Ďáblova zahrádka v Ornamentální zahradě aneb krásné, svůdné, lákavé, něžné, ale … také jedovaté

17.08.2021 17:01

 

Ďáblova zahrádka

1. 7. - 31. 10. 2021

Ornamentální zahrada

Botanická zahrada Praha

 

 

Vše s rozmyslem. Tak jako ne vše dobré, je zdravé, tak ani vše zdravé, není vždy dobré. A obdobě, to, co je na pohled krásné, nemusí být ještě pro člověka tím správným. Platí přece, že nikdy není nic jen černobílé, a jed, může stejně tak dobře léčit, jako lék zabíjet. Což do písmene platí i o rostlinách. Krása, zkrátka, není zdaleka zárukou kvality. A mimochodem, už od věků to platí i pro lidi. Jen si to vždy a včas uvědomit…

 

 

Mezilidské vztahy a milné představy, tahle živá výstava v kvetoucí Ornamentální zahradě v pražské Botanické zahradě, rozhodně neřeší a nevyřeší. Ale opatrnost, v jinak značně líbivém pohledu na rostliny, jejich květy a plody, to ano. Stačí si pečlivě přečíst připravené informační panely a – jak nás ostatně i tvůrci této živé výstavy navádějí - vydat se po stopách slavného lékaře a alchymisty Paracelsa, jenž - přesně - vysvětlil, jaký je rozdíl mezi jedem a lékem.

 

 

Ďáblova zahrádka

 

Zní to na jednu stranu jako z pohádek, kde vše zlé se nakonec, zpravidla na třetí pokus, v dobré obrací. V téhle zahrádce, příznačně nazvané Ďáblova zahrádka, to ale není o pohádkách, ale o moci rostlin, o jejich tajemstvích, o jejich často až „pohádkově“ zázračných schopnostech, kterých lidé využívali i zneužívali, od dob, kdy si už mohli říkat - lidé rozumní. I když byli – a nejen v tomto - často značně nerozumní. A abychom nerozumnými – alespoň v tomto - nebyli my, je tu tato výstava. Můžeme na ní obdivovat celou řadu rostlin, které jsou na jednu stranu významnými zdroji léčiv, ale – na druhou stranu – a to je předmětem výstavy především, také - při nevhodném dávkování nebo způsobu použití – velmi nebezpečnými jedy.

 

 

Kouzlo přírody

 

Výstavy čehokoli bývají statické, neměnné, dané od počátku do konce. V den zahájení se rozmístí exponáty kdesi ve výstavním prostoru a v den zakončení odnesou. Jinak se na takové výstavě nemění nic. To výstava v Ornamentální zahradě Botanické zahrady Praha, je stále živá po celou dobu svého trvání. Po celé čtyři měsíce. A navíc, není v nějaké kdejaké výstavní prostoře, ale je krásně venku, na louce. A souběžně s časem, jak, co, kdy, kvete a jak, co, kdy, odkvétá, se výstava mění. Jedny rostliny odkvetou, dozrají, mají plody, jiné teprve mají nesmělé výhonky pupenů. Je to tak trochu jako v hodně, ale opravdu hodně, zpomaleném filmu. A jednotlivé záběry, si můžeme dávkovat podle svého. Podle svého zájmu, našich časových možností a chuti poznávat. A věřte, že se vždy dozvíme zase mnoho nového. Lajk se poučí a odborník nemá důvod urazit se. Pro každého je zde mnoho nových zajímavých informací. Vše se dá charakterizovat vlastně jen jednou klíčovou větou. Návštěvník téhle výstavy se dozví vše o tom, co jedy z rostlin u člověka způsobují a proč jsou jedovaté, stejně jako to, a to je snad ještě důležitější, na které rostliny si musí dát pozor v našich končinách! To vše, je pěkně vyznačeno, vysvětleno a my si můžeme onu záludnou rostlinu dobře na vlastní oči prohlédnout, vyfotit v jejím přirozeném prostředí, tedy přímo v přírodě, a pečlivě si – ve vlastním – zájmu zapamatovat jak vypadá a která, že to je.

 

 

Botanická zahrada Praha v zajetí jedů?   

 

No, spíše v zajetí kampaně, na jedy z přírody varovně upozorňující. Výstava Ďáblova zahrádka, nalézající se v jižní části zahrady, které se říká Ornamentální zahrada, není letošní „jedovatá“ výstava v Botanické zahradě jediná.

V průběhu celého roku odborníci z Botanické zahrady Praha postupně odhalují tajemství všemožných rostlinných zabijáků. A radí. Co činit v případě otravy, ale především učí, jak takové otravě předejít.

 

                                                                                                          

Jedovatá sezóna 2021

 

Tak nazvali letošní hlavní výstavní téma v Botanické zahradě Praha, a tak, i své letošní výstavy směrovali.

Jedovatá sezona začala už 22. 4. a končit bude 31. 10. 2021. Zahrne tak celou nejvýznamnější část vegetační doby rostlin.

A není to žádná legrace, věřte. Všichni přece známe příběhy o otrávených šipkách, o moci odvarů z bolehlavu či durmanu, ale třeba i nečekanou zrádnost pokrmů ze špatně připravených, jinak zdánlivě neškodných fazolí. A je i dost pravděpodobné, že v přírodě, na louce, v lese, ale i na zahradě, či dokonce přímo u nás v bytě, nějakou tu jedovatou rostlinu potkáme. I Proto se vedení Botanické zahrady Praha rozhodlo věnovat letošní sezonu tajemství nebezpečných rostlin.

V průběhu celého roku, postupně odhalují skrytá tajemství větších či menších rostlinných zabijáků.

A abychom se v tom všem jako diváci neztráceli, vydala Botanická zahrada Praha veledůležitou publikaci, nazvanou jednoznačně: „Průvodce Jedovatou sezónou“. Publikace představuje mnohé - netušené - zajímavosti o rostlinách, ale také o jednotlivých částech zahrady. A zakoupit si ji, jakožto pomůcku pro život a naše bezpečné soužití s přírodou, můžeme na pokladnách Botanické zahrady Praha.

 

 

Co lze ještě stihnout?

 

Co Maryša ještě neznala aneb Jedovaté sukulenty a cykasy

16. 7. - 5. 9.  

Jedná se o pokračování výstavy jedovatých sukulentů s obměnou expozičního prostoru Světa sukulentů. V této druhé části expozice dostaly větší prostor právě jedovaté cykasy. K vidění jsou ale i vybrané sukulenty a ještě i další exotické rostliny z celého světa. Nechybí ani ukázka jedovatých semen a plodů.

 

Nechte jedy na pokoji aneb Jedovaté pokojové rostliny ve Fata Morganě

23. 7. - 12. 9.  

Ve skleníku stále ještě skoro celý měsíc najdeme rostliny používané jako léčiva, ale také třeba jako šípové jedy. A pozor, nejde jen o nějakou vzdálenou exotiku, často totiž takové rostliny máme i doma, třeba v pokoji, aniž bychom o tom ale měli potuchy.

 

 

Ďáblova zahrádka v Ornamentální zahradě

1. 7. - 31. 10.  

V Ďáblově zahrádce, jak už řečeno, lze obdivovat řadu rostlin, které jsou významnými zdroji léčiv ale zároveň se - při nevhodném dávkování nebo způsobu použití – stanou nebezpečnými jedy.

 

Text: Marie Kubíčková, DiS. a Richard Koníček

Foto: Marie Kubíčková, DiS

 

  

Ďáblova zahrádka

1. 7. - 31. 10. 2021

Ornamentální zahrada

Botanická zahrada Praha

 

 

 

Více:

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/jedovate-sukulenty-aneb-na-vystave-po-vystave-stale-je-nac-se-divat-a-co-dozvidat-aneb-botanicka-zahrada-praha-zije/