Český a mezinárodní týden kojení aneb kojíme? Kojíme stále míň!

11.02.2013 10:49

17. 9. – 23. 9. 2012

 

Kojení je jedinečným a nejpřirozenějším způsobem výživy dítěte. Kojení je stavebním kamenem výživy dítěte a potřebuje výraznější podporu. Organizátoři akce, Laktační liga spolu s firmou Bayer, se snaží již řadu let zvyšovat zájem veřejnosti o komunikaci a podporu kojení.

 

Kojícím maminkám doporučujeme tedy výlučně kojit dítě do šesti měsíců a v kojení pokračovat a  postupně zavádět příkrm až po ukončeném 6. měsíci až do dvou let dítěte i déle.

 

Skin to skin (kontakt kůže na kůži)

Narozením našeho miminka začíná nejkrásnější, ale i nejzodpovědnější část našeho života. Přemýšlíme, jak svému děťátku vstup do života co nejvíce zpříjemnit. K nejdůležitějším aspektům tohoto období patří kojení. Kojení či krmení dítěte mateřským mlékem poskytneme řadu nenahraditelných výhod našemu dítěti, sobě i celé naší rodině.

 

A co znamená „skin to skin“? Po porodu (porod placenty) máme ihned položit své dítě, ať už zdravé, nedonošené či nemocné, na své břicho, a kojit začneme nejdéle do 30 minut až dvou hodin, protože sací reflex dítěte je nejsilnější během první hodiny po porodu.  A poskytujeme tak dítěti kontakt kůži na kůži („skin to skin“).

 

Výjimkou nejsou ani matky rodičky, které podstoupily císařský řez, protože v tomto případě nedochází k omezení tvorby mateřského mléka.  A výlučně kojíme minimálně do 6. měsíce dítěte. Hlad a žízeň našeho děťátka je to, co ovlivní tvorbu našeho mléka. Po kojení zůstane v prsu 70 % mateřského mléka a je připraveno pro další kojení.   Časté kojení je normální, a pomáhá vytvářet dostatek mléka. Režim kojení a spánku našeho dítěte je zcela individuální. Každé dítě po narození ubývána váze, zpočátku je to zcela normální jev. Měli bychom nabízet z počátku obě prsa při každém kojení a kojíme tak dlouho, pokud dítě u našeho prsu zůstává. Nepoužíváme láhve a dudlíky. Neprovádíme dokrm, jinak je vlastním odstříkaným mlékem či mlékem darovaným z banky mateřského mléka.

 

Abychom to úspěšně zvládli, měli bychom se v předporodní přípravě seznámit s 10 ti kroky k úspěšnému kojení, s technikou kojení a přikládání dítěte k prsu, s technikou odstříkávání, sbírání a skladování mléka, alternativním způsoby dokrmování a fyziologií tvorby mléka. Máme-li bradavky vpáčené, necháme se raději předem odborně vyšetřit.

 

Stane-li senám, že máme bolestivé a popraskané  bradavky, věřme je to důsledkem nesprávné techniky kojení, chybného přiložení nebo nesprávného sání. Poškození bradavek předcházíme správnou technikou kojení. Dojde-li však přesto k poškození bradavky, musíme ji ošetřovat léčivou mastí do úplného zahojení.

 

V rozvojových zemích je kojení přirozenou věcí a současně i ekonomickou variantou,protože matky nemusejí pracně shánět pro dítě potravu, tj. je zajištěná rychlá dostupnost  jídla podle potřeb dítěte.  

 

Kojení má vliv na budoucí zdraví dítěte

Kojíme-li své dítě, chráníme je před průjmy, proti infekcím dýchacích cest, zánětu středouší, snižujeme budoucí riziko cukrovky, alergie, obezity i anémie. Posilujeme kosti dítěte a lepší vývoj duševních schopností.

 

A co kojení znamená pro nás maminky? Kojení nás chrání před rakovinu prsu, vaječníků a osteoporózou, jsme chráněny proti dalšímu otěhotnění, pleny dítěte nepáchnou, a rychleji se nám navrátí postava ke stavu před těhotenstvím.

 

Kojení je právem dítěte i právem ženy

 

Od roku 2002, doporučuje Světová zdravotnická organizace (dále jen WHO) a mnoho dalších vládních a odborných organizací výlučné kojení po dobu 6 měsíců následované komplementární výživou (podávání pevné stravy spolu s mateřským mlékem) jako optimální výživovou praktiku kojenců pro dosažení odpovídajícího růstu, vývoje a zdraví (WHO 2002). Od té doby se tímto doporučením řídí většina světa. V roce 2003 bylo následováno toto doporučení vládami většiny zemí Evropské unie.

 

Předsedkyně Národního laktačního centra v pražské Thomayerově nemocnici, MUDr. Anna Mydlilová připomenula: „Globální strategie výživy kojenců a malých dětí letos slaví 20. výročí.  I naše země tuto strategii v roce 2002 přijala, praxe je však trochu jiná, o čemž svědčí i nízké počty plně kojených dětí v 6 měsících, pouhých 16,8 % (2010). To bohužel neodpovídá doporučení WHO. Řada zemí usiluje o návrat ke kojení a nízké počty kojených dětí ve své zemi považují za krizi veřejného zdraví, krizi zdravotníků a poskytovatelů péče. Všichni zdravotníci, matky, plátci zdravotní péče by si měli být vědomi, jakým zásadním způsobem mateřské mléko dítě i matku chrání před nemocemi, jak zlepšuje vývoj dítěte a zlepšuje tak elitu dané země. A v neposlední řadě je třeba zdůrazňovat, že kojení je zároveň velmi ekologické a ekonomické.“, uvedla MUDr. Mydlilová a zároveň připomenula, že touto iniciativou si Česká republika připomíná 10. výročí Globální strategie výživy kojenců a malých dětí, dále již 20. výročí od zahájení oslav Světového týdne kojení a 20. výročí Baby Friendly Hospital Initiative  v ČR.

 

Ekonomický přínos kojení

 

Podrobná analýza pediatrických nákladů na základě zprávy AHRQ došla k závěru, že pokud by 90 % matek z USA dodržovalo doporučení výlučně kojit do 6 měsíce, ušetřilo by se ročně 13 biliónů dolarů.  Do ušetřených nákladů nebyly počítány náklady související s menší absencí rodičů v zaměstnání či úmrtí dospělých na nemoci získané v dětství (jako astma, cukrovka I typu nebo nemoci související s obezitou). Strategie, které zvyšují počet výlučně kojících matek do 6 měsíců, jsou velkým přínosem na národní úrovni

 

BFHI v ČR slaví 20. výročí, 65 porodnic ze 100 je Baby Friendly, což znamená, že dodržují 10 kroků k úspěšnému kojení a 65 % dětí má šanci, že u nich kojení bude zahájeno správně. Těchto 10 kroků bylo uznáno péči založenou na medicínských důkazech a mírou kvality poskytované péče v porodnici. Pokles počtu kojených dětí měsících v ČR, kterou kritizovala Komise pro práva dítěte letos v Ženevě, je i důsledkem neopodstatněného a na medicinských důkazech nezaloženém zavádění příkrmu mezi 4 - 6 měsícem, se kterým přišla v roce 2008 Evropská gastroentorologická a hepatologická společnost ESPGHAN.

 

Z individuálního pohledu je zapotřebí zvyšování povědomí zdravotníků o skutečnosti, že vývojová připravenost dítěte k příjmu pevné stravy má určitý věkový rozsah stejně jako u jiných vývojových schopností dítěte; a tedy že méně dětí bude pravděpodobně připraveno před,  spíše než po 6 měsících věku a že jejich úlohou je vybavit rodiče sebedůvěrou a schopnostmi rozpoznat příznaky vývojové připravenosti jejich dítěte.

 

Statistika kojení v ČR varuje!

 

Při propuštění z porodnice bylo v roce 2011 kojeno:

ČR                  plně           celkem

                      84,37 %      95,61 %

BFH             84,66 %      95,56%    (Baby Friendly)

nonBFH      83,61 %      95,75%    (non Baby Friendly)

 

Počty výlučně kojených dětí v BFH nemocnicích jsou trvale nad celostátním průměrem (BFH 84,66%/ ČR 84,34, non BFH 83,61 %. Ve společnostech, kde kojení je normou (Norsko, Švédsko) existuje dobře vyvinutý podpůrný systém pro kojení podporovaný vládou. Počty kojených dětí jsou nadprůměrné, např. v Norsku je kojeno v 6 měsících 80 % dětí, v ČR 40,1 %. Podpora kojení je v Norsku součástí veřejného zdraví se sítí laktačních center a laktačních poradkyň v každém z regionů s velkou podporou BFHI, a to i na nedonošeneckých odděleních s JIP.

 

Laktační liga ústy své předsedkyně, MUDr. Mydlilové shrnuje: „Cílů není možné dosáhnout, pokud nebude přijata strategie. I naše země by měla upřednostňovat a podporovat matky v kojení, měla by přijmout a legislativně ošetřit Kodex marketingu náhrad MM. Nepřijetím Kodexu vláda dává najevo, že přikládá umělé výživě větší důležitost než zájmu matek a dětí“.

 

Jak živíme své děti?

Stravovací návyky se vyvíjejí u dětí již od časného dětství.

Jak nám sdělila MUDr. Eva Kudlová, jídelníček dítěte ve věku od 13 do 18 měsíců by měl obsahovat snídani, svačinu, oběd, svačinu, večeři i druhou večeři (1x denně mateřské mléko).

 

U dětí ve věku 2 až 3 let  doporučujeme denně  podávání 4- 5 porcí mléka, 2 porcí masa, 4- 5 porcí ovoce a zeleniny, 3 – 4 porce přílohy.

 

Podle provedené ankety nastávají problémy u větších dětí, zejména ve školním věku, kdy děti nesnídají, ani nemají večeři druhou (stačí třeba jen jablko).  A dále nám MUDr. Eva Kudlová řekla, že anketním průzkumem zjistila, že venkovské děti oproti dětem z měst se stravují zdravěji.

 

 A jaké jsou u nás další negativní jevy ve výživě našich dětí? Vzrůstá nežádoucí konzumace uzenin, klesá spotřeba bílého a hovězího masa, narůstá opět nežádoucí konzumace sladkostí (čokoláda, dorty, zákusky), výrobků z obilnin. Roste spotřeba potravinových doplňků, což je výsledkem vynikající práce farmaceutického průmyslu.  

 

Putovní fotografická výstava

Firma Bayer již třetím rokem organizuje unikátní fotografickou výstavu na téma ´Veřejné zdraví  začíná kojením´, která putuje po celé řadě měst. Autorem snímků na podporu kojení je fotograf, cestovatel, David Švejnoha. Vystavené panely s fotografiemi jsme mohli zhlédnout  v Praze na Náměstí  Republiky v mobilních stanech  v rámci výstavy Praha očima dětí, a to ve dnech 24. 9. – 30. 9. 2012.  Dále výstava poputuje do Oblastní nemocnice Turnov a řady dalších míst po celé zemi.

 

V případě zájmu o další informace, kontaktujme Laktační Ligu

MUDr. Anna Mydlilová

www.kojení.cz

www.mamita.cz

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: David Švejnoha, Miroslav Švejnoha, Pavel Vítek