Christo Christov: Výš než slunce aneb ´tradice bychom ctít měli!´

09.01.2015 14:12

Galerie Bulharského  kulturního  institutu - Praha

8. 1. – 13. 2. 2015

 

Na první novoroční  výstavě Bulharského kulturního institutu, který nás pravidelně seznamuje s díly   bulharských umělců z Bulharska, na zimní expozici  a  vernisáži  první samostatné výstavy v Praze - autorské výstavy  obrazů, kreseb na papíře  a plastik bulharského umělce, sochaře a malíře Christa Christova, jsme osobně přivítali  vskutku skromně vyhlížejícího  autora výstavy.  Ani ten název výstavy ´Výš než slunce´  nás nezviklal  v předtuše, že autor je v sochách, jež vytváří z bronzu,  velmi originální a  unikátní natolik, že jeho styl,  rukopis a řemeslné zpracování jsou  nezaměnitelné a že autor ´jistě výš než slunce  stoupat již nepotřebuje´.

 

Poezie v bronzu

Výstavu  jsme zahájili s Christovem a  kunsthistoričkou  Denisou Kisseler, která kvůli výstavě obrazů – akrylů na plátnech  a plastik dorazila z německé Jeny.

 

Výstava Výš než slunce se nese v typickém pro něj stylu, který se soustředí na čisté formy, znaky a kódy. Tentokrát sleduje téma možného protínání snů, jejichž zachování nezávisle na okolnostech je jedním z nejcennějších a smysluplných životních úsilí. Tato expozice zahrnuje jeho bronzové plastiky a obrazy z poslední doby. Náměty odráží autorovy nové filosofické postoje a myšlenky, kterou jsou logickým pokračováním jeho posledních prací a zároveň i vytrpěnou a osobně prožitou upřímností. (zdroj: tisková  zpráva)

 

Zachování tradic je hlavní  lidského života

Christov žije ve městě blízko moře a vyznává také své životní krédo,  že tradice je základem našeho života ve všech jeho základních věcech. Christovovy práce, obrazy  plné barev a harmonie vycházejí ze starých minulých dob, autor si všímá člověka - zejména žen, lásky, hudby, umění  a  křižovatek historických cest setkávání se generací…

 

Ze životapisu:

  • 1963 narodil se ve Varně
  • sochařství se věnoval již na odborném gymnáziu v Kuninu – obor zpracování kamene, a poté na Národní výtvarné akademii v Sofii
  • preferuje práci s bronzem, je mu vskutku věrný

  • sklízí úspěchy nejen v Bulharsku, ale i na výstavách v Německu, Norsku, Nizozemí a Francii
  • od  1997 tvoří výroční ceny Sportovní Ikarus nadace Bulharský sport
  • je nositel několika cen ze soutěží a za přínos bulharské kultuře

 

 

Bulharský kulturní institut

110 00 Praha 1

Klimentská 6

+420 233 326 862

bki@bki.cz mailto:bki@bki.cz

www.bki.cz https://www.bki.cz

www.christochristov.com

 

Hodnocení: 85 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková