Dveře se otevírají k luxusu aneb víme, že máme dveře pro praváky či leváky?!

19.01.2014 15:40

Na dveřích se nevyplatí šetřit. Nejde jen o to, že by měly dlouho vydržet, ale pořídíme-li si nekvalitní, můžeme snadno zkazit dojem z celého interiéru, což by byla škoda.

 

Dveře si pořizujeme buď typizované, nebo na míru. Umístěním dveří v obytném prostoru neplníme zdaleka jen funkci oddělovací či spojovací, ale naopak stoupáme po žebříčku hodnot až na vrchol hierarchie vybavení. V tvorbě krásných dveří pro obytný prostor se můžeme plně realizovat. Vždyť dveře představují cca 2 metry plochy. Často proto využíváme vrozené nepravidelnosti různých druhů dřeva i zajímavě sladěné barevné plochy.

 

Trend estetiky dveří

Nepodceňujme užitné vlastnosti dveří, ale spějme k stavu, kdy je zajímavější vzhled dveří a jejich estetické působení. Mimo dveří s dřevěným základem lze volit i dveře z jiných materiálů jako hliník, nerez, sklo či plast.

Dveře laminátové

I u dveří, jež potahujeme laminátem, plastovou fólií, nebo je necháme vyrobit z lakované MDF desky, tvoří konstrukční základ dřevo. Rám bává z masivu, výplň z dřevotřísky nebo voštiny. U laminátových dveří rozlišujeme dvojí povrchovou úpravu: Střednětlaký laminát (CPL), s tloušťkou asi 0,2 mm a vysokou odolností vůči oděru, nebo vysokotlaký laminát s  tloušťkou minimálně 0,7 mm, s vysokou tvrdostí povrchu a odolností proti oděru. Polodrážky dveří necháme olepit navíc laminátovou hranou. Povrch lze mít bílý či šedý, ale jde imitovat i dřeva jako dub, buk, javor, olše, třešeň či mahagon. Letos nově zaznamenáváme vodorovné linie dekoru v CPL laminátu a fólii, takže imitované letokruhy dřeva vedou napříč dveřním křídlem.

 

Praktické dveře pro život

U dveří ze střednětlakého laminátu (CPL) klademe hlavní důraz na praktickou stránku při užívání v domácnosti a obytných prostorech. U dveří praktických tak máme zajištěnu rychlou a snadnou údržbu, neboť takové povrchy odolávají poškození, oděru, horkým předmětům, páře a vzniku skvrn. Cenu takových dveří můžeme považovat za dostupnou.

 

Dveře s plastovou fólií či MDF desky

Potahujeme-li dveře plastovou fólií, získáme povrch většinou bílý nebo imitaci přírodního dřevo. Cenově nejníže se dostaneme u dveří, jejichž povrch tvoří lakované MDF desky.

 

Dveře celoskleněné

Celoskleněné dveře, ať už posuvné nebo otočné, považujeme za současný trend vybavení interiéru. Zde ale klademe větší důraz na zpracovaný návrh, zaměření stavebního otvoru i  na montáž. Dveře ze skla osazujeme buď přímo do stavebních otvorů, nebo do typizovaných obložkových či dřevěných zárubní OKZ (obklad kovové zárubně). Abychom se při případném rozbití skla neporanili, volíme sklo tvrzené. Vyšší stupeň míry tvrzení a bezpečnosti skla má ale vliv i na naše peněženky…

 

Dřevo jako hlavní materiál

Díky malé objemové hmotnosti, vysoké pevnosti v tahu a tlaku, snadné opracovatelnosti, je dřevo nadále jedním ze základních stavebních materiálů. K výčtu jeho předností patří i fakt, že dřevo lze snadno a ekologicky likvidovat. Dveře, jež pořizujeme do interiéru, můžeme mít tedy z různých dřevomateriálů. Od masivu, přes dýhu po dřevotřísku.

 

Dýha nebo masiv?

Dříve se na venkově vyráběl jen nábytek masivní nedýhovaný. Nevěřilo se v solidnost nábytku dýhovaného. Masiv - masivní dřevo, je materiál, jenž díky jeho vlastnostem lze mnohostranně využít, ať už ve formě lepené (spárovka), vrstvené (tzv. biodeska) či rostlé. S ohledem na kvalitu a druh výchozí suroviny můžeme masiv použít prakticky vždy. V interiéru nejen pro výrobu dveří, ale i nábytku, oken, podlah a obkladů. Masiv využíváme pro skutečně reprezentativní dveře, a bývají z dubu, smrku, olše či buku.

Kvalitu a přírodu do interiérů ale vnáší dýha. Díky přirozenému vzhledu, originální textuře a pestré škále dekorů je nadčasovým přírodním materiálem a osvěží i zdokonalí interiér. Dýhu už považujeme za tradiční materiál, z něhož lze vyrobit nejen dveře, ale i zárubně. Dýha je materiál ze stromů a vzhledem k druhové četnosti flóry, designově prakticky nevyčerpatelný a inspirující. U kvalitních výrobců si lze vybrat dveře z několika desítek dýhovaných dekorů včetně exotických. Dýha je tenký pásek dřeva vysoké kvality, jímž se polepují nábytkové dílce, podlahy, obkladové panely, překližky a dveře. Mají většinou tloušťku 0,2 až 3 mm. Dnes už i dveře dýhované však musejí být dle směrnic stejně pevné jako ty z masivu, takže dýhováním hlavně zvýšíme užitnou hodnotu méně kvalitního materiálu, přírodního i průmyslového, tedy dřevotřískové desky, laťovky i desky MDF. Nevýhodou je riziko odlupování listů dýhy od podkladu a možnost probroušení při opravě, ale u kvalitních dýhovaných dveří by to hrozit nemělo. Výhodou je, že dílce jsou tvarově stálé.

 

Druhy dýhovaných dveří

U dýhovaných dveří můžeme vybírat z řady modelů plných, prosklených i celoprosklených.  Kvalitní konstrukci dýhovaných dveří a zárubní nám zaručí špičková úroveň zpracování, garantovaná použitím nejmodernějších výrobním postupům a technologií. Ke dveřím si pořizujeme masivní rámy se zpevňujícími výstužnými vlysy a pevným vnitřním jádrem z DT desky, čímž zajistíme vhodnou odolnost dveřního křídla při nárazu a proti proražení.

 

ARO dýhy

K současným hitům, patří rozhodně tzv. ARO dýhy, s charakteristicky atypickým designem. Sem řadíme stříbrný jasan, africký ořech, citron, polenskou švestku, polární ořech, makasar, indickou jabloň a stříbrné zebrano. Stříbrný jasan volíme spíše na hladký typ dveřního křídla. Stříbrné zebrano zase poznáme dle stříbrných vláken dýhy na tmavohnědém podkladu. U polárního ořechu a afrického ořechu nalézáme výrazné textury, vhodné do všech moderních interiérů. Novou exotickou dýhu makasar zase charakterizuje specifická tmavá hněď, vhodná  jak pro plné, tak prosklené dveře. S opačnou barevností ve světlém až zlatavém odstínu se setkáme u indické jabloně a zejména u citronu. U dýhy polenské švestky oceníme typickou, mile teplou, hnědou barvu se zlatavým třpytem. Jde o nekonfliktní dekor využitelný prakticky v každém moderním obytném interiéru. U všech ARO dýh máme díky speciální výrobě zaručenu jednotu barvy i kresby, při zachování přírodní krásy a textury dřev.

 

A údržba?

Dveře z dýhy bychom neměli vystavovat přímému slunečnímu záření, působení alkoholu a velkým tepelným výkyvům. Při poškození řešíme opravu podlepením, při vylomení pak vsazením nového kusu, a při poškození povrchu přebroušením.

 

 

Novinka na trhu

K nejzajímavějším novinkám na našem trhu patří dveře s vlysem s plexisklovými proužky, kde se střídá dřevo a průhledné pásky. Tyto pásky volíme buď průhledné či průsvitné, což umožní hru světla při průchodu světelných paprsků.

 

Skleněné výplně dveří

Ještě před pár lety jsme měli k dispozici pouze pravoúhlé světelné výřezy dveří. Dnes si můžeme vybírat výřezy kulaté, šestihranné i diagonální. Pravoúhlý formát je i nadále nejběžnější, ale můžeme si plnit i extra přání. Za příplatek koupíme jedno i dvoukřídlé dveře větší šířkou či délkou, než mají dveře typizované. Neopomineme ani šanci na jiný tvar skleněného oblouku, jako jsou ovál, segmentový oblouk, římsa, či lišta, jimiž dveře ozdobíme přímo netušeně. I sklo vybíráme z řady materiálů, od čirého, přes matné po zdobené.

 

Dřevěné výplně dveří

I zde máme nárůst možností, jež skýtají nové výplně dveří. U nejlevnějších modelů to bývá voština, jejíž tvrdost je minimální. Výplně lze ale vyrábět i z odlehčených a plných dřevotřískových (DT) desek.

 

Exkluzivně pro život

Jsme-li nároční, budou nám vyhovovat dveře přírodní, využívající masivní vrstvy či dveře masivní. Výchozím materiálem je kvalitní masiv montovaný do masivní rámové zárubně. Modely tváříme tím, že do plochy masivu ve svislé či vodorovné orientaci vyfrézujeme drážky.

 

Dokonalejší design

Dokonalý design nám zajistí i nabídka exkluzivních art-výplní, kde tradiční sklo nahrazuje sklo s výplní bambusu kari a zeleného, levandule či čajová tráva aj. Z prosklených dveří tak uděláme originální solitér interiéru.

 

Nové dveře ve vysokém lesku

Ve vzorkovnách dveří se dají vybrat dveře v kombinaci vysokého lesku dveřního křídla a kovu, v barvách jako jsou stříbrná, černá, vanilková, červená, bílá a šedá. Pro tyto modely se používá speciální fólie o tloušťce 0,8 mm, jež má na sobě další fólii, zajišťující ochranu a odolnost lesklého křídla. Dveře jsou nabízeny plné i prosklené.

 

Dveře z moderních hliníkových profilů

Někdy vyžadujeme i kov, protože máme supermoderní interiér, kam kov patří. Moderní hliníkové profily volíme jak pro dveře, tak zárubně obložkového typu. Hlinikové profily navíc plní i funkci ochrannou, a zvýší tak užitnou hodnotu dveří a zárubní v běžném provozu.

 

Novinky technického zpracování a řešení

Na trhu dveřního vybavení objevujeme dva nové systémy posuvného kování a interiérové ozvláštnění - dveřovkový nadsvětlík.

 

* Skrytý posuv

Za revoluci ve dveřním kování považujeme systém skrytého posuvného kování. Při zavření dveří je tak důmyslný, že jej nezaregistrujeme, až když dveře s posuvem otevíráme. Pak teprve začínáme vidět mechanismus kování. Kolejnice jsou řešeny v industriálním designu. Tento typ otevírání dveří uvítáme, máme-li moderní interiér a chceme-li tam dveře otevírat posuvným systémem.


* Nové posuvné kování

Systém se týká posuvu dveří po stěně a konstrukčního řešení za pomoci pneumatických pístů brzdění posuvu křídla při zavírání a otevírání dveří. Řešíme tak ladný a tichý dojezd dveřního křídla. Design kování vybíráme v jednoduchém a elegantním stylu, přičemž není od věci, zvolíme-li jej ve variantě s hliníkovou lištou.

 

* Dveřovkový nadsvětlík

Máme-li v bytě výplň vysokého otvoru, ale dveřní křídlo dosahuje pouze určité výšky, a potřebujeme, aby celá výplň otvoru působila jednotně a imitovala jedno velké dveřní křídlo, pak volíme tzv. dveřovkový nadsvětlík. Získáme s ním nejen skvělý vjem, když se podíváme na komplet, který řešíme v témže designu jako dveřní křídlo, ale i pocit, že máme před sebou jedny velké dveře. Nadsvětlíky jsou nabízeny většinou pouze v plném provedení, ale navazující dveře už vybíráme v plné i v prosklené variantě.

 

Vybíráme dveře

Kupujeme-li si nové dveře, neměli bychom zapomenout na fakt, kolik máme v rodině praváků a leváků. Pravé dveře poznáme tak, že panty vidíme na straně pravé. Otevíráme je směrem k sobě a kliku máme vlevo. Vybíráme-li si dle propagačního letáku, určité skutečnosti ale z letáku nepoznáme. Z toho plyne zásada, že dveře bychom měli nejprve vidět a sami si je řádně osahat a vyzkoušet. K tomu slouží vzorkovny. Ty solidní mají neomezené prodejní doby nebo nadstandardní velikost parkovacích ploch před prodejnou. Důležitou zásadou výběru by také měla být otázka na prodejce, zda má splněny atesty zdravotní nezávadnosti a bezpečnosti pro námi vybrané dveře. A protože si dveře nepořizujeme každý den, mohla by se nám vymstít i orientace výhradně na nejnižší cenu. Jde totiž o ukazatel jistě lákavý, ale pro výběr kvalitního dveří zcela podružný a často i matoucí.

 

Richard Koníček

Foto: internet