Adam Plachetka - Koncert z terasy Winternitzovy vily aneb oslava znovuoživení kultury

17.06.2021 18:43

 

ADAM PLACHETKA - KONCERT Z TERASY

10. 6. 2021

Winternitzova vila

Terasa a přilehlé ulice

 

Není běžné setkat se osobně a neformálně s jedním z nesporně nejpozoruhodnějších českých operních pěvců  basbarytosnistou Adamem Plachetkou s přesahem až do barytonového oboru.

Ve Vile Winternitz, která vždy dbá na vysokou úroveň pořádaných akcí, to letos, ve čtvrtek 10. 6., možné bylo.

 

 

Pěvcův koncert z terasy vily, skvěle korespondoval s významem této stavby, poslední to realizace, výjimečného architekta Adolfa Loose. Vše, co opatrovatelé a provozovatelé tohoto architektonického skvostu, manželé Cysařovi, ve vile pro návštěvníky pořádají, je vždy příjemnou ozvěnou dob, kdy vládla noblesa, úroveň a kvalita. V chování, umění i architektuře. Dob, kdy byla vystavěna tato vila pro rodinu Winternitzových. Osudy rodiny majitelů, i vily samotné, pak krutě poznamenaly následné peripetie doby, ale po jejím návratu zpět do lesku i rukou rodiny, ozvěna oněch dávných šťastných dob obživla jako znovu rozkvetlý strom. A koncert Adama Plachetky, kterého jsme se měli to štěstí zúčastnit se, byl tím, co k vile patří.

 

 

        Adam Plachetka utišil už jen svým úsměvem rozbouřené živly

 

Přišli jsme na koncert brzy. Moc brzy. Do vlídné náruče Winternitzovy vily nás předčasně vehnala jarní bouřka a přívaly vod, které na nás padaly po celých vědrech. Koncert se teprve připravoval, ale dva promoklí návštěvníci nebyli ponecháni živlům, ale byl jim poskytnut azyl. S koncertem, který se měl konat venku, v přilehlé zahradě to vypadalo zle. Čerti se venku ženili, paní domu byla napnutá, jak to všechno dopadne, když za tři čtvrtě hodiny má být na zahradě na rozesetých židlích publikum a mistr hřímat z terasy do zahrady, okolních ulic a v jeho případě nesporně do celého údolí až na Knížecí. Ale zatím venku hřímaly hromy a blesky. My okapávali a jediný, kdo vypadal tím vším netknutě, svým typickým šibalským úsměvem, dodával všem naději. Mistr se nenechal rušit a rozcvičoval hlasivky, a nutil zděšené techniky završit přípravu na déšť jistě citlivé aparatury a kolegu klavíristu proháněl v nejnáročnějších úryvcích z připraveného repertoáru.

 

 

Nebesa se smilovala (asi chtěla též slyšet mistrův zpěv)

 

Adam Plachetka je pražský rodák, dokonce obyvatel Prahy 5 tak není vyloučeno, že jakožto „domorodec“ ví, kdy bude pršet a kdy přestane. Kdo ví. V každém případě se stal skoro zázrak. Bouřka byla – snad také v duchu dávných dob, které mnozí z nás ještě pamatujeme, že tak zvaná letní bouřka byla chvíli a pak se udělalo krásně. Tato vskutku k vile ladila a ustala asi čtvrt hodiny před začátkem koncertu. Ochotní pořadatelé kvapně otřeli židle po celé zahradě, mistr si oblékl předpisové sako a vestu, protože před tím mezi námi pobýval jen v triku, pohladil všudypřítomnou dcerku Adélku a koncert mohl začít.

 

 

Slova úvodem

 

Zahájení – jak jinak – patřilo domácí paní Kristině Cysařové, která charakterizovala koncert jako oslavu znovuoživení kultury, což jsme všichni dole v zahradě shromáždění ocenili aplausem. Pak nám zjevně sama nadšená faktem, že tak vytížený pěvec byl ochoten ve svém nabitém programu přijít jen tak zpívat z terasy vily do ulic, a protože se zatím udělalo modro, tak téměř doslova pánu Bohu do oken. Adam Plachetka prý souhlasil bez přemlouvání. A to bylo něco, protože „oslava znovuoživení kultury“ po dlouhém půstu se rázem dostala opravdu do vyššího patra. Viz ona terasa.

 

 

Slovo dostala i paní starostka Prahy 5, paní Renáta Zajíčková, která si koncert jménem svým i celé rady nenechal ujít. V krátkém proslovu shodně s námi všemi litovala doby, kdy múzy musely mlčet, a shodně s námi vítala nadšeně chvíli, kdy už konečně zase mlčet nemusí. Ocenila také význam Winternitzovy vily pro kulturu celé městské části, ale dávno už i celého města Prahy.

 

 

A pak už nás uvítal sám Adam Plachetka. Řekl, že při výběru skladeb na své dnešní vystoupení vybíral kratší písně, které by byly veselé i vážné, a hlavně, které by odpovídali místu a úlevné události otevírající brány kultury pro veřejnost.

A pak už se rozezněly tóny klavíru a rozezvučel mohutný hlas pěvce.

 

 

Co pro nás Adam Plachetka vybral?

 

Adam Plachetka představil svěží výběr z děl mistrů, jakými jsou Franz Schubert, Richard Strauss, Wolfgang Amadeus Mozart a Gioacchino Antonio Rossini. Na klavír ho doprovázel vynikající David Švec. Koncert měl – dle dohody – s pořádajícími Cysařovými, trvat zhruba hodinu. Netrval. Protáhl se. Jednak po každé skladbě následoval mohutný a dlouhý potlesk. Jednak mistr nešetřil repertoárem. A rád přidal další skladby. První půli zaměřil na písně, druhou polovinu koncertu představil repertoár operní, kde zvolil osvědčené „hitové“ árie.

 

 

Prostor dostal i klavír samotný, v předělové části, kdy koncertoval David Švec, zatímco Adam Plachetka, protože slunce pálilo jak na rovníku, s omluvou odložil sako a na operní arie přišel na terasu ve vestě. Koncert by asi neskončil nikdy, tak nás nadchl. A nutno dodat, že zdaleka ne jen nás. Za plotem vily kde je křižovatka ulic Na Cihlářce a Na provaznici, se postupně sbíhali nadšení diváci, kteří nemohli mohutný zpěv Adama Plachetky přeslechnout a chtěli ho i vidět.

 

 

Výhodu měli ti, jimž okna domů, nebo dokonce balkony, umožnily pohled a poslech na zpívajícího pěvce. Nejedni se ozbrojili dalekohledy a divadelními kukátky. Takže to měli, jako kdyby si předplatili královskou lóži. Ale koncert pro všechny byl tady zcela zdarma a určen - i zamýšlen - pro každého, kdo se o něm doslechne.

 

 

Konec ale nakonec přece jen nastal.  Bouřící aplaus se utišil jen proto, že Adam Plachetka ochotně sestoupil mezi nás a v hale vily se neúnavně podepisoval a podepisoval.

 

 

Oslava znovuoživení kultury trvala ještě dlouho po nezapomenutelném koncertě

 

Když se vše utišilo, vila se nezavřela, zůstala dál plná lidí, kteří se především radovali ze znovuoživení kultury, které bylo opravdu důstojně a na úrovni oslaveno. Navíc, to by nebyla vila Winternitz, kdyby o hodinu později nezačínala další z dlouhé řady výstav zde konaných, převážně věnovaných právě architektuře. Ani v den oživení kultury, jsme o malou výstavu velkých projektů, nebyli ošizeni. Ale tomu se věnujeme v jiném článku a v jiné rubrice. 

 

Text: Richard Koníček

Foto: Wenca Nikoníček

 

ADAM PLACHETKA - KONCERT Z TERASY

10. 6. 2021

Winternitzova vila

Terasa a přilehlé ulice  

Na Cihlářce 10, 150 00 Praha 5

tel: 776 711 382

www.loosovavila.cz

Facebook Winternitzova vila


 

 

O výstavě:

   https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/adam-plachetka-koncert-z-terasy-winternitzovy-vily-aneb-oslava-znovuoziveni-kultury/