Ami Vitale: Naděje x Vyhynutí /Hope x Extinction aneb když fotíme vše v souladu s filozofií ´žít příběh´či pandí ráj...

01.03.2019 15:46

 

Galerie Czech Photo Centre

 28. 2. - 7. 4. 2019

 

 

 

 

 

Na vernisáži nové výstavy fotografií, tentokrát výstavy velkoformátových barevných snímků, které jsou dílem Ami Vitale, americké fotografky, spisovatelky a filmařky, jež  procestovala téměř 100 zemí, kde byla svědkem občanských nepokojů a násilí, nás půvabná Ami Vitale svou přítomností velmi potěšila.  Akci zahájila ředitelka galerie Veronika Souralová, poté dostala slovo Ami Vitale, která v současné době žije v Montaně v USA.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rovněž hovořil Jan Stejskal,

vedoucí zahraničních projektů Safari Park Dvůr Králové,

 o možnosti a naději dalšího potomka Sudána za využití moderní technologie,

protože na planetě ještě žijí dvě poslední samice jeho druhu.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ami Vitale byla nadšená z velké účasti zájemců o její výstavu. Prozradila, že začínala jako plachá žena, která neměla velké cíle.  Ami Vitale se 20 let věnovala válečným konfliktům v řadě zemí. Kvůli své práci žila v hliněných chýších, válečných zónách, dostala malárii. Ale že zjistila, že příběhy války také souvisí s přírodou, a tak si také oblékla pandí oblek -  to vše v souladu s její filozofií ´žít příběh´. Přestože  se díváme na mnohdy tragické obrázky, jak řekla Ami Vitale, je cílem jejích fotografií nás aktivitovat a nastartovat v nás chuť něco změnit… a že fotografuje, protože, je přesvědčená, že to smysl má…

 

 

 

 

Když v roce 2009 nafotografovala působivou reportáž o přepravě a vypuštění posledních nosorožců bílých na světě, změnila Ami Vitale své zaměření na témata divokých zvířat a životního prostředí. Na výstavě s názvem Naděje X Vyhynutí představila 5 souborů, ve kterých se Ami Vitale opakovaně vrací. Jeden je věnován severnímu bílému nosorožci Sudánovi, který byl přepraven do Keni ze zoo ve Dvoře Králové. Druhý soubor mapuje přemisťování nosorožců do rezervace Sera v Keni, ve třetím souboru zhlédneme snímky z komunitní rezervace pro slony a nosorožce ve východní Africe, čtvrtý soubor se zabývá  záchranou a životem  pand v Číně a pátý se věnuje žirafám. 

 

 

 

Fotografka se soustředila (od roku 2014) na příběhy lidí,

kteří zachraňují, co z přírody zbylo.

 

 

 

 

 

Dozvíme se například o sloním sirotčinci, za který získala cenu World Press Photo, dále o transportu čtyř bílých nosorožců ze zoo Dvůr Králové do přírodní rezervace Ol Pejeta v Keni i o největší fotografii na výstavě prezentované - o posledních momentech života severního bílého nosorožce Sudána, který zemřel v roce 2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografický pandí ráj...

V Malé výstavní síni zhlédneme kromě fotografií o pandách velkých, jejichž ve volné přírodě nečítá už ani dva tisíce, film o pandách a My Africa, ke kterému si můžeme zapůjčit virtuální brýle. Rozsáhlá kolekce fotografií představila odchov pand. Čína je zřejmě na úspěšné cestě za záchranou svého nejslavnějšího zvířecího představitele. V regionu, kde jsou špatné zprávy o stavu životního prostředí zcela běžnou záležitostí, se panda velká zdá být výjimkou. Již přes 30 let pracují výzkumníci rezervace na rozmnožování a vypouštění pand do přírody, zvětšování jejich stávajících populací a ochraně jejich přírodního prostředí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Praha 5 (Nové Butovice)

Seydlerova 2835/4

 

Máme otevřeno:

pondělí: ZAVŘENO

úterý - pátek: 11.00 -  18.00 hodin

sobota - neděle: 10.00 - 18.00 hodin

Vstupné:

80 Kč / 40 Kč (snížené vstupné)

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková (tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková, Czech Photo

 

www.czechphoto.org