Farmářské trhy na Kulaťáku aneb báječná atmosféra i báječné produkty nás lákají či když cibule svítí...

24.09.2019 13:59

Praha 6 -  Dejvice

21. 9. 2019

 

V rámci výletu na Okoř jsme se na www.www-kulturaok-eu.cz zastavili na dejvickém Vítězném náměstí, tzv. Kulaťáku. Jako každou sobotu se tam konaly farmářské trhy. Nedalo nám to, a i když jsme nenakupovali, tak jsme aspoň fotografovali tu báječnou atmosféru…

 

 

 

V průběhu mnoha staletí se stalo zvykem, že se na náměstích pořádaly trhy. Mít právo trhu byla pro město čest a zároveň podmínka jeho rozvoje. Právě možnost obchodovat přinášela městům zdroje příjmů do jejich kasy. V minulosti se ale prodej z náměstí postupně přesunul do kamenných obchodů. Typická atmosféra trhů jako míst, kde se setkávají lidé, vymění si nejnovější drby, poklábosí na sluníčku, nakoupí a spokojeně se pak vrátí domů, se bohužel vytratila. Naštěstí se v posledních letech na mnoha místech Čech a Moravy snažíme farmářské trhy obnovit. A můžeme dodat, že úspěšně.

 

Tradiční Farmářské trhy na Kulaťáku patří dlouhodobě mezi největší a nejoblíbenější. Každou sobotu je pravidelně navštíví pět až šest tisíc lidí nejen z Prahy 6, ale z celé Prahy a blízkého okolí. Prodejci se na Kulaťák sjíždějí doslova z celé republiky.

 

K 10. výročí zahájení prvních velkých farmářských trhů v Praze byl připraven refrešovaný koncept Farmářských trhů s důrazem na představení českých regionálních potravin a jejich dodavatelů, ekologii a vzdělávání dětských návštěvníků v našem projektu Malý farmář,“ řekla jedna z organizátorek Andrea Vodňanská.

 

Sortiment trhů je pečlivě vybírán a doplňován, o trhy se stará početný tým lidí, který oslovuje nové prodejce, sestavuje sortiment trhů, sleduje nové trendy, koncipuje doprovodný program a tematické akce, chod dětského koutku se vzdělávacími aktivitami a každý pátek trhy staví a v sobotu po trhu zase uklízí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Farmářské trhy na Kulaťáku už dávno nejsou jen místem, kde se prodává čerstvá zelenina, maso a pečivo z venkova. Vnímáme je jako společensko - kulturní akci, která v průběhu let získala velkou oblibu veřejnosti a vydobyla si u ní významný respekt,“ konstatoval místostarosta Prahy 6 Jan Lacina /STAN/, který má v radě městské části farmářské trhy na starosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Od samého počátku je na dejvickém trhu vždy několik stánků s charitou (Domov svaté Rodiny poskytující celoroční pobytové služby lidem s postižením a nabízí  běžné příležitosti k sociálnímu začleňování,  Dílna Eliáš, ve které lidé s mentálním nebo fyzickým postižením rozvíjejí pracovní a sociální dovednosti v rámci keramické dílny).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pořadatelé v Dejvicích také hledí na své okolí,

pro návštěvníky a prodejce je zajištěna možnost třídit odpad a osvěta v této oblasti,

mezi stánky se objevuje i sortiment podporující trendy zerowaste,

prodejci postupně omezují používání jednorázových plastů

 

Farmářské trhy na Kulaťáku

se konají každou sobotu

od 8.00 - 14.00 hodin

 

160 00 Praha 6 - Dejvice

Vítězné náměstí

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková (tisková zpráva - Lucie Vedralová)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

www.farmarske-trhy.cz