Adam Kašpar – Universum aneb obrazy nacházející to, co je vědecky reálné, ale především umělecky objevné

05.10.2021 13:53

 

Adam Kašpar – Universum

8. 8. – 31. 10. 2021

Galerie Ludvíka Kuby Poděbrady

 

 

Důkaz o tom, že příroda je největší umělecké dílo už sama o sobě, podává na svých obrazech malíř Adam Kašpar. Vidí – za nás – to, co my, jda třeba i tou samou přírodou, neumíme vidět. On ano. Za nás a pro nás. Díky Kašparově vidění, se skály, lesy, rostliny, krajiny, obloha, mění jeho hyperrealismem, v zachycení onoho jedinečného okamžiku, jenž nastává jen jednou jedinkrát a v nekonečné mnohotvárnosti přírody je neopakovatelný.

 

 

Adam Kašpar v sobě kumuluje to, co by se mělo nacházet v každém z nás. Souznění, až vědecké analýzy okolního světa – ať už z jakéhokoli oboru – s pohledem zaníceného umělce, estéta, citlivého na světla, barvy, akcenty toho okolního věta. Adam Kašpar umí najít ve struktuře kamene nebo mezi spletí divokých rostlin to, co je reálné, ale současně i vzácně umělecké. To, co nás osloví i ohromí. Což my, ostatní, zpravidla nedovedeme. Ačkoli po tom, v skrytu a ze své podstaty, toužíme. Proto jsou obrazy Adama Kašpara tak fascinující.

 

 

Galerie Ludvíka Kuby Poděbrady

 

Není malých galerií, lze parafrázovat známý slogan. Galerie Ludvíka Kuby v Poděbradech,  pár kroků od lázeňského parku, ve Smetanových sadech není malou galerií. A po té, co se rozšířila na celé křídlo dostavby lázeňské kavárny na korze a po té, co se – alespoň pro letní sezonu – znovuoživilo také návazné atrium, není malá už dokonce ani rozměrem.

Ale co je daleko významnější, Galerie Ludvíka Kuby není malá významem. A nemá to lehké. Lázeňští hosté jsou především pacienti léčící si zde své neduhy a svá – dá se říci – nalomená srdíčka. A nemoc si nevybírá. Skladba hostů se tak neskládá zdaleka jen z intelektuální části populace, ale rovněž tak ani z té praktičtější. Netvoří ji - jen - příznivci vysokého umění, ale ani milovníci umění řekněme (bez urážky) pokleslého. A jsou nesporně i pacienti, které neoslovuje jakékoli umění. Galerie s nimi – všemi - musí počítat.

Je ke cti dramaturgie Galerie Ludvíka Kuby, že se neprofiluje ani jedním směrem, poplatně vkusu těch či oněch potenciálních diváků. Drží si vysoký standart a milovníky umění tím potěší a možná i překvapí a „nemilovníky“, dokáže přitáhnout a třeba i trochu nadchnout pro jiný pohled. Což se v Galerii Ludvíka Kuby děje po většinu její existence.

 

 

Poděbrady napříč generacemi

 

Poděbrady patřily vždy k naší rodinné oáze klidu a pohody. Od našeho „dětství“ až po naše „dědství“. Za svobodna, i v časech zamilovnaosti, po svatbě i v roli rodičů a dnes už i prarodičů. A naše děti, dnes rodiče, se do Poděbrad vracejí také, neboť zde prožily nejedny prázdniny, bezpočet výletů a jsou rodiči nakaženy vztahem k Poděbradům.  A už se náš i jejich vztah k Poděbradům přenáší zase na další generaci.

Je to zvláštní, ale je to tak a díky za to. Člověk přece musí mít místo, kde, když vystoupí z vlaku a vykročí z nádržní haly, pronese, nebo alespoň pocítí – a jsme doma – byť zde doma není a už nikdy ani nebude. Avšak pocitově, trvale ano. 

 

 

Nikdy bez návštěvy Galerie Ludvíka Kuby

 

Jsme už tací, že kamkoli přijedeme, vyhledáme a navštívíme alespoň jednu tamní galerii. A i když Galerie Ludvíka Kuby není v Poděbradech jedinou galerií, pro nás je – dle časových možností – minimálně tou první. Takže je i pravidelnou součástí našeho poděbradského programu.

Tentokrát jsme zavítali do „naší“ Galerie skoro cíleně. Obrazy Adama Kašpara známe již z jeho pražských výstav a náš web o nich referoval často a vždy s obdivem. Tak jsme šli takříkajíc najisto. A autor nás ani tentokrát svojí výstavou nazvanou Univerzum nezklamal.

Nabízí, ve vzdušné a pohodově umírněné instalaci, plátna vybraná z cyklů, jaké od autora známe i neznáme. Nechybí tedy ukázky z cyklů věnovaných geologie, ledu, horám, lesu a vzadu, až na samém konci výstavního prostoru se autorovy obrazy doslova dotýkají hvězd. Pozorná zasvěcená a vstřícná kustodka galerie, nás při naší návštěvě informovala, že právě tyto obrazy nejsou jen obrazy pohledu umělce ale plátna věnovaná noční obloze jsou výsledkem autorova bádání prostřednictvím skutečného hvězdářského dalekohledu a až teprve pak, jeho viděním světa mimo náš svět a následným zachycením všeho věrně na plátno.

Inu, Adam Kašpar a jeho vědecko-umělecká tvorba. Jak jinak…    

 

             

Krajinomalby Adama Kašpara očima odborníků 

 

Kurátory této výstavy Adama Kašpara (* 1993, Litomyšl) jsou dva odborníci, Karel Stibral a Vojtěch Odcházel. Dejme tedy slovo jim a jejich kurátorské zprávě.

 

„Adam Kašpar je jedním z nejvýraznějších mladých talentů současné malířské scény. Absolvent Ateliéru Malířství IV, profesora Martina Mainera na Akademii Výtvarných umění v Praze.

Dominantním tématem Kašparových prací je příroda. Tu malíř zobrazuje precizní realistickou technikou. Samotné malbě předchází řada přípravných skic, fotografií a systematického pozorování, jeho přístup ale rozhodně není pouze dokumentační.

Kašpar zkoumá přírodu jako fenomén neoddělitelně spojený s člověkem a společností, a to v době diskuze nad omezováním národních parků a bezohledného ničení divočiny. Pakliže se v jeho obrazech nachází člověk nebo architektura, vždy jde o zanedbatelnou pomíjivou stopu, v kontrastu s dominantní věčnou přírodou. Autorovi navíc nejde o obecný námět, ale konkrétní místo, jehož specifický charakter pak převtěluje do obrazu, ve kterém krajina znovu ožívá obohacena o malířovu uměleckou interpretaci.

Ve spojení s inspirací, kterou Kašpar čerpá z krajinomalby doby renesance i devatenáctého století a se subjektivním silným vztahem k přírodě, tak vznikají neobyčejně podmanivá díla. Jsou živým poselstvím o naší pomíjivosti, kořenech a fenoménu, jež nás tolik převyšuje a který tak často přehlížíme: totiž o naší malosti vůči přírodnímu majestátu.“

 

Text a foto: Richard Koníček

 

 

Adam Kašpar – Universum

8. 8. – 31. 10. 2021

Galerie Ludvíka Kuby Poděbrady

Poděbrady, Libušina

Otevřeno út-ne 10-12, 13-18 h.

Vstupné 40 Kč, Studenti a Senioři nad 65 let 20 Kč, ZTP, ZTP/P a Děti do 15 let Zdarma

https://www.galerieludvikakuby.cz

 

Více k autorovi:

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/adam-kaspar-jan-rybnicek-martin-salajka-v-lese-vesele-aneb-jak-to-prase-rybnicek-nese/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/adam-kaspar-div-vid-aneb-zeme-mysli-malire-a-lesnika-les-a-skalu-vodu-ticho-a-hluk-a-kaspar/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/adam-kaspar-mapa-hor-map-of-the-mountains-aneb-ocima-realisty-o-nasi-malosti-vuci-prirodnimu-majestatu/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/nostalgie-jako-avantgarda-aneb-pokus-o-romantismus-v-soucasne-sekularni-spolecnosti/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/jine-misto-another-place-diplomanti-avu-2018-aneb-az-ja-budu-velka/