CZECH NATURE PHOTO v Troji aneb fotovýstava přírody v novém návštěvnickém areálu

31.07.2023 13:43

 

 

Výstava jedinečných fotografií

21. 7. - 1. 10. 2023

Botanická zahrada hl. m. Prahy

 

 

Ve spolupráci s Czech Photo Centre byly odborníky z Botanické zahrady Praha

vybrány nejlepší fotografie rostlinného světa

z minulých ročníků prestižní soutěže Czech Nature Photo,

každoročně představující fascinující snímky přírody celého světa

pořízené českými a slovenskými fotografy.

Výstava se koná v prostorách nově vybudovaného návštěvnického areálu

v srdci zahrady

u příležitosti jeho otevření pro veřejnost.

 

 

„Spolupráce s Czech Photo si velmi vážíme a návštěvníky můžeme nalákat na

nejlepší a skutečně unikátní fotografie, zachycující svět rostlin a hub.

Tato výstava může být motivací i pro další fotografy,

protože krásné snímky přírody lze pořídit i přímo u nás.

Motto soutěže Czech Nature Photo je‚

Lidé chrání, co znají

a naše botanická zahrada se s ním ztotožňuje.“

Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy

 

 

Co jsme viděli

 

Výstava přestavuje 32 opravdu nejlepších a proto oceněných fotografií zkušených českých a slovenských fotografů a současně i 12 snímků z juniorské kategorie. Všem vystavujícím autorům se  podařilo zachytit nejen focené rostliny, ale především jejich jedinečnost. Fotografie nabízejí snímky hub a volné přírody, vybrané odborníky z Botanické zahrady Praha, z oceněných fotek předchozích ročníků prestižní soutěže Czech Nature Photo.

 

 

Smysl výběru vystavených snímků

 

O soutěži Czech Nature Photo www.www-kulturok-eu.cz každý rok pravidelně informuje. Důvodem je fakt, že se i náš web ztotožňuje s posláním celé soutěže, jejímž ústředním mottem není jen pořízených těch nejlepších záběrů, zachycení krásy květin či jiných přírodnin, ani nezbytná samozřejmost, jakou je špičková kvalita přihlášené fotografie, ale snaha přispět k nezbytnému procesu vzdělávání veřejnosti a k její motivaci na ochranu přírody, která nám každým dnem nenávratně mizí téměř před očima.

 

 

První výstava po otevření nového návštěvnického areálu

 

V jižní části botanické zahrady v Troji tedy vznikl již dlouho avizovaný návštěvnický areál.  Nachází se v jižní části areálu botanické zahrady v pražské Troji, v blízkosti expozice nazvané Ornamentální zahrada a tvoří jej dvě nové budovy, tvořící multifunkční objekt se sálem a zázemí s toaletami a možností prodeje například výpěstků.

Náklady na stavbu se blížily částce 100 milionům korun.

Multifunkční objekt umožňuje konání krátkodobých i dlouhodobých výstav, kulturních a společenských akcí, přednášek a příležitostně i komerčně zaměřených akcí. Sál lze rozdělit pohyblivou příčkou na dva menší sály a tento objekt disponuje vlastním technickým a sociálním zázemím.

Druhý objekt je bude s první budovou spojen pergolou. Zahrnuje malou prodejnu s prodejem vstupenek, suvenýrů, vína a výpěstků botanické zahrady. Jsou zde i toalety pro návštěvníky a a občerstvení. Mimo to se zde nachází i zázemí zahradníků a údržbářů, obsahující šatny, umyvárny, toalety a kancelář.

K areálu přináleží také dosud pouze dokončené, ale ještě ne zazeleněné jezírko. Už teď ho ale střeží návštěvníkům Botanické zahrady Praha již dlouho známý, ale nyní zbrusu nově restaurovaný skokan zelený v nadživotní velikosti.

Skokan se jmenuje Qwak. Měří čtyři metry. Vytvořil ho sochař Petr Holeček. Do Botanické zahrady se nám konečně zase vrátil, a to v plném lesku. Doslova. Měl totiž dva roky prázdnin. Do nového areálu se usadil proto, že ono staré jezírko, kde jsme ho vídali dříve, už pro něj nebylo to pravé. Zde, jak nám prozradil, to má prý daleko lepší. A my s ním…

 

 

Léto v Botanické ale nejsou jen ty fotografie a nový areál

 

·          Prázdniny u babičky připomínají pestré letničkové záhony, s novinkou letošního roku – trpasličí červenokvětá slunečnice.

·         Bylinkové záhony v expozici užitkových rostlin mírného pásma v letošní sezóně, jež je věnována asijské flóře, doplňují byliny využívané v ájurvédské medicíně.

·         Kromě Asie návštěvníci „zavítají“ i do Ameriky.

·         Během prázdnin se opět v plné kráse zaskví expozice užitkových rostlin Nového světa v Horní zahradě.

·         V těsné blízkosti kvete americká prérie a rozkvetlé jsou rovněž suchomilné juky v expozici Severoamerické polopouště.

·         Do tropů se zájemci mohou vypravit ve skleníku Fata Morgana.

·         Ve stínu deštného lesa se v parných dnech dočkají i lehkého ochlazení a osvěžení.

·         V expozici Zahrada mEDU stále probíhá panelová výstava Královny medu zblízka, jež představuje návštěvníkům včelu medonosnou tak, jak ji neznají. Výstavu doplňuje řada interaktivních prvků.

 

Text s pomocí tiskových materiálů: Richard Koníček a Marie Kubíčková, DiS.   

Foto: Marie Kubíčková, DiS.

 

  

Výstava jedinečných fotografií

21. 7. - 1. 10. 2023

Botanická zahrada hl. m. Prahy

Otevírací doba:  PO - NE 9.00 až 19.00.

Infolinka

telefon: +420 234 148 122

provozní doba infolinky:

po - pá 10.00 - 17.00

so - ne pouze v době konání výstav 9.00 - 17.00

e-mail: info@botanicka.cz

Poradna pro dotazy ze života rostlin

e-mail: poradna@botanicka.cz

mobil: 737 284 270 (k dispozici pouze v pondělí, 10 – 16 h)

https://www.botanicka.cz/

 

 

Více k soutěži Czech Nature Photo:

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/a21-rocnik-czech-press-photo-2015-aneb-vyhraly-to-fotografie-uprchliku-i-bezencu/ 

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/czech-nature-photo-2018-aneb-laska-k-prirode-zacina-jiz-v-detskem-veku-a-je-treba-ji-podporovat-a-rozvije/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/vysledky-7-rocniku-souteze-czech-nature-photo-aneb-soutez-jejimz-cilem-je-ukazovat-krasy-prirody-a-motivovat-verejnost-k-jeji-ochrane/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/boj-medvedu-se-stal-fotografii-roku-jiz-sedmeho-rocniku-czech-nature-photo-aneb-a-pak-nemejte-radi-zivou-prirodu/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/peter-delaney-rob-cottle-vystava-porotcu-czech-nature-photo-2020-aneb-pochod-slonich-byku-ci-menava-modr/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/soutez-priroda-v-praze-aneb-neco-o-cinnosti-odboru-ochrany-prostredi-mhmp/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/marina-cano-spanelska-fotografka-divoke-prirody-aneb-ta-ktera-pro-nas-objevuje-ze-mezi-volne-zijicimi-zviraty-existujei-jemnost-a-poetika-v-jejich-souziti/