Aromatické osvěžení po celý rok aneb dejme na naše babičky i prababičky!

12.08.2013 14:19

Aromatické osvěžení po celý rok aneb dejme na naše babičky i prababičky!

Již naše prababičky a babičky znaly mocné účinky rostlin.  Nejen, že pily čaje z bylinek, které si samy trhaly a pečlivě sušily, ale věděly také, že bylinkové aróma dokáže povzbudit znavené tělo a zkonejšit neklidnou duši.

 

Pár slov o léčivé aromaterapii
Pod pojmem aromaterapie si - zjednodušeně - představujeme použití aromatických éterických olejů v domácnosti. Buď při koupelích, nebo v aroma-lampách. Původní poslání aromaterapie spočívalo v používání éterických olejů k léčení, zejména pak k dokonalé relaxační, uvolňující masáži. Takováto masáž je léčebnou metodou vlastně dodnes a využívá se při ní účinků extraktů (tzv. esencí) silně aromatických rostlin. Podstatou aromaterapie je tedy bioaktivní působení rostlinných silic. Tajemství rostlinných vůní nespočívá totiž v ničem jiném než právě v těchto silicích, které se získávají z rostlin a jsou nestálými těkavými látkami. Jednou z jejich hlavních chemických vlastností je, že se dobře rozpouštějí v olejích nebo lihu.

 

Doma by neměly chybět vonné svíčky
Současná doba je pro někoho z nás dobou plnou spěchu, pro jiného stresu. A tak se někdy, když máme čas, snažíme zklidnit a zpříjemnit si volné, případně sváteční chvíle. Díky astronomickým zákonům, s nástupem podzimu, se stále rychleji stmívá. Tma není člověku příliš příjemná a tak si již v dávných dobách lidé rozsvěceli, co se dalo. Například o Vánocích adventní věnec se čtyřmi svíčkami. Moderní doba k tomu přidala řadu nových zvyků. Ale i když máme na stromečku ty nejmodernější elektrické a nesporně i daleko bezpečnější svíčky, neměli bychom zapomenout na romantiku mihotání plaménku pravé svíčky.  Nenahradí je totiž nic. A tak ač už chceme či nechceme, světla svíček ke kouzlu Vánoc patří. Ale pozor, svíčka hoří jen omezenou dobu a vyžaduje tedy opatrnost i dostatečné zabezpečení pro případ nepozornosti. Tady je dostatečný prostor pro uplatnění svícnů, které jsou i nadále, v nejrůznějších podobách, nezbytným doplňkem jakéhokoli svátečně prostřeného stolu.

 

Svíčky
Svíčky se na trhu nabízejí v nekonečné škále podob. I s aromatickou vůní. Ozdobné svíčky vynikají různě zdobeným povrchem, zvláštními tvary i barevnými kompozicemi. Oblíbili jsme si svíčky z včelího vosku, zejména pro jejich typickou a neopakovatelnou vůni. Kupujeme-li svíčku, zkontrolujme délku knotu, který by měl přesahovat nejméně o jeden centimetr nad vrchol voskové či parafínové části. V poslední době se objevují vonné svíčky gelové, které si můžeme dokonce z koupeného materiálu sami vyrobit a obarvit.  Skleničky a misky můžeme naplnit např. pískem či mušlemi. Svíčku volíme takovou, která se uplatní s ohledem na rozměr i typ svícnu. Ke zdobení se dá použít větvička jehličnatého stromu, stejně jako větvička stálezeleného listnáče, či jmelí, břečtan, barevné bobule nebo plody jeřabin, šípky, trnky, hloh, případně barevné listí.

 

Vůně je balzám na duši
Psychologové zjistili, že jednotlivé vůně (jarní - svěží, orientální, květinově ovocná či květinově orientální) mají psychoterapeutický účinek a vyvolávají jisté barevné asociace.  Vůně jsou totiž naším mozkem přijímány a vyhodnocovány nejrychleji. Jejich otisk se ukládá do paměti daleko pevněji než název příslušné rostliny. Ne nadarmo je proto funkce čichu často i funkcí varovnou. V rostlinných vůních nalézáme nejen vůně příjemné, ale i nepříjemné. Proto při výběru olejů spoléhejme především na náš nos, a vybírejme jen to, co mu lahodí. Vždyť vůně jsou přece určeny pro naše snění, a to je pro nás stejně tak důležité jako city a pocity. A pozor! Přílišná intenzita vůně může působit rušivě.. pro někoho i alergicky!

Vůně a jejich účinky:
* antidepresivní - růže, levandule, šalvěj
* antiseptické - citron, hřebíček, skořice
* relaxační - vavřín, heřmánek, bazalka
* zlepšující dýchání - eukalyptus, borovice, anýz, majoránka, tymián, peprmint

Éterické oleje
Éterické oleje vznikají extrahováním rostlin. Vonné silice, které jsou v nich rozpuštěny spoluvytvářejí příjemné prostředí. V kombinaci s vhodnou (relaxační) hudbou navodíme přímo ideální atmosféru pro relaxaci i odpočinek. Vůně rostlinných silic uklidňují nervy a blahodárně působí na celý organismus. Silice mají mimo jiné i hojivé účinky.  Podporují totiž imunitní systém a spouštějí ozdravný proces v organismu. Osvěžují, máme-li za sebou perný den, stejně jako když nás dlouhá práce teprve čeká. Některé oleje mají dokonce i afrodiziakální (jasmínový olej a oleje ze santalového či cedrového dřeva).

 

Aroma - lampy
Svíčkou určenou pro takzvané aroma - lampy, je např. svíčka čajová. Princip je prostý. Do vrchní části hliněné či keramické lampy nalijeme vodu, do které  přimícháme několik kapek esenciálního oleje. Nádobku pak umístíme nad hořící  svíčku. Další záleží na druhu oleje a velikosti místnosti.  Plamínek svíčky ohřívá misku, z níž se jako první odpařují právě těkavé vonné silice. Teplý vzduch způsobuje, že spolu s vodou se odpařuje i příjemná, předem zvolená, vůně. Méně romantická, ale prakticky stejně účinná metoda je, když dáme   nádobku s olejem na ústřední topení. Dál už není třeba dělat nic. Ať už zvolíme olej pro povzbuzení nebo k uklidnění, stačí jen dýchat.

 

Ing. Olga Koníčková
Foto: internet, www.spektrumzdravi.cz, www.katerinaresort.cz
, sanomamedia, The Meta Picture