Deana Kolenčíková: Za 5 minút 12 aneb když se „obyčejné“ hodiny stanou neobyčejnými

01.10.2021 18:47

 

Deana Kolenčíková: Za 5 minút 12

Od 13 / 08 / 2021

Proluka – Galerie pod vršovickým nebem

 

Instalace nadrozměrných hodin signalizujících za pět minut dvanáct uprostřed Bezručových sadů je jasným a přímým odkazem na současnou celosvětovou situaci nejen ekologickou, ale i společenskou. Předsevzetí jednat ve prospěch přírody se stává důležitějším než kdykoliv předtím a dotýká se každého jednotlivce.

 

Politické nastavení levice a pravice se v dnešní době prolíná a vytváří nesourodý, eklektický konflikt s málo konkrétními, přímými a dostupnými instrukcemi pro širokou veřejnost. Jednat ve prospěch planety a přírody nesmí zůstat v rovině teoretické, ale pomocí přímých činů a změny smýšlení se musí stát součástí každého z nás. Pochopení přírody jako organismu, který nesmíme vnímat s perspektivou zisku, prospěchu a tažení výhod je předpokladem pro zmírnění dopadů ekologické i společenské katastrofy, které již tak zřetelně pociťujeme na úrovni každodenního života.

 

 

Hodiny, které varovně - stojí  

 

Hodiny imitují design pražských veřejných hodin modelu "Pulkrábek ND" přibližně z roku 1986, jejichž několik desítek se stále nachází na území hlavního města. Jsou vyňaty z jejich klasického modrého rámu a ponechána je pouze jejich kulatá část. Autorka je tímto nadčasovým designem hodin fascinovaná a jeho výběr není náhodný. Částečná apropriace prvku městského mobiliáře z veřejného prostoru je něco, s čím autorka ráda pracuje.

 

O autorce

 

Deana Kolenčíková je autorka pracující primárně ve veřejném prostoru s médiem dočasných intervencí, instalací, fotografie a performance. Jejími častými tématy jsou absurdita a každodennost na pomezí společenských, politických a ekologických otázek. Kromě toho vytvořila, ve spolupráci s Hynkem Chmelař, sérii jídelních performancí, které se zabývaly politikou jídla a stolování, jakož i audio-vizuální přednášku a podpůrnou skupinu (ve spolupráci s Veronikou Svobodovou a Michalem Kindernayem) zabývající symptomem zvaným tinnitus. Momentálně tvoří a pracuje mezi jihofrancouzským Arles a Prahou, hledá způsoby jak pomáhat zvířatům v urbánním prostředí, vytváří performance propojující sousedy z různých sociálních pozadí a zabývá se kritikou institucionalizovaného současného umění.

 

Dle tiskové zprávy text připravili: Richard Koníček a Marie Kubíčková, DiS.

Foto: Marie Kubíčková, DiS.  

 

 

Deana Kolenčíková

 

*1990 v Bratislavě, Slovensko,

* žila a pracovala v Anglii, České republice, Rakousku, Belgii a na Tchaj -wanu

* v současné době sídlí ve francouzském Arles

* proslula svými vtipnými a promyšlenými instalacemi do veřejného a performacemi za něž posbírala spoustu ocenění a vystavovala je na spoustě výstav.

 

Aktualizace a nedokončená výroba: www.instagram.com/deanakolencikova/

Autorčiny městské procházky: www.patreon.com/deanakolencikova/