Běh barev v Poděbradech aneb byli jsme při tom loni, budeme při tom i letos?

08.02.2021 15:28

 

Pozor!

Bude se konat 4. ročník Běhu barev v Poděbradech.

5. 6. 2021 na Kolonádě (?)

Uvidíme…

 

 

Běh se stal módou. Běhal táta, běhala máma, běhaly všechny děti, běhal děda, běhala bába, běhali i ti, co by běhat – podle všeho – vůbec nemohli. Jenže! Jeden vir a je po legraci. I po zdravé módě. Ano, konečně smysluplná móda, která z vyznavačů, jež jsou v tomto směru in, nedělá šašky ani tupé ovce či bioroboty, ale působí zdravě na jejich rozum i těla.

 

 

Ne vše, co nám přinese vlna nějaké nečekané aktivity z blízkého čí dalekého zahraničí, je pozitivní. Běh barev, jakkoli se jeví bizarní a recesistický, ale k pozitivním aktivitám rozhodně patří. V cizině už se koná – no, teď těžko, takže - konalo, podobných běhů s podobným názvem plno. Kromě zábavy, recese a pořádné nakládačky barev, má Běh barev být podle původní ideje oslavou příchodu jara, tedy jako jakési novodobé „březnové idy“ ve starém Římě slavené 15. 3., moderně zvané anglicky - Holi. Ale jak se říká, nic nového pod sluncem. Vše už tu bylo a dokonce nejen ve zmíněném Římě. Uvádí se, že první zmínky o něčem podobném, pocházejí z Indie a to ze 7. století našeho letopočtu. A slaví se to dosud.

 

 

 

Princip je jednoduchý: Přijít v čistém a odejít zmalovaný jak to jen jde

 

Pokud je nám na www.www-kulturaok-eu.cz známo, tak první akce tohoto typu u nás se konala v Praze, jak jinak, pod názvem Barvám neutečeš v roce 2014. Rok na to se k Praze přidružila v témže smyslu třeba Olomouc. A pak se to šířilo dál. Nikdy ale nešlo o to, kdo vyhraje, ač běžců štvoucích se i za touto metou bylo a je vždy a všude dost, ale šlo spíše o legraci a odvázanou zábavu.

 

 

Dorazit do cíle čistý je proti pravidlům a smyslu běhu.

 

 

Naopak, čím je účastník zmalovanější, tím je všemi milovanější. Pořadatelé proto servírují barvy v pytlíčcích (fialová, modrá, zelená, červená, růžová, oranžová a žlutá), jejichž rozhozem do prostoru běžecké trati, na stanovištích po celém okruhu, tzv. barevných zónách, vytváří z nich pestrobarevnou mlhu, již nelze oběhnout, a která se dokonale zapíše na oblečení i do tváře borců.

 

 

Pro klid duší i běžců dodejme, že jde o barvy z kukuřičného škrobu a potravinářských barviv, kteréžto ingredience jsou hygienicky nezávadné, dermatologicky testované a kdo chce a nemíní po závodě hrdinsky ukazovat všem barevné „šrámy“, i smytelné. Komu by vadil prach v očích či koho by dráždil při vdechu, tak to jistí obligátní rouška a sluneční brýle. V cíli ho čeká pěkně vybarvená party běžců i diváků a nechybí ani všelijaké stánky sponzorů.

 

 

A ještě, pro zajímavost, připomínáme, že už na prvním ročníku v Praze se dalo dobrovolně zmalovat 3 000 (!) aktivních účastníků, běžců. A to byl teprve začátek…

 

 

Barevnému „šílenství“ neunikly ani jinak poklidné Poděbrady

 

Měli jsme štěstí, že jsme se loni vyskytovali na krátkém pobytu v našich milovaných Poděbradech, kam se prakticky celý život vracíme na pobyty, dovolené, i jen tak na krátký jednodenní výlet. Na náš pobytový týden v roce 2020 totiž vyšel i den, kdy se na tamní Kolonádě konal již třetí ročník Běhu barev v Poděbradech, jak se tohle barevné třeštění nazývá v tomto městě. A byl to opravdu hodně barvitý zážitek. Obrazně i doslova.

 

 

Běh barev v Poděbradech není ale jen zábava a zdravotní průprava, ale i charitativní akce. 

Koupí barviček - za běhu i po - každý přispěl na děti postižené rakovinou.

Vzhledem k pohnuté situaci loňského roku byl závod odstartován až na samém sklonku vítané a blahodárné pauzy mezi první vlnou pandemie a s ní spojených restrikcí a druhou vlnou, kterou si nechtěně užíváme vlastně dodnes. Start se konal 12. září 2020 přímo na Lázeňské kolonádě a dvoukolový okruh parkem a kolonádou měřil 2 x 1, 7 kilometrů. 

 

 

Trocha barev do černé budoucnosti?  

 

S potěchou jsme zjistili, že Běh barev by se měl dočkat 4. ročníku opět v červnu, v sobotu 5. 6. 2021. A v propozicích už se uvádějí i podrobnosti, které přebíráme z webu pořadatelů:

„Registrace se koná v sobotu od 8 hodin ráno na Kolonádě. K dispozici budou dva registrační balíčky, Standard za 450 Kč a speciální – Corona za 550 Kč.  

Zájemci o absolvování běhu vyplní všechny potřebné položky, důležité je potvrdit, že se seznámil a souhlasí s podmínkami a pravidly běhu.

 

 

V případě registrace startujícího mladšího 18 let je nutné vyplnit informace o zodpovědné osobě a její telefonní číslo. Souhlas zákonného zástupce je třeba přinést v den závodu a předat organizátorům při registraci na místě akce, případně nejdéle 24 hodin před začátkem akce odeslat na behbarev@oaza.cz. Souhlas zákonného zástupce musí být udělen písemnou formou, a to vyplněním formuláře, jenž je ke stažení (https://www.behbarev.cz/registrace/). Nejdéle 48 hodin po odeslání formuláře obdrží přihlašovaný na uvedený e-mail zprávu s potvrzením o přijetí přihlášky a informacemi o dalším postupu s platebními podmínkami. Teprve po zaplacení startovného bude účastník považován za závazně přihlášeného. Pokud se stane, že zaregistrovaný nedostane do 48 hodin potvrzovací e-mail, prosíme, aby se obrátil na tel. +420 702 253 230 nebo na behbarev@oaza.cz  a na tuto skutečnost upozornil“.

 

 

Držíme palce…

 

Za www.www-kulturaok-eu.cz nezbývá než věřit, že situace, nyní zlá až běda, bude v červnu 2021 natolik dobrá, že se běh uskuteční. Přáli bychom to pořadatelům, kteří se s akcí obětavě zabývají, stejně jako účastníkům, těšících se jak se vyřádí a především nám všem, podél trati, co dostaneme nový zářivý barevný přeliv do našich šedých a často už přímo černých pohledů vpřed. Držme si proto vzájemně palce na obou rukou a kdo může, tak raději i na nohou.

 

 

Text: Richard Koníček

Zdroj: (https://www.behbarev.cz/registrace/ )

Foto: ing. Olga Koníčková