DNA, H2O nebo GMO? aneb blížíme se 3. ročníku ´Lífe Sciences Film Festivalu!?

04.10.2013 13:25

Mezinárodní festival dokumentárních filmů s tématikou zemědělských věd, potravinářství a DNA, H2O nebo GMO? aneb blížíme  se 3. ročníku ´Lífe Sciences  Film Festivalu!?

Praha - Suchdol – ČZU

14. do 18. 10. 2013 (pondělí – pátek)

Dostali jsme informaci e-mailem o festivalu, který letos proběhne na ČZU  již po čtvrté. Od zkušebního nultého ročníku každoročně v říjnu představil více než stovku dokumentů, které doprovázely desítky besed s vědci i filmaři, prezentací, výstav, ochutnávek a koncertů...

 

Témata? …Hrozby, věda, vize, budoucnost  (the future)

DNA jako alfa a omega mnoha biologických oborů, voda jako základní element i jako tržní komodita, geneticky modifikované organismy jako jeden z dokladů fascinujících možností vědy – to jsouo témata, se kterými se můžeme poprat a seznámit na 3. ročníku multimediálního festivalu vědeckého filmu Life Sciences Film Festival. Od 14. do 18. října zaplavíme sály a posluchárny České zemědělské univerzity v Praze-Suchdole (ČZU) příběhy o vědě, vizích, hrozbách, ale především o budoucnosti.

 

Festival vytváří inspirativním prostor pro setkání vědy a filmu, je zdrojem informací o nových objevech, řešeních a možnostech, je živnou půdou pro výměnu a tříbení názorů, ale více než co jiného, je prostorem pro setkání lidí, kteří sdílejí společnou radost z dobrodružství poznání,“ přibližuje hlavní cíle rektor České zemědělské univerzity, prof. Ing. Jiří Balík, CSc.

 

120 filmů!? Tolik?! A výstavy? Budou!

Během pěti festivalových dní  na půdě České zemědělské univerzity promítneme  více než 120 snímků, uspořádáme  řadu přednášek, diskusí a workshopů. To vše doplníme  výpravnými výstavními projekty. Ačkoliv dramaturgický záběr festivalu máme široký a tematické zaměření jednotlivých snímků osciluje od analýzy genomu, přes mikrobiologii, životní prostředí, chemickou kontaminaci až po nové technologické postupy a kvalitu a bezpečnost potravin, dodrželi jsme i u  letošního  Life Sciences Film Festivalu  věrnost jeho  sloganu:

´mezinárodní festival dokumentárních filmů s tématikou zemědělských věd, potravinářství a udržitelného rozvoje´

 

Necháme se vtáhnout  do děje filmu?!

Žánrově se vybrané tituly pohybují od investigativní reportáže, přes cestopisy, vizuálně abstraktní snímky až po narativně silné dokumenty. „Stejně jako se za poslední roky věda a výzkum komunikačně otevřely veřejnosti, i takzvaný vědecký film ustoupil od pouhé, nezřídka nezáživné prezentace. Přiklonil se interakci, originálnímu filmovému jazyku, který diváky vtahuje do děje,“ líčí dramaturg festivalu, Petr Mezera.

 

ČZU má šest fakult – proběhneme je všechny?!

Výběr snímků svým záběrem kopíruje 6 fakult České zemědělské univerzity

  • Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů:  promítneme  vědecké filmy z oblasti potravinářského a zemědělského sektoru
  •  Provozně ekonomická fakulta:  filmy představí socio-ekonomické souvislosti či problematiku rozvoje venkova
  • Fakulta tropického zemědělství: přiblíží lokální aspekty v rámci globálního propojení
  • Fakulta životního prostředí: budeme se věnovat řadě ekologických problémů a otázkám udržitelného rozvoje
  • Fakulta lesnická a dřevařská:   opět se budeme  věnovat řadě ekologických problémů a otázkám udržitelného rozvoje
  • Technické fakulta:  dotkneme se  všech oblastí a filmů o převratných objevech a nových přístupech 

Studenti, pedagogové či vědecké týmy České zemědělské univerzity, ale i my z řad veřejnosti se při zhlédnutí dokumentů a při diskusích můžeme seznámit s technologickými novinkami, objevy a tématy, která aktuálně rezonují mezi odbornou veřejností.

„Česká zemědělská univerzita je jedním velkým průsečíkem, v němž se velká přírodovědecká témata setkávají s praxí. Běží zde stovky praktických výzkumných projektů, do praxe vstupují výsledky základního i aplikovaného výzkumu. Těžko lze nalézt lepší prostor pro symbiózu vědy a filmu,“ uzavírá jeden z organizátorů, chemik Ing. Petr Alexandr, CSc.

Organizátor festivalu :

Česká zemědělská univerzita

 Harvest Films, o.s.

 

Organizátor ( jeden z nich) festivalu:  chemik Ing. Petr Alexandr, CSc.

Dramaturg festivalu: Petr Mezera

Rektor České zemědělské univerzity, prof. Ing. Jiří Balík, CSc.

 

Adam Carda, tiskový mluvčí LSFF, press@lsff.cz

Mgr. Josef Beránek, tiskový mluvčí ČZU, tiskove@czu.cz

www.lsff.cz

www.czu.cz

 

ČZU je třetí největší univerzitou v Praze. Spojuje v sobě stoletou tradici s nejmodernějšími technologiemi, progresivní vědou a výzkumem v oblasti zemědělství, lesnictví, ekologie, technologií a techniky, ale i s ekonomikou a řízením. Moderně vybavené laboratoře se špičkovým zázemím včetně školních podniků umožňují vynikající vzdělávání s možností osobního růstu a zapojení do vědeckých projektů doma i v zahraničí. ČZU zajišťuje kompletní vysokoškolské studium, letní školy, speciální kurzy, univerzitu třetího věku.

  • Festival je určen široké veřejnost: ČZU,  Kamýcká 129, Praha -  Suchdol
     
  • Zahájení se koná se v Kruhové hale ČZU – začátek 14. 10. 2013 v 16.00 hodin  
  • Vstup je zdarma
  • Vítězné snímky budou vyhlášeny 16. 10. 2013  v 17.00 hodin v Klubu C v areálu
     
  • Řekli o festivalu 2012:

Agrární analytik Petr Havel: „Mezinárodní filmový festival na ČZU patří do kategorie osvětových festivalů, které navíc zahrnují vědu a výzkum, tedy oblasti, které při správném propojení s podnikáním představují významný přínos k růstu konkurenceschopnosti, efektivity – a cílené
nadčasové strategie při plánování do budoucnosti. LSFF tak rozhodně není jen pouhou filmovou přehlídkou, po které si její účastníci neformálně „pokecají“ a některým snímkům rozdají několik cen.“


Ministr zemědělství Petr Bendl: „V prostorách České zemědělské univerzity v Praze se po celý rok setkávají odborníci se začínajícími vědci. Jsou tak místem pro výměnu a tříbení názorů a pro vzájemnou inspiraci. Vítám proto, že se v rámci filmového festivalu otevře i dalším návštěvníkům, kteří mají zájem důkladněji poznat, co se děje v přírodě a jakým způsobem se vyrábějí potraviny.“

Režisér Vladimír Michálek: „Porozumět tomu, co se děje v přírodě,  je úžasné dobrodružství a film jej může díky animacím přiblížit i na té mikrobiologické úrovni. Věřím, že mezi návštěvníky festivalu nebudou jen studenti vysokých škol, ale i středoškoláci a vnímaví žáci základních škol. V tomto věku se rodí ideály, čemu by se člověk chtěl profesně věnovat.“


 Témata LSFF 2013

Od objevu DNA uběhlo necelých 50 let, než byla dokončena analýza genomu člověka. Dnes však vědecké objevy nabírají na obrátkách. Chcete znát  kvencigenom u 100 odrůd rajčat? U 10 tisíc kultivarů rýže, u 250 rodin s jedním dítětem nebo u 5000 dvojčat? Vše je možné. Ale v BGI – Pekigském genomickém institutu jdou dál, objednali si 2000 geniálních dětí s IQ kolem 150 a začínají zkoumat genetické předpoklady spojené s nadprůměrnou inteligencí. Blíží se doba, kdy si bude možné v porodnici objednat génia?

V každém případě se nám doslova v živém přenosu odhaluje fascinující příběh poznání, v němž nám příroda poodhaluje jednu tajemnou vrstvu za druhou, jako slupky cibule... nebo snad ještě lépe, jak se to jeví z pohledu vědcova...  jako když krásná a tajemná žena odkládá jednu vrstvu šatů za druhou...

Princ, který si umí ušpinit ruce? Ani královská výchova není překážkou pro smysluplný vztah k přírodě, pro pochopení důležitosti respektovaní přirozených procesů.

Často není třeba plameně hájit ideologii, mnohdy stačí jen dělat věci správně. Správně zde znamená také udržitelně, tedy tak, abychom je stejným způsobem mohli dělat pořád.

Půda je doslova alfou a omegou života, vše živé z ní povstává a vše živé se do ní opět vrací. A je vidět,

Chemická komunikace a výživa rostlin. Festival na ČZU poodhalí další odstíny fascinujícího světa rostlin, jejich chemickou komunikaci, jejich chování, jejich paměť, nejen epigentickou, která je naučila chovat se podle ročních dob, ale paměť krajiny, v níž se rostliny podílejí na přenosu a uchovávání informace po tisícovky let. Chcete vědět, na jak dlouho se nebožtík podepíše v krajině? Zeptejte se rostlin.
Související diskuse: Zeptejte se na to profesora Michala Hejcmana, muže, který s rostlinami umí hovořit jejich jazykem.

  • Saving The Life Keepers –The new science of sustainable  beekeeping, 2013, www.mondefilms.com

Včely, opylovači, hmyzí státy...Fascinující pohledy do života včel, pohledy vědy. Fascinující organizace, dělba práce, hierarchie a mnohavrstevná komunikace, chování kolonií připomínající jednání vyšších živočichů... To vše najdeme na LSFF. Ale kromě toho festival nabídne i diskusi k reálnému stavu hrozeb, které přicházejí s rozvojem civilizace, chemické koktejly na polích, ale i otázky kolem mezí smysluplného chovu včelstev.  Jsou včely jen strojem na med? Jak vážné je to s jejich ohrožením u nás?

Co všechno může znamenat slovo „organický“, když pojem uchopí byznys jako užitečnou obchodní značku?  Kip Pastor rozkrývá, co se pod touto značkou skrývá a ukazuje inspirující podněty pro naše zdraví a otázky týkající se životního prostředí.

Související diskuse: GMO - otevírá moderní genetika Pandořinu skřínku? Nebo rozkrývá bezbřehé možnosti poznání a vytváří zcela nové možnosti ve výživě, v léčení, ve výrobě nových produktů či v energetice? Příroda sama je největší experimentátorkou a od vzniku prvního živého a reagujícího organismu předvedla nesčetné možnosti, jimiž se život může ubírat. Fascinující pokroky vědy jdou dnes tak daleko, že nové biologické organismy nemusí vznikat jen ve velkých vědeckých institutech... I genetikou prostupuje garážová revoluce, v níž si hrají mladí nadšenci, dokážou s počítačem a kitem za několik set dolarů vytvářet zcela nové formy života. Ať se jedná o luminiscenční huseníček, kozy dojící v mléce pavoučí vlákna, tabákové listy, které vyrábějí protilátky proti HIV, nebo o zlatou rýži, která obsahuje opět beta-karoten a může odstranit jeden z největších nutričních problémů v rozvojových zemích?

Faktem je dnes jediné – vědu už nikdo nezastaví. A profesor Jaroslav Petr z ČZU to ví

 *THE SECOND WAVE, 2013, www.folkeryden.com

Co jsou to kontaminanty? Chemické látky nepřírodního původu? Nanomateriály? Kontaminace novými látkami - polutanty - v prostředí, ale i v naší krvi, v tukových tkáních, či v mateřském mléce... všude lze detekovat desítky a stovky látek, které v prostředí dříve nebyly.Teď jsou nejen v prostředí, ale i v nás.Řada odvětví průmyslu už prošla proměnou a řada podniků dnes už dokáže dodržovat nejen normy a hygienické standardy, ale dobré mravy. Řada firem to však ještě neumí a navíc zde celosvětově existuje obrovská zátěž životního prostředí z dřívějších dob. Takže kontroly není nikdy dost.

Voda - základní element všeho živého je zároveň lukrativní komoditou. Dokument Water Makes Money vznikl na základě knihy, kterou napsal bývalý vysoce postavený manažer jedné z největších firem byznysu s vodou. Ukazuje, jak se svět obchodu a politiky prolíná v nepřehledné změti zájmů, na jejichž konci jsou stále vyšší účty spotřebitelů, a stále naditější peněženky těch, kteří rozhodují. Jádrem sporu je to, zda nechat péči o vodu samosprávám, nebo ji privatizovat např. formou PPP projektů. Ukazuje, že privatizace je ve skutečnosti nevýhodná, protože soukromé firmy neinvestují do údržby vodovodů a různými finančními triky se obohacují na úkor spotřebitelů.

Film WaterMakes Money si rozhodně nebere servítky a ukazuje holou pravdu o byznysu, který ačkoliv ´stojí na vodě´, má díky spolupracujícím politikům velmi pevnou půdu pod nohama

 

Ing. Olga Koníčková (z tiskové zprávy)

 

Ilustrační foto: Václav Koníček

samanam@seznam.cz

 

www.facebook.com/wenca.nikonicek

 

www.gothichell.rajce.idnes.cz