Andrey Kezzyn: ´Čtveřice – Mor, Válka, Hladomor a Smrt/The Four´ anebo pátý ´Život´ je sám autor

05.06.2014 10:22

Galerie Vernon – Praha

4. – 28. 6. 2014

 

       Dostali jsme pozváni  na novou fotografickou instalaci, kterou jsme zahájili  ve čtvrtek  4. 6. 2014 v  Galerii Vernon na Janáčkově nábřeží 21. Ucelená série ´Čtveřice´, složená ze čtyř velkoformátových fotografií ruského fotografa Andreje Kezzyna (který se vernisáže osobně také zúčastnil), prezentuje umělcovu neradostnou vizi čtyř jezdců Apokalypsy: Moru, Války, Hladomoru a Smrti.

 

Jak nám velmi vitální umělec Andrey Kezzyn na vernisáži sdělil, jistě jsou nám všechny snímky dost srozumitelné, takže nebude už nic dodávat, že jsou to čtyři obrazy s velmi aktuální tématikou. Na jedné z fotografií pózuje jeho syn ( číslo 632 253), který  však hladem jinak samozřejmě nestrádá.

 

4 fotografie, jedná v bílé, druhá v červeném a dvě v černém

Bílá – Mor

Černá – Válka, Smrt

Červená - Hladomor

 

 

Nápad vytvořit sérii čtyř fotografií jako variaci na téma z jedné nejdramatičtějších knih lidské civilizace Zjevení svatého Jana, vznikl před 2 lety, kdy byl pořízen první snímek. Nejde ovšem tolik o biblický příběh, jako o umělcovu vizi pop-kulturních představ o čtyřech jezdcích. Scéna a kostýmy byly připraveny ve spolupráci s návrhářkami Katyou Stull a Emilií Ardenn.


Andrey Kezzyn (1979) na internetu známý pod pseudonymem Kezzyn Waits, je kreativní fotograf žijící v Petrohradu. Je také autor a organizátor mezinárodního fotografického výměnného projektu Sushka, který probíhá již 3. rok na území Ruska i v zahraničí.

 

Jeho tvorbu charakterizuje nekonvenční přístup k tématům, která si vybírá, i k technice, kterou využívá. Postupuje podobně jako při instalaci filmové scény včetně výběru místa, nalíčení, kostýmů a osvětlení. Samotné focení pak probíhá ve srovnání s tím rychle a následné zpracování ve Photoshopu je minimální. (Ale tváře dětí jsou přesto stále líbeznější, pozn. Ing. Olga Koníčková)

 

Kezzyn sám se považuje za „před-postpunkového“ fotografa. Jeho velkoformátové fotografie se vyznačují provokativními, morbidními, mnohdy agresivními motivy, které ovšem slouží jako skořápka, pod níž je ukryt svět tajemna, základních instinktů, archetypů a symbolů.

Kezzynovu tvorbu lze zařadit k dekadentní a kontroverzní linii, která cynicky až sarkasticky poukazuje na stále upadající politickou, náboženskou a morální situaci dnešní společnosti.

 

 

V Česku 1. sólová výstava ruského fotografa A. K. se konala v loňském roce v předešlém prostoru Galerie Vernon: Andrey Kezzyn aneb je to horor nebo pohádka?! Ani jedno, ani druhé!

Více zde: https://kulturaok-eu.webnode.cz/news/andrey-kezzyn-aneb-kdyz-portrety-deti-malujeme-s-laskou/



2. Salon Vernon

Současně ve sníženém přízemí galerie jsme uspořádali 2. Salon Vernon

 

Nová prodejní výstava Galerie Vernon představuje výběr z tvorby Vernon umělců českých, slovenských i zahraničníchz Itálie, Španělska, Německa, Argentiny či USA. Koncepce odkazuje k věhlasným pařížským salonům z přelomu 19. a 20. století, které sloužily jako přehlídky soudobého umění.

Galerie Vernon touto výstavou realizuje vizi, kterou prosazuje od počátku své existence – tedy postavit světové a české umění vedle sebe jako rovnocenné partnery a hledat spojení mezi umělci, kteří se nemuseli nikdy potkat, a přesto je něco spojuje. Věříme také, že právě konfrontace umění pocházejícího z různých koutů a mnohdy zdánlivě nesouvislých kontextů pomáhá rozšiřovat možnosti divácké percepce.

 

1. Salon Vernon proběhl v roce 2013 v bývalém prostoru galerie v ulici U Průhonu v Holešovicích. Výstava je prodejní a jak uvádí její kurátorka a ředitelka Galerie Vernon Monika Burian Jourdan: „Rozhodli jsme se pořádat Salony Vernon jednak proto, abychom návštěvníkům představili tvorbu umělců, s nimiž spolupracujeme, ale také abychom poukázali na možnost v dnešní nestálé době investovat do něčeho, co vysokou pravděpodobnost se zhodnocovat.

 

Zastoupení umělci jsou již obvykle zavedení na domácí či mezinárodní scéně. Z české a slovenské kotliny k nim patří Jana Farmanová, Lucia Tallová, Martin Gerboc, Petra Gupta-Valentová, Linda Čihařová, Petra Polifková, Michal Škoda, nebo Tomáš Lahoda. Ze zahraničních pak Andrea Bianconi, Andreas Kopp, Daniel González, Giuliana Cunéaz, Kit Reisch či Simone Fugazzotto.

 

 

 

O Galerii Vernon

Galerie byla založena v roce 2001 Monikou Burian Jourdan. Od začátku má Vernon jasný cíl: podporovat kvalitní současné umění a představovat ho veřejnosti. Stavět světové a české umění vedle sebe jako rovnocenné partnery a hledat spojení mezi umělci, kteří se nemuseli nikdy potkat a přesto je něco spojuje.

 

Máme otevřeno:  

středa, čtvrtek 12.00  –19.00 hodin

pátek 12.00  –17.00 hodin

sobota 10.30 –18.00 hodin

 

 

Vstup: 30 Kč

Děkujeme našim sponzorům: De'Longhi, Achour & Hájek a mediálním partnerům: ArtClue, Art Guide East, GoOut, CityBee, Expats.cz

 

GALERIE VERNON

150 00 Praha 5

Janáčkovo nábřeží 21 | 150 00 Praha 5
www.galerievernon.com

www.kezzyn.com

 

Hodnocení: 99 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka