Chlupáčci aneb pan Darvin by se divil, kdyby věděl, jak to vlastně všechno je a bylo a bude

01.07.2021 21:43

 

Chlupáčci

Animovaný / Dobrodružný / Komedie / Rodinný

USA, 2021, 85 min

 

 

Konec školního roku začíná prázdninami. V tomto školním roce to bylo všelijaké, ale prázdniny jsou tu, a to je hlavní. A prázdniny jsou každoročně časem filmových animáků.

Děti je zbožňují, dospělí vydrží a babičky s dědečky prožívají už zase skoro stejně jako ti malí špunti. Snad jen zatvrzelí puberťáci s tím mají problém, ale jen jedni před druhýma. Kdž o nich parta neví, užijí si ho taky. Takže, hurá na animák. Ten úplně první jsou Chlupáčci.

 

 

Pořádný animák musí být skvěle vytvořený, musí být dobrodružný, musí obsahovat spousty a spousty akčních gagů, musí v něm být legrace, city, zlo, nenávist, nedorozumění, strach, kamarádství, přátelství, tak nějak i láska, a … no, a nakonec to musí všechno do sebe zaklapnout až do happyendu. První prázdninový animák Chlupáčci, má tenhle koktejl emocí namíchán dokonale. Četná děcka (přítomná novinářské projekci, na kterou nás delegovala společnost Bioscop) v téměř – což znamená do normy plynoucí z aktuálních opatření - zaplněném velkém sále kina Lucerna byla svědky i živoucími doklady, že v Chlupáčcích je přesně to, co od animáku očekávají. Nenudila se a živě po projekci o viděném diskutovala. Takže, hurá na Chlupáčky!

 

     

Jak to vidí distributor?

 

  • Píše se rok 1835, rok, kdy ještě tihle Chlupáči poklidně žijí v hojném počtu na Galapágách. Chlupáčci jsou roztomilá, chlupatá zvířátka ve tvaru donutu (i stou dírkou uprostřed).
  • Hlavní hrdinové, Pupí a Eda jsou sourozenci a patří do rodu Chlupáčků.
  • Eda je věčně nabručený pesimista, zatímco jeho sestra Pupí, je nezbedná neposeda, která působí zmatky kamkoliv přijde. Tím ale oba dva zrovna moc nezapadají mezi ostatní Chlupáčky.
  • Jendou, když Pupí nešťastnou náhodou zničí přípravy na nadcházející Květinový festival, jsou ona i její bratr ostatními nekompromisně vyhnáni.

 

 

  • Vydávají se tedy na vlastní pěst až na zakázané území, ve snaze najít tam květinu tak krásnou, aby jim ostatní Chlupáčci odpustili a přijali je zase zpět.
  • Při neopatrném průzkumu nechtěně narazí na jednu záhadnou zářící květinu, kterou neznají a nikdy ani neviděli.
  • Záhy se ukáže, že květina je ve skutečnosti bránou do současnosti.
  • Než se Pupí a Eda nadějí, tak se během chvilky, ocitnou v dnešní moderní Šanghaji, plné neznámých aut, světel a rámusu.
  • Naštěstí ale získávají dobrého kamaráda a zkušeného průvodce, psíka Klerence. Až díky němu ale ke své hrůze zjistí, že Chlupáčci v roce 1835 už vyhynuli.

 

 

  • To ovšem oba hrdinové nemohou nechat tak. Ale tím na Edu a Pupí čeká to největší dobrodružství jejich života.
  • Snaží se najít cestu zpět v čase a hlavně zkusit zachránit svůj druh před zánikem…
  • Setkávají se s mnoha nástrahami, řadou přátel i nepřátel, a je to i zkouška jejich vzájemného vztahu.
  • Dokáží to ti dva malinkatí Chlupáčci všechno zvládnout…???  

 

 

A jak to viděl divák senior?

 

Senioři už mnohé viděli. A mnohé jsou schopni přehlédnout. Film je prioritně určen malým špuntům. A ty zjevně oslovuje. Je akční a postavičky jsou animovány mile. A ani negativní postavy nejsou žádní hrůzáci. Samozřejmě senior a nejen ten, nesmí moc vnímat realitu, neřešit přeřazování v čase jako by nic, a musí si v tom uvědomit, že autoři měli snahu malé diváky nenásilně a nenápadně poučit. Během filmu jsou představeni mnozí vědci, kteří svými objevy měnili lidstvo a jsou zde představeny i typizované charakteristiky různých prostředí.    

A především se malým diváčkům, implantuje pod kůži, do dušiček a mozečků, že přátelství je nad všechno, že v kolektivu se to táhne líp, že nedůvěra v sebe je nedobrá věc, že odlišnosti v nás coby osobnostech, nemusí být vždy na škodu, a že důvěra jednoho v druhého je hory přenáší. Zde i věky a kontinenty. Lidské vlastnosti, které by lidé měli mít, tu mají postavičky ze světa zvířátek a bytostí. Včetně těch špatných, na nichž zase vysvítá, že nikdy není dobré slepě věřit někomu, koho neznáme.

Jo, dá se říci, že film nabízí vše, co takovýto film nabízet má.

A i senior, co už viděl mnohé, byl upřímně zvědav, jak se ten propletenec nakonec rozmotá, jak tu motanici scénáristé nakonec rozuzlí.  

 

 

Profíci to zkrátka zase zvládli

 

Režie animovaného dobrodružství Chlupáčci se ujali David Silverman a Raymond S. Persi, kteří se již mnoho let podílejí na tvorbě seriálu Simpsonovi. Scénář zase napsali zkušení, Joel Cohen (Toy Story: Příběh hraček), John Frink a Rob Lazebnik (také seriál Simpsonovi).

 

Text: Richard Koníček

Foto: Bioscop

 

Chlupáčci

USA, 2021, 85 min

Žánr: Animovaná dobrodružná komedie, rodinný film

Režie: David Silverman, Raymond S. Persi

Scénář: Joel H. Cohen, John Frink, Rob LaZebnik

Kamera: Charl Collocott

Hudba: Michael Giacchin

V originále mluví: Adam Devine, Rachel Bloom, Ken Jeong, Zazie Beetz, Jim Jefferies, Catherine O'Hara, Reggie Watts, Alex Borstein, Julia Chan, Steve Aoki…

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=lfbHjMPhjwA