Botanická zahrada Praha v 55. sezoně aneb co přinese Tropický rok 2024

22.01.2024 16:59

Botanická zahrada Praha

18. 1. 2024

Zahájení 55. sezony

 

 

Botanická zahrada hl. m. Prahy zahájila svou 55. Sezónu.

Tak jako každý rok, i pro ten letošní si vytkla ústřední téma,

které se bude prolínat všemi připravovanými akcemi. 

Tento rok je tedy označen jako Tropický rok 2024.

Celý rok bude proto věnován tropické flóře a tropické přírodě.

Téma tropů, ale není právě letos zvoleno pouze náhodu, důvodem je, že

je to letos už dvacet let byl od chvíle, kdy byl pro návštěvníky otevřen - tropický –

skleník Fata Morgana.

 

 

První výstavou sezóny je unikátní přehlídka NOVÁ PET TROPICANA,

zasvěcená uměleckým dílům vytvořeným z použitých PET lahví,

zasazená příhodně právě do skleníku Fata Morgana.

Patrony sezóny 2024 a tím pádem i výstavy NOVÁ PET TROPICANA se stali

zpěvačka Marta Jandová, moderátorka Martina Jandová a zpěvák a muzikant Petr Janda.

 

 

Tropický rok začal uprostřed vánice

 

Výhodou tropického skleníku Fata Morgana, je to, že je tropický… Zejména v polovině ledna. A letos, při zahájení 55. sezony Botanické zahrady Praha, označené jako Tropický rok, to bylo obzvláště příjemné. Venku totiž právě mrzlo a byla i hustá vánice.

My přítomní jsme však v klidu odložili kabáty a vychutnávali si předzvěst letošní sezony, tropické horko mezi tropickou květenou. Tentokrát nejen tou přírodní, ale i tou umělou vytvořenou autorkou fantazijních objektů z plastových obalů, kterým autorka vdechuje zcela nový poetický život. Ale výstavě Nová Pet Tropicana, se věnujeme na jiném místě. V tomto článku se soustředíme pouze na to, co nám přinese Tropický rok 2024 v Botanické zahradě Praha.

 

 

Ředitel mluvil z patra spatra

 

Zahájení nové sezony se tedy konalo netradičně, leč příhodně a hlavně prakticky, přímo ve foyer Skleníku Fata Morgana.

Stísněné prostředí, sice komplikovalo práci fotografům a hlavně kameramanům, ale vzhledem k „Božímu dopuštění“ konajícímu se venku, si nikdo nestěžoval.

Mgr. Michaela Bičíková, tisková mluvčí Botanické zahrady Praha, která tiskovou konferenci tradičně řídila, se tedy skromně vtiskla pod schody vedoucí do patra a odkud - v poněkud mírném utajení - moderovala průběh.

To ředitel Botanické, Bohumil Černý, k nám promluvil z patra spatra. Našel si totiž místo na schodech vedoucích do patra foyeru. V rámci svého vstupu neopomněl hrdě – a plným právem – připomenout, že uplynulý rok, minulá sezona, byla z hlediska návštěvnosti rekordní, neboť návštěvnost byla o plných deset tisíc osob vyšší než v sezoně předchozí…

         

„Vstoupili jsme do 55. sezóny botanické zahrady, a protože celý rok bude upomínat na otevření našeho unikátního skleníku Fata Morgana před 20 lety, tuto sezónu věnujeme tropické flóře a tropické přírodě. Začínáme výstavou NOVÁ PET TROPICANA. Prostřednictvím uměleckých instalací Veroniky Richterové chceme upozornit na křehkost přírody, kterou může velmi ovlivnit přítomnost plastů.

Výstava propojující umění s recyklací přináší nový pohled na péči o životní prostředí.Plastové objekty v druhé části doplní i živé Tropické květy a návštěvníci si budou moci různé tropické rostliny včetně orchidejí zakoupit.

Tropickým oblastem a tropům budou věnovány i přednášky a další akce a výstavy botanické zahrady. Připravujeme i výstavu, díky které budou moci návštěvníci nahlédnout do historie a zázemí skleníku Fata Morgana.

Nebude chybět oblíbená přehlídka motýlů, pozveme k prohlídce kolekce sukulentů, zkrátka nepřijdou ani milovníci našeho vína, neboť už na jaře opět otevřeme zrekonstruovaný prostor viničního domku.

Těší mě, že se patrony sezóny stali zpěvačka Marta Jandová a rocker Petr Janda, letošní program bude opravdu nabitý a pestrý, stejně jako jejich muzika.

Věříme, že tento rok přivítáme ještě více návštěvníků a milovníků přírody.“

Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy

 

 

Paní náměstkyně byla ve svém (profesním) živlu 

 

Ing. Jana Komrsková, náměstkyní primátora pro životní prostředí a klimaplán, zastupitelka hl. města Prahy, a také - mimo jiné – členka výboru ZHMP pro výchovu a vzdělávání, celkem pochopitelně byla z úvodní výstavy letošní sezony, s názvem NOVÁ PET TROPICANA, zjevně potěšena. Výstava totiž umělecky přibližuje recyklaci ekologicky náročného odpadu a ještě působí výchovně. Plně tak odpovídala smyslu práce Jany Komrskové. Pro svůj vstup si sice zvolila místečko pod schody, ale i tak byla při svém pozitivně emocionálním projevu nepřehlédnutelná.   

 

„Botanická zahrada je už 55 let důležitou součástí života v hlavním městě.

Už 20 let je zde nejoblíbenější expozicí unikátní skleník Fata Morgana, který návštěvníkům, nejen Pražanům, ale také turistům z celé republiky i zahraničí, nabízí jedinečný pohled do tropické přírody a seznamuje s pestrou flórou tropů.

Ve sbírkách botanické zahrady i ve skleníku najdeme mnoho ohrožených a někdy i v přírodě vyhynulých druhů rostlin.

Je to upozornění na křehkost přírody, kterou si často ani neuvědomujeme, a myslím, že je velmi důležité, že botanická zahrada a její odborníci nabízejí poučení v oblasti ochrany přírody.

Součástí tohoto vzdělávání může být i aktuálně probíhající výstava NOVÁ PET TROPICANA, jež jistě vzbudí pozornost veřejnosti, vyvolá diskusi a poukáže na nutnost recyklace.

Může to být jakýsi zdvižený prst a pobídka k udržitelnému způsobu života.

Já osobně si myslím, že návštěva botanické zahrady a této zajímavé výstavy ve skleníku Fata Morgana je vhodná pro všechny generace.

Věřím, že rekordní návštěvnost botanické zahrady z roku 2023 bude ještě překonána.“

Jana Komrsková, náměstkyně primátora hl. m. Prahy

 

 

Jandovi, jsou zkrátka příznivci

 

Michaela Bičíková trojici Jandových, kteří dostali, jakožto patroni sezony, samozřejmě čestné místo, tedy na schodech do patra, po boku pana ředitele, nemohla přijít – ne, na jméno, to rozhodně ne – ale na označení. Tři sudičky, jsou v pohádkách ženy. Zde to byly ženy dvě a muž, nestor našeho rockového dění, byl co? Že by sudí…

No nic.

Podstatné je, že se své role Jandovi ujali a že byli spokojeni.

Proradili totiž na sebe, že – všichni tři, tedy Petr Janda, Marta Jandová i Martina Jandová – nejsou Botanické zahradě poprvé, naopak, že ji dokonce často a rádi navštěvují.

U dam se to dalo i čekat, ale u legendy rocku už to tak samozřejmé nebylo. Ale jak na něj „práskla“ Marta, je Petr Janda velký milovník zahrady své, a zahrad všech, vůbec. Rock je prostě slušná muzika a rockeři fajn lidi.

 

 

Petr Janda, se přiznal, že skleník má rád právě a především v zimě, neboť je tam nádherně teplo, a v jeho věku, že už to umí opravdu ocenit. Jinak byl nadšen z vystavených objektů, které se svými tvary, velice věrně a identicky včlenily do výtvorů přírody a zaujala ho na tom, i fantazie odborných pracovníků zahrady, botaniků, kteří těm uměleckým výtvorům dokázali navymýšlet zdánlivě seriozní botanická jména. Někdy, i velice trefně. A lehce podumal i nad jedním skvostem, jenž měl v popisce připsáno jméno … Schillerová. A tak bádal, zda se má jednat o partnerku básníka Schillera, či snad, že by, o nějakou jinou osobu se shodným jménem…

Marta Jandová, také vyznala lásku Botanické jako takové a nejvíc právě skleníku Fata Morgana. Prozradila nám i svůj životní sen. Sen o tom, že šetří a že až bude mít jednou hodně peněz, tak že si taky takový skleník pořídí domu, aby tam mohla být kdykoli a jak dlouho se jí zachce.

Martina Jandová, známá moderátorka z TV Prima a PR manažerka Divadel Broadway a Hybernia, podotkla, že necítí potřebu nějak zvlášť skleník opěvovat, protože v něm moderuje pořad, takže je v něm takříkajíc jako doma. Tím pádem že si na něj ani nemusí šetřit a pořizovat si ho, domů.

Zkrátka a dobře, bylo veselo s těmi „sudičkami“ Jandovic a Michela Bičíková, je musela ukočírovat, aby se už konečně přestřihla páska a zahájila sezona i první letošní výstava.

 

 

A jak bude vypadat ten Tropický rok v Botanické v Troji?

 

Významné jubileum tropického skleníku Fata Morgana se bude v Botanické připomínat celý rok.

Ovšem hlavní výstava k 20. výročí otevření skleníku, se bude konat v červnu. Citujeme z tiskové zprávy k této výstavě připravené.

Výstava totiž přiblíží nejen samotný skleník a jeho vznik, ale i hodnotné a často unikátní tropické sbírky a přínosné expedice botanické zahrady.

 

„Výstavu zaměříme i na naše cesty za rostlinným bohatstvím světa a

vysvětlíme, jak se rostliny do skleníku dostaly a dostávají.

Kromě naší vlastní činnosti je to také spolupráce s botanickými zahradami z různých zemí,

s národními parky, ale i drobnějšími pěstiteli u nás i v zahraničí.

Naše zahrada se pyšní – a ve skleníku Fata Morgana je to patrné –

velmi rozsáhlými sbírkami zázvorů, orchidejí, begonií, masožravých rostlin, kapradin,

ale také sukulentů, palem a užitkových tropických rostlin.

Bohatá skladba exotické flóry dělá ze skleníku Fata Morgana tu

pravou tropickou perlu uprostřed České republiky,“

RNDr. Vlastík Rybka, Ph.D., náměstek odborného oddělení Botanické zahrady hl. m. Prahy

 

 

·         V únoru ale začínají i přednášky. Tentokrát nejen pro zájemce o botaniku. Účastníci se v nich vypraví na daleké cesty. Celý cyklus odstartuje 1. února horolezec Radek Jaroš, který popíše svoji cestu ke Koruně Himálaje.

 

·         V březnu se ve výstavním sále v srdci botanické zahrady uskuteční výstava Pro všechny smysly – Za kořením a slávou, která návštěvníky zavede na výpravu za vzácným kořením, papírem i hedvábím do daleké Asie. Výstava je vhodná i pro osoby se zdravotním znevýhodněním. Exponáty bude možné zkoumat nejen zrakem, ale i hmatem a některé z nich si zájemci třeba i očichají nebo ochutnají.

 

·         V dubnu se skleníkem Fata Morgana opět rozletí tropičtí motýli.

 

·         V červnu se dočkají milovníci sukulentů.

 

Program botanické zahrady doplní samozřejmě i tradiční zážitky, spojené s vínem.

Během jara se již pro návštěvníky otevře zrekonstruovaný viniční domek na Vinici sv. Kláry, kde se uskuteční řada vinařských akcí.

 

 

Program Botanické zahrady hl. m. Prahy na 1. Pololetí 2024

 

14. 1. - 15. 12.

NEDĚLNÍ SKLEP

Komentované prohlídky vinice a sklepa s malou degustací na závěr. Nakoukněte, kde zpracováváme naše hrozny a ochutnejte vína kompletně vyrobená v botanické zahradě.

Botanická zahrada spravuje vinici od roku 1995 a navazuje na její 800 let dlouhou tradici. Díky výbornému terroir a úsilí pracovníků, kteří se o vinici ručně starají, mají hrozny velmi vysokou kvalitu. Od sklizně 2009 se hrozny zpracovávají v nově vybudovaném sklepě s moderní technologií. Místní klíčové odrůdy jsou Ryzlink rýnský a Rulandské modré.

Sklep má plochu 200 m2 a je rozdělen do tří částí. V první části je moderní nerezová technologie na zpracování hroznů – mlýnkoodstopkovač, peristaltické čerpadlo, pneumatický membránový lis a vinifikátor. V druhé části jsou umístěny nerezové tanky se systémem řízeného kvašení, různé typy filtrů, lahvovací a etiketovací linka. V poslední části je reprezentativní prostor pro skladování a dubové sudy, ve kterých zrají červená i bílá vína.

Prohlídky probíhají každou neděli vždy od 13.00 a 15.00. Sraz a začátek prohlídky je u pokladny Kovárna v ulici Trojská. Zastávka autobusu 112 "Kovárna" (mapa).

Prohlídky se neuskuteční o velikonoční neděli 31. 3. 2024 a během vinobraní 15. 9. 2024.

 

15. 1. - 23. 2.

PTÁCI V ZAHRADĚ

Výukový program pro MŠ a 1. ročník ZŠ jen do 23. února!

Čím správně krmit ptáky? Koho můžeme na krmítku spatřit? Máme krmit jen v zimě? A na co je třeba dát při přikrmování pozor? To jsou otázky, které si sami možná někdy kladete. Již 10. rok připravujeme v průběhu ledna a února v botanické zahradě edukační program pro mateřské školy a 1. třídy základních škol zaměřený právě na opeřené návštěvníky našich zahrad.

 

19. 1. – 7. 4.

NOVÁ PET TROPICANA

Skleník Fata Morgana se proměnil ve fantastickou barevnou džungli a rozkvetl uměleckými díly Veroniky Richterové, jež jsou tvořena z použitých PET lahví. Skleník osídlilo na 130 unikátních objektů – rostlin, hub i zvířat. Výstava je inspirovaná převážně tropickou flórou a přírodou a objekty byly vytvořeny mezi lety 2010 až 2023. Návštěvníci se setkají s podivuhodnými rostlinami, které nikde nerostou, ale uvidí i neobyčejné květy orchidejí, strelícií nebo lotosů. Ve skleníku se objeví také motýli, labuť nebo krokodýl. Součástí přehlídky jsou komentované prohlídky a workshopy s Veronikou Richterovou. Výstavu od 22. března obohatí Tropické květy a návštěvníci se mohou těšit na prodej tropických rostlin.

 

 

19. 1. – 24. 2.

Večerní PET TROPICANA (Džungle, která nespí)

Fantastická díla z výstavy NOVÁ PET TROPICANA obohatí i oblíbené komentované večerní prohlídky skleníku Fata Morgana. Projít se setmělou expozicí je možné vždy v pátek a sobotu v několika časech mezi 17. a 20. hodinou. Každá prohlídka trvá přibližně jednu hodinu. Je nutné si předem rezervovat místo vyplněním jednoduchého formuláře na webu botanické zahrady. Na rezervovaný čas je třeba zároveň zakoupit on-line vstupenku. Dospělí zaplatí za program Džungle, která nespí 250 Kč, děti od 3 do 15 let 150 Kč.

 

1. 2. – 21. 3.

PŘEDNÁŠKOVÝ CYKLUS

Letošní přednášky jsou zaměřené na cestování do tropických a vůbec exotických oblastí. Celý cyklus zahájí horolezec Radek Jaroš. Své zkušenosti popíší odborníci botanické zahrady, kteří se v loňském roce vydali do Chile, Singapuru, na Madagaskar, ale i do Thajska. Připojí se dobrodruh Tomáš Vejmola alias Tomík na cestách s líčením svého putování po Jižní Africe. Jedna z přednášek bude věnována také Fata Morganě, která letos oslaví 20 let od otevření. Přednášky se konají každý týden až do 21. března. Je možné si je poslechnout naživo přímo v areálu botanické zahrady nebo on-line.

 

         1. 2.     Moje cesta ke Koruně Himálaje (Radek Jaroš)

         8. 2.     20 let Fata Morgany (Petr Vacík)

         15. 2.   Thajsko: země dvou tváří (Lucie Pešová, Tomáš Hovorka)

         22. 2.   Tuk-tukem po Jižní Africe tam a zpět (Tomáš Vejmola)

         29. 2.   Čile v Chile: botanický zápisník z cest (Vlastik Rybka)

         7. 3.     Polská arboreta a japonské zahrady v Polsku (Tomáš Vencálek)

         14. 3.   Singapurská botanická zahrada (Klára Lorencová, Eva Novozámská)

         21. 3.   Madagaskar (Eva Smržová, Bohumil Černý, Martin Spousta)

 

14. 2.

VALENTÝNSKÝ VEČER V DŽUNGLI

Romantické prohlídky pro páry. Nechte se svést kouzlem valentýnské noci. Romantická prohlídka setmělého tropického skleníku Fata Morgana je netradiční způsob, jak strávit svátek zamilovaných. Dozvíte se zajímavosti z milostného života rostlin, vychutnáte si sklenku vína z naší Vinice sv. Kláry a dáma obdrží udržitelně pěstovanou růži.

 

           

<span style="font-size:12.0pt;font-family: " times="" new="" roman","serif";times="" roman""="">1.      3.  – 17. 3.

ZA KOŘENÍM A SLÁVOU (Výstava pro všechny smysly)

Vydejte se na cestu za vzácným kořením, papírem i hedvábím do daleké Asie. Při putování za orientálními rostlinami vás doprovodí významný cestovatel a učitel 19. století v jedné osobě – Josef Kořenský. Přenesete se tak nejen na jiné místo, ale i do jiných časů. Vystavené exponáty si budete moci vzít do ruky, k některým si přivoníte, a jiné dokonce ochutnáte. K dispozici bude zvukový průvodce a popisky v Braillově písmu. Pro větší skupiny je nutná rezervace.

 

19. 3. - 11. 6.

WORKSHOP LESNÍ MYSLI

Finský koncept seberozvoje a sebepéče. Vydejte se s námi na jarní cestu lesní mysli vedenou zkušenou lektorkou.

Cyklus šesti setkání k osvojení praktických dovedností, jak v každodenním životě najít rovnováhu, předcházet vyčerpanosti a udržet si vnitřní energii.

Lesní mysl je finský koncept aktivní relaxace, psychohygieny a péče o duševní zdraví v přírodě. Spojuje v sobě prvky pozitivní psychologie, koučinku a mindfulness, je prevencí psychických onemocnění a pomáhá s osobním rozvojem.

Ve Finsku je Lesní mysl zavedenou značkou a označují ji za „balíček praktických nástrojů“ sebepéče a seberozvoje. Do své praxe ji už i u nás zařazují terapeuti, psychologové, koučové, učitelé i lektoři.

Během kurzu společně projdeme proměnami přírody od jarní rovnodennosti až k letnímu slunovratu a přitom probudíme, aktivujeme a posílíme vlastní tělo i mysl.

Každé setkání přinese jiné téma, jiné aktivity Lesní mysli a jiné techniky.

Vědomý pobyt v přírodě je terapeutický a uzdravující. To, co intuitivně všichni víme, nyní už potvrdili i vědci.

Kurz je vhodný pro všechny, kdo potřebují v životě zpomalit a zklidnit, hledají životní balance, obnovu sil, prostor a techniky k udržení životní rovnováhy. Doporučujeme jako prevenci syndromu vyhoření například pro podnikatele, manažery, unavené rodiče, učitele, zdravotní sestry, lékaře, ošetřovatele, pečovatele a další z pomáhajících profesí.

 

 

19. 4. – 2. 6.

Tropičtí motýli

    

Text připravil: Richard Koníček

Foto: Wenca Nikoníček 

 

Podrobné informace o akcích Botanické zahrady Praha najdete na https://www.botanicka.cz/clanky/akce/prehled-nasich-akci

Sledujte dění v botanické zahradě na sociálních sítích (Facebook, Instagram, YouTube).

Novinky a další informace najdete také na

www.botanicka.cz

 

 

Více o výstavě Nová Pet Tropicana:

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/nova-pet-tropicana-aneb-%e2%80%9edruhy-zivot%e2%80%9c-platovych-lahvi%2c-podle-socharky-veroniky-richterove/