Eva Bartoňová: Výstava divadelních kostýmů aneb když oblékáme i pohádky

09.01.2014 11:39

Chvalský zámek – kočárovna
8. 1. -  2. 2. 2014

 

Byli jsme pozváni v jarně zimní podvečer 7. 1. 2014 do prostoru kočárovny na vernisáž výstavy divadelních kostýmů, jejichž autorkou je Eva Bartoňová, která se vernisáže zúčastnila i se svým otcem osobně. Vítal nás trubač svou jásavou hrou na trubku. Vůbec vernisáže na Chvalském zámku jsou velmi přátelské, lidé se tam navzájem znají a také se s námi hned přátelili…

 

 

Snad skoro každá malá hočička si šila na panenky, my jsme háčkovaly a pletly hlavně, ale jen podle své fantazie na ty své milované panenky, a takže umíme ocenit, když někdo šije přesně podle zadání.   Pozorně jsme si prohlédli autorčiny skicy ke kostýmům, rovněž vystavené kostýmy samotné, jako např. ke hře  ´Noc na Karlštejně´. Pokud jde o autorčinu inspiraci, tu řešila napřiklad u postavy Vinnetoua tak, že zhlédla nejdříve film a pak šila…  Vystavené kostýmy, připravené  na šatní tyči,  jsme si mohli i vyzkoušet a v nich se nechat  vyfotografovat.. Což provedla jako první sama paní Eva Bartoňová, jíž smysl pro humor nechybí, a nasadila si podle nás na první pohled zlaté parohy, ale nakonec to byla obří kusadla  roháče obecného, jak nás sama opravila k nemalé radosti  všech okolostojících…na naši sarkastickou pznámku, že je spíše měla nasadit nějakému mužskému..

 

´Zlomvazka´ pro každého

Eva Bartoňová dlouhodobě spolupracuje s Divadlem Horní Počernice. Jak nám řekla  usměvavá a potěšená nebývalým zájmem návštěvníků, autorka při tvorbě kostýmu se spolupodílí na stvoření postavy.  

 

Šije již od mala, mohli jsme spatřit fotografie jejích panenek, jež ve svém dětství oblékala. Je moc hrdá na svého tatínka, který, ač není z profese, ji k výtvarnu vedl …zato v rodině má Bartoňová  spoustu příbuzných, kteří také šijí…… střihy už autorka nepotřebuje, stříhá rovnou bez nich…a pak ještě provede konečnou úpravu…při odchodu  jsme si mohli vybrat v upomínku  - ´zlomvazku´ - pár omalovaných knoflíčků, které samozřejmě nezbytně patří i k dokonalé ´image´ každého kostýmu… a nedej Bůh, abychom nějaký knoflík ztratili!?

 

193 00 Praha – Horní Počernice

Na Chvalské tvrzi 857/4

 

 

 

 

 

Máme otevřeno denně: 9.00 – 17.00 hodin

Hodnocení: 95 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka