Běháme si pro radost aneb Prague Marathon 2012

24.02.2013 09:25

Běháme si pro radost aneb Prague Marathon 2012

Počet maratonců a běžeckých nadšenců po celém světě roste ohromujícím tempem, a tak přispívá ke zvýšení jejich sebevědomí a ke změně ke zdravějšímu životnímu stylu. V Praze se konal 13. května Volkswagen Prague Marathon 2012, za velmi příznivého chladnějšího počasí, jak kvitovali s nadšením všichni běžci (9 tisíc) v Praze již po osmnácté běžecké události.

Dr. Carlo Capalbo, předseda organizačního výboru Prague International Marathonu, prohlásil, že je potěšen, protože Praha a vůbec Česko je nejlepší místo pro běhání.První tři místa vyhráli jako vždy závodníci z Etiopie a Keni, s oficiálním časem od 2.06.25 (muži) až do 2.27.15 (ženy). Naše Petra Pastorová se umístila na skvělém 9. místě s oficiálním časem 2.39.42 a Jan Kreisinger na místě 13. s oficiálním časem 2.16.26, který běžel maraton (42.195 km) poprvé.

 

Maratonský svět to ví, ženy muže předhánějí

Ženy všech kategorií, radujme se! A poslyšme, co říkají na nás odborníci. "Ženy mají nyní v běžeckých závodech převahu. Z běhu získávají sílu a energii, protože milují pocit sounáležitosti komunity a pevného zdraví, které přichází se zdravým životním stylem," říká Kathrine Schwitzer, první maratonkyně světové historie. Samozřejmě u cílové pásky na Staroměstském náměstí nechyběla naše sportovní legenda, věčně svěží oštěpařka Dana Zátopková. Dozvěděli jsme se od ní, že sama maraton nikdy neběhala, to jen její Ťopka, ten už tu není dlouhých dvanáct let, smutnila s klidnou a vyrovnanou tváří, protože jí navíc v poslední době umřel její milovaný pejsek.

 

Zajímaví maratonci -  muži

Jedním z nich je Aleš Tvrdý. Zvládl maraton železný muž, rocker ze skupiny Olympic i Katapultu, kterému profesor Jan Pirk v IKEMu transplantoval srdce v jeho 51 roce. Aleš Tvrdý, hrdý na své jméno, běhá s tímto novým srdcem po světě již 18 let. A co náš redaktor Jiří Ransdorf, se startovním číslem 5606, trpící epilesií. Před dvěma lety, náhle ve svých padesáti letech, začal běhat prý podle příručky amerického autora. A jak zvládl maraton 13. května 2012? Ve výborném čase 04:09:00 (v reálném čase 3: 59:58) Jirka doběhl, takže předběhl spisovatele Michala Viewegha (čas 04:20:38). Jsme na něj samozřejmě jako redakce hrdí a blahopřejeme mu k úspěchu. Těšíme se na další maraton, protože se stal trvalou tradicí naší matičky Prahy.

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: Václav Koníček

 

samanam@seznam.cz

www.facebook.com/wenca.nikonicek

www.gothichell.rajce.idnes.cz

wencanikonicek@email.cz