Dereck Hard: 9 aneb nová série s autorským fiktivním příběhem či til(l) death...

20.11.2019 15:31

Kavárna co hledá jméno - Praha

 9. 11. - 15. 12. 2019

 

Na vernisáži (prodejní) výstavy fotografií Derecka Harda, předního českého uměleckého fotografa a loňského vítěze Grantu Prahy v soutěži Czech Press Photo, byl autor vystavených devíti velkoformátových barevných fotografií, instalovaných na plastových deskách, a reklamního neonového poutače Til Death (Až  do smrti), osobně přítomen.

 

Dereck Hard, který se ve své tvorbě věnuje tematickým sériím ve stylu inscenovaných pop-art photography, často kritizujících společnost i sebe samého, si tentokrát připravil fiktivní příběh s názvem 9, který však vychází z reálného očekávání narození prvního potomka, a je tak originálně věnovaný tématu těhotenství.

 

 

 

 

Dereck Hard měl letos nabitý a úspěšný rok. Vyhrál na 3 mezinárodních soutěžích a po sólo výstavách, nejen v České republice, ale i v USA nebo Rusku, si na listopad připravil svou již letošní devátou. Zahájil ji 8. listopadu 2019 ve smíchovské Kavárně co hledá jméno. Má krátký a prostý název - 9.

 

 

 

Proč devět? 9 je totiž jméno jeho zbrusu nové série. Jedná se o inscenovanou fotografii s autorským fiktivním příběhem, záměrně rozděleným do 9 fotek. Každá fotografie zachycuje mladou ženu v jednom měsíci během jejího těhotenství. Modely jsou přímo autor a jeho partnerka, se kterou toho času opravdu čekal dítě. Jejich příběh byl o mnoho šťastnější než ten vyobrazený, ale možná i ten dojde k vytouženému ´happy endu´. Nebo ne?

 

 

Dereck Hard (Matěj Dereck Hard ( 23. 7. 1985 Praha)

nenásleduje současné trendy a na svých sociálních sítích již dávno nesdílí důležité osobní momenty jeho života. O to víc je překvapivé, že celou sérii věnoval těhotenství své partnerky a příchodu na svět dcerky Emy.

 

Můžeme tak zhlédnout výtvarně i obsahově působivé fotografie, které byly nafoceny přímo v prostorách Kavárny co hledá jméno. Můžeme v nich také hledat zákoutí a místa, která se na fotkách objevují. V den vernisáže se navíc celé místo proměnilo do atmosféry, která je vyobrazena na snímcích.“ (kurátorský text)

 

Kurátor výstavy: Vojtěch Fiala

Hlavní partneři: Megapixel / Makro

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková, ukázka a plakát - internet

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/%c2%b4ukradene-akty-stolen-nudes%c2%b4-aneb-kdopak-by-se-%c2%b4aktu%c2%b4-bal-/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/dereck-hard-is-artelligent-aneb-kdyz-pijeme-v-baru-a-na-urovni/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/matej-dereck-hard%3a-livi%c2%b4n-me-prazske-bydleni-aneb-duse-interieru-ci-kdyz-americka-zpevacka-tonya-graves-svym-usmevem-kazde-setkani-zprijemni1/