Alena Srstková: Toulky krajinou aneb proč máme mnohdy z umění jen změť informací?!

19.02.2015 14:24

Dům U Kamenného stolu – 2. patro -  Praha 1

Obrazárna Kamenný stůl

11. – 23. 2. 2015

 

Byli jsme pozváni na  výstavu obrazů – krajinomaleb Aleny Srstkové do přijemného interieru  Caffeteria La Badia v Domě U Kamenného stolu. Vystavená díla Aleny Srstkové, manželky Zdeňka Srstky, zapůjčil Martin Chylík – ART- AM  - umělecká agentura. Výstavu za osobní účasti usměvavé malířky a jejího manžela  Srstky zahájil pan Martin Chylík, poté prof. Vladimír Franz.

V příjemných prostorách Obrazárny Kamenný stůl  jsme podle slov pana Martina Chylíka vystavili obrazy Aleny Srstkové.  A to podle daných zvyklostí, že ART-AM vystavuje české autory mimo kamenné galerie vystavující.   Paní Alena Srstková  nám tedy připravila výběr svých obrazů, které namalovala jako přírodní scenérie, včetně moře, protože má přírodu ráda.  Autorka se začala věnovat opět malování po kratší přestávce, kdy se starala o své dva syny. Rovněž absovovala dvakrát stáž u Theodora Pištěka. 

Pan prof. Vladimír Franz ve své další řeči se zamyslel a zhodnotil,  že v současnosti se z umění stává změť informací, kdy se hodnotí a řekne, co by se mělo a co nemělo malovat. Pochválil obrázky klidného či rozbouřeného moře, ve kterém bychom se chtěli či nechtěli koupat.  A že malujeme, protože máme potřebu malovat. A že může říci, že to platí o každé tvorbě, protože je lepší tvořit než bořit a zabíjet a vraždit.

 

 

 

 

 

 

 

Z historie Domu U Kamenného stolu

  • památku  řadíme mezi unikáty pro své jedinečné stavební prvky
  • první  písemná zmínka o domě U Kamenného stolu je datována do roku 1364
  • zbytky kvádříkového zdiva upomínají na dobu, kdy měla stavba ještě svůj románský vzhled
  • období gotiky však přineslo velké stavební úpravy domu. Dodnes je v domě patrné zachovalé gotické sklepení a křížové klenby, jako pozůstatky středověku.
  • svou gotickou podobu si stavba v centru nejdůležitějšího pražského náměstí zachovala až do 18. století. Společně s rokem 1724 totiž nastaly další velké změny. Gotické průčelí domu bylo nahrazeno bohatě zdobenou barokní fasádou, díky které se památka stala od sousedních domů zcela nezaměnitelnou. Stavební práce tímto neustaly a dům byl navýšen o další dvě patra. Na průčelí domu byla umístěna freska svatého Jana Almužníka.
  • název domu se během století několikrát změnil. Jmenoval se Dům pod skřidlicí nebo U měny. To proto, že v 15. století dům vlastnil Jiří z Poděbrad, který zde zřídil směnárnu. Do lidského povědomí se dům U Kamenného stolu výrazně zapsal rokem 1907. Tehdy zde sestry Fantovy otevřely svůj literární salón, který si oblíbili významné osobnosti té doby. Často se zde scházeli spisovatel Franz Kafka a jeho přítel Max Brod. Nejvíce se však dům proslavil v letech 1910-19011, kdy zde pro společnost německých spisovatelů a umělců mnohokrát přednášel Albert Einstein. A je až neskutečné uvěřit, že právě v domě na Staroměstském náměstí tento nejvýznamnější vědec všech dob a držitel Nobelovy ceny za fyziku poprvé přednesl svou teorii relativity. Nenechte se však zmást pamětní deskou Alberta Einsteina, která byla mylně umístěna na fasádě sousedního domu. V současné době je v prostorách domu provozována restaurace.

110 00  Praha 1- Staré Město

Staroměstské náměstí 18/550

https://www.alena-srstkova-pohodove-obrazy.eu/kalendar-akci/#!

www.obrazarnakamennystul.estranky.cz

 

www.praguecityline.cz

Hodnocení: 80 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková