Federica Sala: True Lies, A collection of Oxymorons aneb když spojíme kov, drahokamy a sklo

18.11.2015 11:18

Galerie Září – Praha

16. – 20. 11. 2015

 

Na vernisáži nové, ale jen pětidenní výstavy, v Galerii Září jsme zhlédli šperky, které vznikly spojením kovu, drahokamů  a skla. Autorkou šperků je italská šperkařka Federica Sala, která  se vernisáže  osobně také zúčastnila. Jak jsme se na www.www-kulturaok-eu.cz  dozvěděli, sama autorka si tuto již renomovanou galerii vyhledala a sama Galerii Září nabídla k vystavení své křehké práce. Jedná se o  prodejní přehlídku šperků, náhrdelníků i prstenů, které jsou výsledkem jedinečného spojení kovu, drahokamů a skla.

 

Federica Sala (1986) je jednou z výrazných tváří nastupující generace italských šperkařů. Po studiích na slavné škole Alchimia Contemporary Jewellery School ve Florencii a pracovních zkušenostech u předních italských šperkařů, se Federica soustředila na současný šperk v jeho organických formách. Její práce je postavena na hlubokém konceptu a v rámci realizace kolekcí se nebojí experimentovat s materiály a přicházet s naprosto novým a nečekaným řešením.

 

Tak tomu je  i u její nové kolekce True Lies/Pravdivé lži, ve které představila jedinečný způsob spojování tak rozdílných materiálů jakými jsou kov, sklo a kameny. Jeden z kousků kolekce byl nominován na prestižní cenu Stanislava Libenského. Díky Galerii Září však můžeme  poznat práci mladé umělkyně v širších souvislostech a pochopit celistvý princip její práce. Holešovická galerie totiž vystavila všech 20 kusů oceňované kolekce.

Ptali jste se někdy sami sebe, jestli to, co vidíte kolem sebe, je pravda? Je to, co vnímáme, skutečnost? Podle Platóna je realita jen nedokonalou projekcí našeho limitovaného vidění světa. Na pohled drsný člověk může být uvnitř velmi zranitelný, co se zdá být tvrdé, může být v mžiku kapalné. Vše může být lží i pravdou a protiklady nemohou být rozdělené,”

popsala Federica Sala počátek své inspirace pro novou kolekci a dodala:

True Lies jsou struktury beze smyslu poukazující na křehkost reality, která je pouze jednou z možností vidění skutečnosti.”

 

 

 

 

 

 

 

 

www.salafederica.it

www.alchimia.it

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vysv.: oxymorón = přívlastek,kt.  je svým významem ve zdánlivém rozporu  s významem podstatného jména, které určuje (zdroj:  slovník cizích slov/Lumír Klimeš/1981)

170 00 Praha – Holešovice

Heřmanova 33

Máme otevřeno: úterý -pátek:  13. 00 - 19.00 hodin

Vstup: volný

www.zarigallery.com
zari.galerie@email.cz

https://www.facebook.com/galeriezari

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková