Aspik 2015 – aneb když tvoříme rádi, třeba z hlíny, lišejníků, šťourátek do uší či hadru na podlahu

12.01.2015 10:13

Galerie 1 – Praha 1

6.  - 31. 1. 2015

 

Na vernisáži jubilejní desáté výstavy, kterou uspořádala Galerie 1 ve Štěpánské ulici, jsme zhlédli  díla Vladimíra Fialy, Daniela Smrže, Pavla Vágnera, Aleše Valenty a Báry Vávrové, pěti členů volného uměleckého sdružení Aspik. Vystavili jsme jejich kresby, malby, fotografie, keramiku i další umělecká díla a předměty.

(Název výstavy Aspik nám na www.kulturaok-eu.cz evokoval čas, kdy jsme si mohli na kila koupit čirý lalhůdkový  aspik, což už není dnes, a tak jsme byli rádi, že  slovo aspik  si vzal za své jméno)

 

 „Jubilejní desátá výstava završuje úspěšné období naší Galerie 1, poskytující prostor začínajícím i zkušeným autorům, které spojuje originalita a zajímavost tvorby,“ prohlásil radní pro kulturu Jan Krejčí a dodal: „Galerie 1 – to je prostor pro umění i setkávání podobně naladěných lidí, proto je výstava děl umělců sdružení Aspik, zdůrazňujících zejména společenskou ambici, rovněž symbolická.“

 

Aspik je volné umělecké sdružení, vzniklé v roce 1999, jehož členy pojí nikoliv umělecký program, ale přátelství a společná zkušenost ze studií na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy, zejména v ulici Magdaleny Dobromily Rettigové v Praze 1.

  • A proč Aspik? Aspik je pojítko, které ze zdánlivě nesourodého udělá jeden celek. Aspik nemá umělecké ambice, ty si musí každý člen řešit sám. Aspik má naopak ambice společenské: chce být důvodem k setkání; ´náručí´, do které se vejde i takzvaná nedělní tvorba, jejímž tvůrcům čas od času dopřeje prostor pro důstojnou prezentaci. Aspik je radost a chuť, o kterou členové sdružení nehodlají přijít v každodenním životě.

Aleš Valenta, sám sebe označující za nedělního autora, krajkářku a bývalého restaurátora textilu, představuje na výstavě portréty – na dřevě natřeném tiskařskou černí a perforovaném cyklistickým ozubeným kolem nebo i ze šťourátek do uší, kůry, lišejníku či z textilních pásků.

 

 

 

 

Pavel Vágner je původním povoláním učitel a vychovatel. Své fotografie publikuje v časopisech i jako ilustrace knih. V Galerii 1 nabízí cyklus fotografií – citlivých postřehů z ulic, přírody i osobních chvil.

 

 

 

 

 

 

 

Jako grotesku označuje tematiku svých pláten Daniel Smrž, který – stejně jako Vladimír Fiala, autor drobných kreslených postřehů, anekdot a pohlednic – nezapře inspiraci mimo jiné komiksem.

(Ještěd)

 

 

 

 

 

Bára Vávrová, arteterapeutka a spoluzakladatelka keramické dílny, představuje drobnější, neokázalou a originální keramiku z bílé, mramorované a burelové hlíny. Nejvíce nás zaujala její zavěšená  skulptura ´Rodina´.

 

„Hlína je člen naší rodiny“

www.svatovitskadilna.cz

 

 

 

 

 

 

 

110 00 Praha 21

Štěpánská 47

Máme otevřeno:

pondělí – pátek: 10.00 – 12. 00 /13.00 18.00 hodin

sobota: 10.00 – 14. 00 hodin

Vstup: zdarma

www.galerie1.cz

Hodnocení: 80 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva MČ Praha 1)

Foto: © Ing. Olga Koníčková