American Dreams in China aneb tři kamarádi po čínsku….když najdeme svou hrdost…

30.04.2019 14:21

 

 

 

 

Cinema City Slovanský dům - Praha

26. 4. 2019

 

 

V rámci Týdne čínského filmu, který se konal od 24. 4. - 29. 4. 2019 v Cinema City Slovanský dům, jsme se zúčastnili první české premiéry čínského snímku American Dreams in China. Snímek je natočen podle skutečného příběhu tří kamarádů v Číně, kteří se dostali až na vrchol své podnikatelské činnosti, tj. i na burzu ve Wall Street v Americe.

 

 Začínáme…

…na pasovém oddělení…cesta do Ameriky není jednoduchá…

 

Není snadné se dostat do Ameriky, což považuje čínská mládež 80. let 20. století za sen, který chtějí za každou cenu uskutečnit. O to všem, zda dostane zájemce vízum, však rozhodují úředníci na pasovém oddělení, a to na základě výslechu a odpovědí na otázky, které zájemcům o vízum předkládají.

 

Komu se to podaří, považuje získané vízum do Ameriky za výhru a jeho rodina či jiné vztahy se okamžitě rozpadají. Jeho cesta vede především za vzděláním. A ti v Americe méně úspěšní?  Ti mohou skončit např. jako číšníci či pracovnice v čistírnách, což však nebyl jejich americký sen. Protože co je to sen? Sen je to, co vás pohání dopředu…A co je to americký sen? No, přece že všichni mají stejné možnosti. Američané přesto zahraniční Číňany považují za ty, kteří jim práci berou …

 

„Odvaha znamená odolat strachu.“

Tři kamarádi…

Meng Siao Ťün

Čcheng

Wang Jang

 

Je náhodné jejich setkání. Setkání budoucích tří kamarádů. Je náhodné i setkání s půvabnou dívkou Suj Mej. Je náhodné i to, že Meng Siao Ťün i dívka Suj Mej vízum dostanou. A oba si vedou v Americe ne zcela podle svého vysněného snu. Realita je mnohem tvrdší…a moc se o ní nechce nikdo, kdo se navrátí z Číny, mluvit.

 

Zbyli jen dva kamarádi…

a když se vrátil ten třetí…(1994

 

 

Jsme v Pekingu v roce1992, do Číny vtrhl americký dědek (síť fast foodů), mládež přesto stále touží po americkém snu. A k tomu je zapotřebí dobře znát angličtinu. Takže jim pomůžeme, že? Budeme je učit anglicky, připravíme je na TOEFL (?), budeme je připravovat na pohovor u vízového úředníka…jsme přece opět tři kamarádi! A jak to uděláme?! Každý přece umíme něco jiného, každý z nás je dobrý v něčem jiném! A dohromady je to o.k.!

 

 

 

 

V Číně v té době dochází k hospodářskému vzestupu, kdy je Amerika stále považována za cíl, který chtějí mladí Číňané ale uskutečnit již ve své vlasti - v Číně. A co na to naši tři kamarádi, co z plátna neslezou?  Mnohé jejich názory se navzájem tříbí, mnohé je trápí, už to není tak bezstarostné jako dřív… proč? A jsou šťastní? A co hrdost?  Hraje hrdost nějakou roli ? Čím zaplatíme?

 

Název snímku: Americký sen v Číně

Originální název: Zhong Guo Xiang Sheng

Název anglicky: American Dreams in China

Producenti: Yuet-Jan Hui, Peter Chan

Země původu: Čína 2013

Režie: Peter Chan

Scénář: Aubrey Lam Oi-Wa, Zhi-Yong Zhou

Kamera: Christopher Doyle

Hudba: Peter Kam

Hrají: Xiaoming Huang, Tong Dawei, Jennifer Du

Stopáž: 112 minut

Žánr: drama/komedie

 

 

 

Ocenění: Hong Kong Film Awards

2013 - Tong Dawei (Nejlepší herec ve vedlejší roli)

2013 - Jennifer Du (Nejlepší herečka ve vedlejší roli)

2013 - Aubrey Lam Oi-Wa, Zhi-Yong Zhou (Nejlepší scénář)

2013 - Jennifer Du (Nejlepší nová tvář)

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková, internet

 

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=uN_6mQMYsGM