Akce_ Reakce aneb co očekáváme od návštěvníka?!

21.01.2015 15:57

Galerie ARTATAK – Praha

16. 1. – 4. 2. 2015

 

Na vernisáži nové výstavy v zajímavé galerii ARTATAK jsme na podlaze galerie objevili hromady máku...příjemně jsme si klouzali po něm...  byl to zřejmě záměr vystavovatelů...Výstava současného českého výtvarného umění s vyzývavým názvem Akce_Reakce představila je umělecká díla, která cílí na vnímání i aktivitu diváka. Hra, interakce, proces nebo samotná divákova pozornost definují prezentovaná díla, jejichž myšlenkou je rozpohybovat nejen mysl diváka, ale i jeho smysly.

 

Spojující tematickou linkou výstavy je myšlenka akce a reakce v rámci procesu vzniku díla nebo jeho následné prezentace.

 

Akci, akční prvek v rámci uměleckého díla, zde zastává jednak samotný divák, který svojí aktivitou reaguje na dílo, tak na druhou stranu i samotné dílo a jeho autor, který očekává akci nebo reakci diváka.

 

Na výstavě jsou zastoupena díla skrze různá média:

 

  •  umělecké instalace (Patrik Antczak, Jan Krtička)
  •  video a videoinstalace (Tereza Fišerová, Pavel Mrkus, Jan Prošek)
  • Jan Prošek zde představil videobraz - Médium proměny – hora s kapličkou
  • kresba (David Böhm & Jiří Franta), oba patřili v roce 2012 mezi laureáty Ceny Jindřicha Chalupeckého, zde představují dílo Serendipita
  •  
  • interaktivní objekty (Adam Chmiel, Anna Symonová)
  •  
  • akce (Blanka Kirchner, Expedice Praha – Horní Počernice), od roku 2012 se věnuje projektu Expedice, který realizovala v New Yorku a v Ústí nad Labem. Na výstavě najdeme informace ve žlutých taškách…
  •  
  • Petr Pufler – vystavil své dílo Světlonoš

 

 Specifickou částí výstavy je pak dokumentace akční tvorby i performance (Blanka Kirchner, Petr Pufler), kde je různým způsobem aktivní sám autor uměleckého díla.

 

Díla na výstavu Akce_Reakce byla vybírána s přihlédnutím na obě danosti tématu, jak z akčního pojetí díla samotným autorem, tak s přihlédnutím k principu zapojení diváka do umělecké situace, kdy je aktivita diváka autorem očekávána nebo vyžadována,“ řekly kurátorky výstavy. Výstava přináší možnost seznámit se a zažít současné výtvarné umění, především prostorovou a interaktivní tvorbu a videoart.

 

Kurátorky: Adéla Machová, Markéta Souhradová

 

193 00 Praha - Horní Počernice

Bystrá 761, Hala 12

Máme otevřeno:  denně 7-24,  informace o vstupu  na vrátnici areálu

Možnost prohlídky s galeristkou: kdykoli po telefonické domluvě na tel: 606 746 377

www.artatak.cz

 

 

 

 

 

Hodnocení: 80 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková