Federico Solmi: Chinese Democracy and the Last Day On Earth aneb světový umělec v Praze!

08.12.2014 13:00

Galerie Vernon – Praha

28. 11. 2014 – 10. 1. 2015

 

Na vernisáži jsme se osobně setkali s italským umělcem, žijícího v New Yorku a držitele prestižního Guggenheimova stipendia,  jehož světovou premiéru video trilogie s názvem ´Čínská demokracie a poslední den na Zemi´ představila pražská Galerie Vernon. V trilogii  (2011-2014) Solmi paroduje současnou společnost a sebedestruktivní povahu lidstva.

Projekce předchozích dvou dílů jsme  uvedli  v Los Angeles (2012) a New Yorku (2013) a premiéru finální epizody  nyní hostí  Praha.

 

Ředitelka Galerie Vernon, paní Monika Burian Jourdan,  o Solmiho tvorbě řekla: „Obdivuji unikátní způsob, jakým kloubí malbu a video animaci. Také si velmi vážím jeho odvahy, s jakou se vyjadřuje k různým tabu současného světa… . Mám radost, že můžeme představit takto otevřené a liberální umění i zde v Praze.“

Výstava představuje také Solmiho  videomalby (digitální obrazy) a kresby na papíře, jež se  vyznačují  jasnými, sytými barvami, stejně jako křiklavými motivy.

  • Solmi prostřednictvím těchto provokativních a satirických děl ztvárňuje dystopické vize naší dnešní  zhýralé společnosti. Staví do nového kontextu obrazy vytržené z prostředí videoher, populární kultury a internetu a vytváří nápaditá umělecká díla, která odvážným způsobem komentují palčivé otázky, jež bývají ve veřejných debatách často opomíjeny.
  • Jeho tvorba je kritikou systému bez pochyb důvěřujícího vrtkavým základům, na nichž naše kultura a postmoderní společnost stojí.

 

 

V roce 2009 obdržel Solmi Guggenheimovo stipendium John Simon Guggenheim Memorial Fellowship v kategorii Video & Audio. V trilogii s názvem Čínská demokracie a poslední den na Zemi (2011-2014) Solmi paroduje současnou společnost a sebedestruktivní povahu lidstva.

 

  • vystavoval na několika mezinárodních bienále – shenzhenské bienále animační tvorby v Číně (2013), 54. bienále v Benátkách (2011), Site Santa Fe bienále v Novém Mexiku (2010); dále v mnoha muzeích a institucích pro současné umění: Centre De Pompidou, Palais De Tokyo, Paříž; Drawing Center, New York; Reina Sofia National Museum, CA2M Centro De Arte Dos De Mayo (upcoming), Italský kulturní institut, Madrid; Haus der Kulturen der Welt, Berlín; Herzliya Museum of Contemporary Arts, Izrael; OCT Contemporary Art Terminal, Šanghaj; Australské centrum kinematografie v Melbourne; Victoria Memorial Museum, Kalkata, Indie; Palazzo Delle Esposizioni, Řím, Itálie, Palazzo Delle Belle Arti, Neapol.
  • Solmiho videa byla promítána na několika filmových a video festivalech po celém světě, například na Festivalu  dokumentárního filmu a videa v Kasselu, Tina B. v Praze, Les Rencontres Internationales v Paříži, Madridu, Berlíně; na Mezinárodním festivalu animace v Londýně, Loop Barcelona a další.
  • Federico Solmi přednášel o své tvorbě a digitální malbě na několika univerzitách a uměleckých školách ve Spojených Státech a Evropě, včetně univerzity Yale v New Haven, School  Of  Visual Arts v New Yorku, nebo Accademia di Belle Arti Brera a Universita' Cattolica v Miláně.

 

150 00 Praha 5

Janáčkovo nábřeží  21

 

Máme  otevřeno:  

středa, čtvrtek 12.00  – 19.00 hodin

pátek 12.00  – 17.00 hodin

sobota 10.30 – 18.00 hodin

Vstupné: 30 Kč

Časová náročnost: 1,0 hodina

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková