprovodem hudby z níž jde strach i děs a při níž se – snad – i nejeden narkoman zamyslí na tím, co se mu v orgánech koná, je prostě trhák. Věřím že soundrack se sestřihem použitých animací z filmu, by mohl sloužit jako odstrašující doprovod k jinak posmívanému varování. I když při otrlosti zainteresovaných, kdo ví… Absolutórium, a nejen tohoto filmu, kde by to ostatně nebyl problém, ale vůbec celé té hudební složky, rozhodně patří Ondrovi Brousků a jeho hudbě. Smekám.

 

 

Je fakt, že se lehce kritizuje a těžko zavděčí…

 

Možná to diváci uvidí jinak. Někteří dokonce třeba i uslyší… Autor těchto řádek, to ale viděl a neslyšel tak, a ne jinak. Proto, abychom se vrátili od subjektivního k objektivnímu, ještě připojme znění anotace připravené distributorem k tomuto filmu.

 

 

David Švehlík v novém filmu FENTASY plném drog

 

V polovině března dorazí do českých kin snímek FENTASY,který se zabývá současným strašákem ulic a klubů, extrémně silnou návykovou drogou fentanyl. Milovnice večírků Sofie a její přítel Peller se pustí do výroby a prodeje drog s vidinou velkého výdělku, v patách však mají brzy nejen policii, ale i ruskou mafii… V hlavních rolích krimi thrilleru se objeví Kristína Kanátová, NoëlCzuczor nebo David Švehlík.

Sofie (Kristína Kanátová) nadevše miluje divoké večírky. A to hlavně ty, na kterých jsou hlavním zdrojem zábavy látky silnější než alkohol. Se svým novým přítelem Pellerem (Noël Czuczor), amatérským chemikem, rozjíždí velmi lukrativní podnikání. Když se totiž jakákoliv podomácku vyrobená droga řízne fentanylem, její účinky se závratně násobí. A stejně tak zisk. Co na tom, že jejich droga se pro mnohé stává smrtícím koktejlem, když teď vládnou pouliční scéně. Euforii z rychle rostoucího bohatství vystřídá kruté vystřízlivění. Jejich úspěch velmi brzy přiláká pozornost policie v čele s kriminalistou Danielem (David Švehlík), ale hlavně ruské mafie, která konkurenci netoleruje. Sofie se rozhodne hrát vabank a nezáleží, kolik životů to bude stát...

Kriminální thriller FENTASY je inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály před více než 10 lety na Slovensku. Extrémně silný syntetický opioidfentanyl si v současnosti ročně vezme desítky tisíc životů.

 

 

A na závěr ještě slovo režiséra a spoluproducenta Samuela Vičana  

 

„Čím méně se o drogách ve společnosti mluví,

tím víc roste počet jejich uživatelů.

Téměř všechny filmy o této problematice se točí v zahraničí

a přitom je to v Česku i na Slovensku tak aktuální problém.

Chtěli jsme proto natočit příběh, který se před časem

podobně odehrál v hlavním městě,

abychom tak pomohli mladé generaci vnímat rizika spojená

s výrobou a užíváním tvrdých drog.“

 

Text: Richard Koníček

Foto: Bioscop  

 

 

Fentasy

Slovenský film

Premiéra 14. 3. 2023

Režie: Samuel Vičan, Anastasia Hoppanová

Hrají: Kristína Kanátová, NoëlCzuczor, David Švehlík, Anna Jakab Rakovská, Tomáš Magát, Bronislava Kováčiková, Peter Ondrejička, Viktoria Šuplatová, Vladimír Jedľovský

Kamera:Maroš Žilinčan

Hudba: Ondřej Brousek

Střih: Jakub Podmanický

Zvuk: Jan Bezouška

Producenti: Samuel Vičan, Jan Bezouška

Žánr: Krimi, thriller

Délka: 88 min.

Distributor: Bioscop

Web stránka filmu: www.fentasy.film

Instagram: https://www.instagram.com/fentasy.film

Facebook: https://www.facebook.com/fentasy.film