Alfons Mucha - Slovanská epopej -Veletržní palác – Praha - 10. 5. 2012 – 2014

27.02.2013 10:08

Veletržní palác – Praha - 10. 5. 2012 – 2014

 

Galerie hlavního města Prahy spolu s kurátorem Karlem Srpem připravila ve Velké dvoraně Veletržního paláce výstavu Slovanské epopeje, díla Alfonse Muchy.

 

Po 84 letech je opět v Praze po tahanicích mezi hlavním městem Prahou a Moravským Krumlovem, kde byla epopej vystavena od roku 1963. Není však dosud vyřešeno definitivní umístění Slovanské epopeje, pro kterou Praha kdysi slíbila postavit nový pavilon, ale hlavní město na vybudování nových prostor pro epopej peníze nemá. Příprava výstavy stále zhruba 36 milionů korun. Alfons Mucha (1860 - 1939), světově nejproslulejší český moderní umělec, pracoval na souboru dvaceti monumentálních obrazů v letech 1912 až 1926 (rozměry čtyři metry až osm metrů). Popudem k namalování Slovanské epopeje mu bylo dílo Aloise Jiráska - Proti všem a Má vlast od Bedřicha Smetany. Dokončený cyklus byl jako celek poprvé představen pražské veřejnosti na podzim roku 1928 u příležitosti oslav 10 let samostatnosti československého státu ve velké dvoraně tehdy právě dobudovaného Veletržního paláce. Současná instalace vychází z Muchova původního obsahového rozvržení Slovanské epopeje, z časového sledu jednotlivých témat. Odkrývá vnitřní vazby mezi obrazy, podtrhuje rytmus cyklu a vyzdvihuje hlavní záměr rozsáhlého díla, do něhož Mucha po léta vkládal své nejlepší schopnosti. Ještě předtím, než Mucha začal Slovanskou epopej malovat, rozhodl se ji věnovat městu Praze, jehož představitelům postupně dokončené obrazy předával.

 

Tematické rozpětí Slovanské epopeje sahá od působivých představ slovanského dávnověku a uctívání pohanských božstev, přes znázornění historicky doložených událostí, důležitých především z myšlenkového a kulturního hlediska, až po závěrečnou vizi duchovního významu Slovanstva pro celé lidstvo. V deseti plátnech se Mucha zabýval českými dějinami (husitství, Jednota bratrská). Neměl však v úmyslu historii ilustrovat. Druhých deset pláten je věnováno ostatním Slovanům a všeslovanským výjevům. Protože by z vlastních prostředků neuhradil náklady na materiál, modely a studijní cesty, získal pro svůj projekt Slovanské epopeje podporu u amerického milionáře, slovanofila Charlese Richarda Cranea, jenž byl mnohaletým přítelem T. G. Masaryka a prezidenta T. W. Wilsona.

 

Veletržní palác

170 00 Praha 7

Dukelských hrdinů 47

Otevřeno denně kromě pondělí 10.00 – 18.00 hodin

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: GHMP