Biedermeier v Praze aneb prožijme radost ze života a potěšení smyslů

20.03.2013 17:28

Biedermeier v Praze aneb prožijme radost ze života a potěšení smyslů

 

16. 5. - 17. 10. 2010

 

Vstoupíme-li v těchto dnech do Valdštejnské jízdárny v Praze, obklopí nás výstavní prostor, který můžeme vnímat jako prostor propojující radost ze života a potěšení smyslů. Vládnoucí kníže z Lichtenštejnu Hans-Adam II. se osobně zúčastnil zahájení výstavy Klasicismus a biedermeier, neboť na ni zapůjčil část rodové sbírky. Navíc je výstava doplněna zápůjčkou z státních zámků jižní Moravy (Lednice, Valtice a Velké Losiny), kde Lichtenštejnové do roku 1938 žili. Uvidíme tak na 300 děl. Malby, plastiky, vídeňský porcelán, architektonické kresby a nábytek.

 

Výstava se koná u příležitosti obnovení diplomatických kontaktů mezi Lichtenštejnským knížectvím a Českou republikou. Pražská prezentace se zaměřuje především na předměty, které mají úzký vztah k moravským zámkům. Zaujmou nás jistě hlavně přímo bravurní portréty dětí, pohledy na Lednici a porcelánová květinová zátiší. Peter Fendi a Ferdinand Waldmüller nám ponechali svoje překrásně namalované vesnické scenérie i scény z měšťanských domů a zachytili tak, svými štětci, významný životní styl - biedermeier.

 

Knížecí lichtenštejnská sbírka má pohnutou historii. Po roce 1945 musel otec současného vládnoucího knížete sbírku rozprodávat, aby uživil rodinu. V 70. letech proto jeho syn Hans - Adam II. začal se souhlasem svého otce vykupovat prodaná díla zpět. Nebylo to však pokaždé možné. Dnes je už hlavní město Lichtenštejnska, Vaduz, zároveň i sídlem Sbírek knížete z Lichtenštejna. Nachází se zde Lichtenštejnské umělecké muzeum, v němž se konají dočasné výstavy částí Knížecích sbírek. Lichtenštejnské muzeum (stálé sbírky) existuje také ve Vídni. Vzniklo tam v roce 2004 a návštěvníkům  představuje evropského umění vytvořená v průběhu pěti století.

 

Výstava je tedy inspirativní a neinvazní pozvánkou také pro naše případné letní cestování. Vaduz ani Vídeň nejsou tak daleko, aby se nedaly zahrnout do prázdninových a dovolenkových poznávacích cest. Z ukázek, které nyní hostí Praha je vidět, že to nebude marná cesta. Po loňské víceméně encyklopedické výstavě v Jízdárně Pražského hradu věnované právě biedermeieru jakožto fenoménu, který zasáhl všechny sféry lidské činnosti po stránce umělecké i praktické, je nynější výstava ve Valdštejnské jízdárně jakýmsi pokračováním, zaměřeným však především na stránku uměleckou. A tak se díky vhodnému načasování výstavy a jejímu umístění nabízí k návštěvě i Praha s jednou opravdu mimořádnou kulturní událostí, kterou stojí zato nejen vidět, ale přímo prožít či lépe prosnít.

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: Národní galerie