Bonsajové trienále aneb 45 nejlepších bonsají z Česka, Polska a Německa v Japonské zahradě Botanické zahrady Praha

19.06.2023 11:39

 

Bonsajové trienále

Festival bonsají a japonské kultury

Od 16. 6. do 25. 6. 2023

Botanická zahrada Praha

 

 

Začíná další ročník Festivalu bonsají a japonské kultury.

Součástí je tentokrát i

mezinárodní přehlídkové trienále,

které se v ČR koná jednou za tři roky.

 

 

„S mojí chotí zahajujeme výstavu bonsají v Troji již potřetí.

Pokaždé je nám potěšením zhlédnout krásné exponáty, setkat se se skvělými lidmi včetně osobností patronů a sdílet se všemi radost z blížícího se léta.

Věřím, že návštěvníkům výstavy se bude líbit také doprovodný program, který přibližuje kulturu naší země.

Jsem nesmírně vděčný organizátorům za to, v jakém měřítku každý rok představují japonskou kulturu, a návštěvníkům za jejich tradičně velký zájem.“

Jeho Excelence Hideo Suzuki, velvyslanec Japonska v ČR

 

 

Výstava bonsají v Botanické zahradě, letos po osmnácté

 

Dá se říci, že tradiční a oblíbená výstava je už plnoletá. Uteklo to a žádný rok, výstava nic netratila na zájmu veřejnosti ani kvalitě, atraktivitě a poučné odbornosti. Jako vždy je to – pro bonsajisty, tedy naše pěstitele, tak trochu jako udílení filmových Oscarů. Letos navíc se zahraniční účastí, neboť je výstava rozšířena na tzv. trienále, což znamená, že se tu se svými výsledky představí i bonsajisté z dalších zemí. Žel, nic netrvá věčně, tím spíše výstava do Japonské zahrady v Botanické zahradě Praha dočasně instalovaných exponátů pro přehlídku. Proto neváhejme a urychleně se do Botnické zahrady vydejme. Výstava končí v neděli 25. 6.!!!  

 

 

Ve zkratce o letošním Festivalu bonsají a japonské kultury

 

·         Botanická zahrada hl. m. Prahy pořádá letos již 18. ročník přehlídky nejlepších bonsají od předních českých i zahraničních pěstitelů.

·         Festival bonsají a japonské kultury zahájil velvyslanec Japonska v Praze Jeho Excelence Hideo Suzuki a zpěvák Mirai Navrátil ze skupiny Mirai.

·         Od 16. do 25. června se v Japonské zahradě představí téměř 100 tvarovaných stromků z Česka, Slovenska, Německa, Polska a Litvy.

·         Převážně jsou vystaveny lokální dřeviny, zajímavostí jsou exotičtější druhy jako je netradičně tvarovaný olivovník evropský s drobnými lístky, plodící fíkovník, habr korejský nebo myrta obecná.

·         K vidění budou opět i více než sto let staré exempláře ze sbírek trojské zahrady.

·         Součástí Festivalu bonsají a japonské kultury je v letošním roce mezinárodní přehlídkové trienále, na němž se představí dalších 45 stromků od pěstitelů z Česka, Polska a Německa.

·         Výstava bonsají i trienále je soutěžní.

·         Ty nejlepší bonsaje budou vyhlášeny 24. června.

·         Hlasovat o nekrásnější bonsaj mohou v letošním roce opět i sami návštěvníci.

·         Festival už tradičně doprovází bohatý program, který přiblíží asijské umění tvarování stromů, ale i japonské kulturní tradice.

·         Připraven je též prodej bonsají a doplňkových rostlin.

 

 

Festival zahájila předletní sprška

 

Akce konané venku, jsou pro pořadatele vždy napínavé. Zejména, sejde-li se na zahájení celá řada osobností a dav novinářů včetně štábů všech možných médií a televizí s TV technikou.  Nebude-li pršet, nezmoknem, a bude to fajn pro všechny, ale bude-li…? Tak zmoknem a radost krapánek ochladne.

Těsně před zahájením letošního ročníku se nečekaně rozpršelo. Takříkajíc z čistého nebe a bylo to rázem napínavé.

Japonský vyslanec byl sice posunut pod nejbližší strom, ale víc se pro něj v dané chvíli učinit nedalo.  Ale jeho Excelence i pod hrozbou nadcházejícího počasového dramatu, dokázala, že opravdu pochází ze „země úsměvů“. Úsměv ho totiž neopustil. Zato ředitele Botanické Bohumila Černého ano, ač se tvářil také statečně. Ale jednal a s velitelskou rozhodností. Pověřil několik kolegyň úprkem pro co nejvíc deštníků. Déšť nedrť, obětavě vyrazili vodní sprchou. Záhy byly splaveny zpět. Jenže kouzlem nechtěného a poťouchlé přírody, dorazily právě ve chvíli. Kdy déšť ustal a sluníčko se (nám?) smálo. Ale co, smály se nakonec i ony dešťovky a otep deštníků co přivlekly v náručích, byla připravena pro další případné dešťové extempore. To už se ale nekonalo. A tak mohla, nezlomná a optimistická Mgr. Michaela Bičíková, tisková mluvčí Botanické zahrady Praha dát konečně pokyn stylovým bubeníkům k virblu na úvod a posléze předat slovo řediteli Botanické zahrady.

A ředitel už mohl před nastoupenou řadou těch, kdo se o výstavu zasloužili a vzácných hostů především, pronést svůj zahajovací příspěvek.      

„Letošní Festival bonsají a japonské kultury nabízí skutečně to nejlepší.

V Japonské zahradě je vystavena téměř stovka krásných bonsají od pěstitelů z Česka, Slovenska, Německa, Polska a Litvy ale i cenné exempláře ze sbírek naší botanické zahrady. Těší mě, že jsme v letošním roce mohli uspořádat mezinárodní přehlídkové trienále, které se v Česku koná jednou za tři roky a u nás v botanické zahradě poprvé.

Trienále se navíc uskuteční ve zcela nových prostorách výstavního sálu v našem novém návštěvnickém centru, který se tím současně otevře veřejnosti.

Kromě umění bonsají už tradičně návštěvníkům představíme i Japonsko a jeho kulturu.

 Tímto také děkuji Jeho Excelenci Hideo Suzukimu, japonskému velvyslanci, který nad naší akcí převzal záštitu a spolu se svou chotí výstavu zahájil.

A s ním i zpěvákovi Mirai Navrátilovi, který se stal patronem akce.

Jeho vztah k Japonsku je více než zřejmý.“

Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

 

 

Pár projevů a výstava mohla být zahájena

 

Řadu dalších mluvčích otevřel samozřejmě pan velvyslanec Japonska Jeho Excelence Hideo Suzuki, který začal zdárně česky, ale jen začal, tak přešel raději do rodné řeči a jeho projev pak překládal vynikající češtinou jeho asistent.

„S mojí chotí zahajujeme výstavu bonsají v Troji již potřetí. Pokaždé je nám potěšením zhlédnout krásné exponáty, setkat se se skvělými lidmi včetně osobností patronů a sdílet se všemi radost z blížícího se léta. Věřím, že návštěvníkům výstavy se bude líbit také doprovodný program, který přibližuje kulturu naší země. Jsem nesmírně vděčný organizátorům za to, v jakém měřítku každý rok představují japonskou kulturu, a návštěvníkům za jejich tradičně velký zájem.“

 

 

Slovo dostala i náměstkyně primátora hl. m. Prahy, Jana Komrsková.

„Moc mě těší, že botanická zahrada pulsuje životem a je místem, kde se odehrávají takové události jako velkolepá výstava s tolika unikátními exponáty, bohatým programem a mezinárodní kulturní akcí. Zahrada pomáhá nejenom dál rozvíjet spolupráci s Japonskem, ale rovněž zajišťuje osvětu a odbornou i kulturní výměnu mezi oběma zeměmi. A sluší se poděkovat panu řediteli Černému za to, že zatraktivňuje botanickou zahradu pro místní i turisty.“

 

 

Dále pak hovořili ti, kteří se podíleli na výstavě bonsají opravdu aktivně a přímo. Hovořili tedy představitelé bonsajistů, stejně jako odborný kurátor Botanické, věnující se jmenovitě bonsajím a další hosté, včetně zástupkyně společnosti, jež vybudovala pro Botanickou zahradu nové návštěvnické centrum.

Závěr tvořil tradiční přípitek vínem z Vinice sv. Kláry, stříhání pásky a definitivní tečku připravilo opět duo stylových bubeníků. 

 

 

Pár slov k Bonsajovému trienále – 45 nejlepších bonsají z Česka, Polska a Německa

 

·         Bonsajové trienále, to je 45 nejlepších bonsají z Česka, Polska a Německa.

·         Letos je akce součástí Festivalu bonsají a japonské kultury je bonsajové trienále, které se uskuteční od 23. do 25. června ve spolupráci s Českou bonsajovou asociací.

·         Jde o prestižní mezinárodní přehlídku nejlepších bonsajistů z Česka, Polska a Německa.

·         V Česku se tato přehlídka koná jednou za tři roky.

·         Z každé země se může přihlásit pouze 15 stromů a každý pěstitel může vystavit pouze jeden výtvor.

·         Vybírají se tedy opravdu ty nejlepší z nejlepších.

·         Součastí trienále jsou rovněž stánky a prezentace bonsajových asociací jednotlivých zemí a jejich společná demonstrace tvarování.

·         Trienále a přehlídka těch nejlepších bonsají se koná ve výstavním sále nově otevřeného návštěvnického areálu umístěného v srdci botanické zahrady.

·         Slavnostní vyhlášení vítězů soutěžní přehlídky proběhne v sobotu 24. června.

 

 

Deset dní ve znamení japonské kultury

 

Festival nabídne i bohatý doprovodný program. Návštěvníci se mohou těšit na čajový obřad školy Urasenke s možností ochutnávky šlehaného čaje matcha. Připravené jsou komentované prohlídky japonských mečů a ukázky bojových umění. Malí i velcí se mohou zúčastnit workshopů a vyzkoušet si například malování na textil a keramiku nebo malování tradičních japonských panenek kokeshi či skládání origami. Nebude chybět bubenické vystoupení skupiny Wadaiko yosa-yosa nebo originální tanec gejš. Na své si přijdou i milovníci japonské kuchyně, ochutnají sushi, tradiční čaj matcha či zmrzlinu s netradičními příchutěmi. V rámci festivalu odborníci předvedou tvarování bonsaje s použitím profesionálních technik a materiálů. Zájemci také budou mít možnost bonsaje a další rostliny, například masožravé, na místě zakoupit. Botanická zahrada připravila i komentované prohlídky v doprovodu zkušených průvodců a speciální večerní komentované prohlídky v Japonské zahradě.

Podrobné informace o programu Festivalu bonsají a japonské kultury a dalších akcích Botanické zahrady Praha najdete na stránkách: https://www.botanicka.cz/clanky/akce  

 

Text s využitím podkladů Botanické zahrady připravil: Richard Koníček

Foto: Richard Koníček