Doll Prague 2015 aneb panenky? Provázejí nás od nepaměti…!

08.12.2015 10:50

III. mezinárodní výstava profesionálních uměleckých panenek, loutek a medvídků Teddy

 

Slovanský dům – Praha

27. – 29. 11. 2015

 

Nenechali jsme si na www.www-kulturaok-eu.cz ujít již III. ročník mezinárodní výstavy především uměleckých panenek.  V překrásných prostorách Slovanského domu se sešly umělecké panenky a medvídci z celého světa.  V horních patrech jsme zhlédli barevně zajímavé práce  s textilem – provedené především ve stylu patchwork –( AQH – 10. ročník Prague Patchwork Meeting se bude konat 1. – 3. 4. 2016).

 

 

 

V královských rodinách se panenky dávaly jako symbol dobré vůle, jako vyjádření lásky, šamani měli své panenky jako talismany a magické spojence, panenky provázejí člověka od nepaměti…ne  náhodou…mají v sobě totiž…magickou moc.

www.vperleti.cz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Panenky jako sběratelská vášeň

Umělecké panenky, ať ji jsou z porcelánu,  textilu, plastu, dřeva či jiných materiálů,  můžeme sbírat. A navíc čím je panenka starší, tím je, na rozdíl od nás stárnoucích žen, dražší a také postupem času získává  historickou cenu, a může se stát předmětem dědictví.

 

I když uměleckou jedinečnou panenku můžeme zakoupit a darovat, protože  svým kouzlem dokáže jakýkoli interiér ozvláštnit,  pokud ji citlivě do něj zakomponujeme, musíme počítat s tím, že není vůbec levná.  Na této prodejní výstavě Prague Doll Exhibition 2015 jsme zaznamenali i ceny kolem 40 tisíc Kč i více v Euro.  

 

Michaela Bartoňová

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na této unikátní výstavě jsme se blíž seznámili s českou všestrannou umělkyní Michaelou Bartoňovou, která vystavila své další práce na své samostatné výstavě ´Humor a fantazie - Loutky´(obrazy, loutky, návrhy, kresby na iPadu )  v Galerii Portheimka v Praze, která trvá od 1. do 30. 12. 2015.

 

 

Portrétní panenky z Moravy: Lenka a Petr Poláčkovi  se zabývají výrobou panenek, kdy si nechají v Německu vyrobit hlavičky a zbytek již je jen na nich. Miminka vypadají jako živá….a jsou za docela přijatelnou cenu...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na výstavě vyhlásili soutěž o ceny za nejkrásnější exponát v 10 kategoriích:

1. Alfons Mucha - Secese

2. Panenky z ´měkkých´ materiálů

3. Panenky z ´tvrdých materiálů´

4. Oblečení – kostým panenky

5. Medvědi

6. Medvědi- oblečení a doplňky

7. Medvědovi přátelé

8. Samostatná kompozice

9. Novátorská   práce -  panenka podle cizího návrhu nebo střihu

10. Novátorská práce – zvířátka podle cizího návrhu nebo střihu

 

 

Co ještě můžeme v panenkovém světě očekávat?

  • výrobu replik – jedná se o kopie historických panenek významných firem. O těchto panenkách se rozhodně nedá mluvit jako o padělcích. Každá replika má svůj certifikát, kde jsou uvedeny standardní informace, a také podle které originální panenky je vyrobena.
  •  

Medvídek Sardinka. Není k sežrární?!

 

 

Jak rozpoznáme sběratelskou panenku od ostatních panenek? Každá sběratelská panenka je označena jménem autora nebo názvem výrobce. Dále musí být jasně vyznačeno, zda se jedná o panenku vyrobenou v jediném exempláři nebo v sérii a jak velká je tato série a jaké je sériové číslo konkrétní panenky. Stručně, panence nesmí chybět tiráž. Tato označení bývají buďto na hlavičce

nebo na zádech panenky. Nicméně každá seriózní sběratelská panenka má ještě certifikát s podobnými informacemi, jako jsou na její značce: jméno autora, limitovaná série a číslo exempláře, materiál a osobní podpis autora.

 (www.artdolls.cz)

 

 

Každý si můžeme najít v tomto pestrém panenkovém světě právě tu svoji panenku, krásnou a jedinečnou.  (zdroj: www.artdolls.cz)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.museumpanenek.cz

www.ingridwinter.de

www.moravianbabies.eu

www.tineola.cz

www.dollprague.com

www.atelierprize.cz

www.jannydolls.com

 

110 00 Praha 1

Na Příkopě 22

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/ii-rocnik-mezinarodni-vystavy-%c2%b4doll-prague-2013%c2%b4-aneb-vstupme-do-raje-nejen-panenek/