Deštivý den v New Yorku aneb další cukrkandl opět z dílny Woodyho Allena …

23.09.2019 09:42

Lucerna - Praha

19. 9. 2019

 

Evropa není Amerika. Tady nám ´Me Too´(zatím) až tak vrásky nedělá. Za vodou ale ano. Tam sexuální predátoři a s nimi ti, co si sem tam užili, za vodou nejsou. Potrefilo to i Mistra Woody Allena. (A koho ne, toho to potrefí, jen co si některá pozapomenutá diva vzpomene, pokud si ovšem ještě vzpomene…). A tak díky našemu (zatím) celkem normálnímu postoji k problematice si můžeme vychutnat pocit, že v zámoří tento pozastavený film se v Evropě hraje.    

 

Pikantnost mu tak nedodávají explicitní scény (kde že?!), ale soudní spory Woodyho Allena s distribuční společností, jež mu odmítla film uvést, a fakt, že film leží rok v trezoru. Pamatujeme to také, ale tady šlo o desetiletí. Důvodem trezorování filmu je skandál režiséra. Film se tak dočkal nežádoucího prvenství, rok 2018 byl první rok, kdy do kin nešel nový Allenův film. Jo, a také tím, že se mnozí herci vzdali honorářů ve prospěch hnutí ´Time's Up´, což je hnutí proti sexuálnímu obtěžování, jež vzniklo 1. 1. 2018. Bylo založeno hollywoodskými celebritami jako reakce na neblaze proslulý ´Weinsteinův efekt´ a ´Me Too´. Soustřeďuje prostředky na právní ochranu postižených a angažuje asi 800 dobrovolných právníků. Leč dosti o zámořských záležitostech. My v Evropě film smíme vidět a v našich kinech se objeví 26. 9. 2019. Tak už se raději věnujme tomu filmu, to bude mnohem lepší.

 

Nová romantická komedie Woodyho Allena

„Film vypráví příběh vysokoškoláků Gatsbyho (Timothée Chalamet) a Ashleigh (Elle Fanning), jejichž společný prosluněný víkend v New Yorku (NY) nepůjde podle plánu. Dešťové kapky jim připraví nečekaná setkání a komická dobrodružství… Ashleigh má za úkol udělat na Manhattanu pro školní noviny rozhovor se slavným filmovým režisérem Rolandem Pollardem (Liev Schreiber). Její přítel a spolužák Gatsby, který miluje stará zákoutí New Yorku, by rád Ashleigh vzal na oblíbená místa svého rodného města. Gatsbyho plány se bortí, když režisér Pollard jeho dívku pozve na projekce filmu do filmového studia. Ashleigh se tam setká se scenáristou Tedem Davidoffem (Jude Law) i filmovou hvězdou Fraciscem Vegou (Diego Luna). A je tím velkým světem naprosto okouzlená. Gatsby tedy neplánovaně tráví den s Chan (Selena Gomez), vtipnou a uštěpačnou sestrou bývalé přítelkyně. A oba zjistí, že nejdůležitější je najít v životě tu správnou osobu…“.   (oficiální text distributora, společnosti Bioscop.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Woody Allen - čtyřnásobný držitel Oscara a mistr vztahových komedií

Mistr se nám ve svém novém filmu chopil nejen režie, ale i autorství scénáře. Do své romantické komedie obsadil mladé a nutno říci, že talentované herce, ale také velké hollywoodské hvězdy.Výsledek je nad očekávání - očekávaný. Rozehrává nám záměrně nakupený rej mnoha osudů, mnoha osob, mezi nimiž budoucí novinářka spontánně proplouvá. Nahlíží tak pod pokličku a vidí, co by ne vždy vidět měla. Ale protože má z bulváru i seriózních filmových materiálů načteno a nakoukáno hodně, celkem to, i při své naivitě, ustojí bez šoků.

 

Pro zkušené a světem showbyznysu omlácené celebrity je tahle dychtivá dívenka kapkou živé vody v poušti konvencí. Scénář jí pomáhá být vždy právě tam, a právě té v chvíli, kdy je to zajímavé. Chystané interview se tak mění v docela výživný materiál na pořádný článek. A její partner? Gatsby to trochu všechno chápe, trochu ale zase ne, protože měl plány své. Hodinka pracovního interview a pak už celovíkendová užívačka rodného NY. Omyl. Zůstává sám. Ale i jemu pomáhá scénář, jak může.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tak ve městě, jež má dvaapůlkrát víc obyvatel než náš stát, hravě potkává, jak na běžícím pásu, známé a s těmi se zase on proplétá svou minulostí, když v NY ještě žil a vyrůstal. A scénář mu chystá i veskrze zajímavé situace a souvislosti nové. Na závěr, tedy na to, jak, ten - v podstatě nevydařený společný únik dvou lidiček, co se znají ze školy - končí, se musí divák už podívat sám. My jen naznačíme, že to dopadne jinak, než si přáli představitelé (skoro všichni, včetně hlavních hrdinů), ale že to vlastně dopadne dobře pro všechny, včetně hlavních představitelů. A troufáme si tipnout, že to překvapí i zkušené hltače filmů Woody Allena. Nebo, že by vlastně ani tak moc ne…?“  Je to na vás.

Titul: Deštivý den v New Yorku

Originální titul v angličtině: A Rainy Day in New York

Titul slovensky: Daždivý deň v New Yorku

Země původu: USA 2019

Producenti: Letty Aronson, Erika Aronson

Režie a scénář: Woody Allen

Kamera:Vittorio Storaro

Střih: Alisa Lepselter

Výprava: Santo Loquasto

Kostýmy: Suzy Benzinger

Casting: Patricia Di Certo

Hrají:

Timothée Chalamet (Gatsby), Elle Fanning (Ashleigh), Selena Gomez (Chan), Jude Law  (Ted Davidoff), Diego Luna (Francisco Vega), Liev Schreiber (Roland Pollard), Annaleigh Ashford (Lily), Rebecca Hall (Connie), Cherry Jones (Gatsbyho matka), Will Rogers (Hunter)

Kelly Rohrbach (Terry) a další…

 

Jazyková verze filmu: originální verze s českými titulky

Žánr: komedie / romantická

Stopáž: 92 minut

Přístupnost: nevhodný do 12 let

Premiéra: 26. 9. 2019

 

 

 

Hodnocení:  79 %

Richard Koníček

Foto: © bioscop

www.bioscop.cz

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=1GLw_QQb7iM