96 hodin: Zúčtování/Taken 3 aneb když je´stařík´ Mills v presu, už se zase třesu

14.01.2015 10:47

Distribuční společnost Bioscop se dlouhodobě projevuje ve své dramaturgii orientací na lepší filmový průměr a přináší vždy divákům filmy, které nejsou rozhodně jenom do počtu. Nesporně to tedy musí platit i o filmu ´96 hodin: Zúčtování´ s Liamem Neesonem, jakožto bývalým členem elitních jednotek Bryanem Millsem. Známe jej už snad všichni příznivci akčních stříleček z jedničky (´96 hodin´ z roku 2008) a dvojky (´96 hodin: Odplata´ z roku 2012).

 

Budiž, jo, jdeme do toho!

Pozvánka, kterou jsme na novinářskou projekci trojky s agentem Millsem dostali, byla totiž právě od společnosti Bioscop. Zaváhali jsme sice, protože na www.www-kulturaok-eu.cz se rozhodně k notorickým a nadšeným konzumentům podobných akčňáků nepočítáme. Na druhou stranu ale distributor Bioscop by přece nedistribuoval žádné ´béčko´ a podobných ignorantů těchto filmů, jako jsme my, není zase tak moc a ti ostatní to vidí třeba lépe a radostněji.

 

´96 hodin: Zúčtování´ se dokonce v USA stalo druhou nejúspěšnější lednovou premiérou v historii tamních kin. Už během víkendu tam film vydělal přes 40 milionů dolarů. Lepší lednový začátek měla už jen loňská premiéra komedie určené především Afroameričanům nazvaná ´Jízda švárů´. A letos ´96´ trumfla i životopisný film ´Selma´ a třetí v návštěvnosti byl muzikál ´Čarovný les´. Tak budiž, jo, jdeme do toho.

 

Nejprve si odcitujme připojenou synopsi distributora

Bývalý člen elitních jednotek Bryan Mills (Liam Neeson) se proti své vůli ocitá znovu v akci. Bryanův sen, užívat si poklidného života, se nenávratně rozplývá. Jeho manželka Lenore (Famke Janssen) je nalezena brutálně zavražděna. Z její smrti je podezřelý právě Bryan. Podaří se mu ale uniknout zatčení a stává se lovnou zvěří všech policejních jednotek v USA.  Po jeho stopě se neúnavně vydává detektiv Frank Dotzler (Forest Whitaker), jenž svou vytrvalostí donutí Bryana opět použít jeho ´zvláštní soubor dovedností´. V nemilosrdném souboji musí Bryan dokázat svou nevinu a vypátrat skutečného vraha. V ohrožení se totiž ocitá to jediné, co mu v životě zbylo, co bezmezně miluje  – jeho dcera Kim (Maggie Grace)…

 

 

Trojka je lepší než dvojka. Hurá!

I když měl režii stejně jako ve dvojce Olivier Megaton (jedničku režíroval Pierre Morel) a scenáristy byli opět Luc Besson a Robert Mark Kamen, stvořili na stejném základě docela slušně dynamický a napínavý děj.

Film samozřejmě stojí a padá s charismatickým, ač stárnoucím, Liamem Neesonem (A-Team, Neznámý nebo Temný rytíř povstal). Skvělým protipólem je mu urputný a zajímavý detektiv, představovaný držitelem Oscara, Forestem Whitakerem (Poslední skotský král, Komorník Ghost dog: Cesta samuraje, Četa). Oproti dvojce vyznívá značně sympatičtěji dokonce i Millsova dcera Kim. Hraje ji opět  Maggie Grace (známe ji také ze ságy Twilight). A nechybí – i když krátce - ani Millsova bývalka, Lenore, v podání Famke Jansen (známé také ze série X-Men).  

Film má drajv. To se mu musí nechat. Mustr, kdy se příběh musí vyřešit v sevřeném časovém úseku, není  ničím novým (například 24 hodinovky s neúnavným Kieferem Sutherlandem nebo 3 dny na zabití s Kevinem Costnerem, mimochodem také podle scénáře téhož Luce Bessona jako je série 96 hodinovek), ale funguje.

 

Mně, jakožto přestárlému pamětníkovi, připadalo ´96 hodin: Zúčtování´, dokonce důvěrně známé. Připomněl jsem si doby před 20 lety, kdy jsem s dospívajícím synem, po návratu z - rutinním psaním vyplněného - dne v redakci, relaxačně sledoval podobné eskapády v podání pánů Stevena Seagala, Bruceho Willise či Lorenza Lamase (ne, že bych je srovnával herecky) a dalších jim podobných. Připomněl jsem si i známé bondovky, s nezničitelnými Bondy, všech historických období, a dokonce i nekonečný seriál ´Kobra 11´ (ty pohromy a honičky na dálnici jako by jim z oka vypadly, akorát že Mills je přece jen o poznání chlapštější než stejně nesmrtelný Semir Gerghan). Prostě, a teď to bude znít kacířsky, a kmenoví fandové Millse a jeho 96 hodinovek si mě možná podají, všechno se mi to jevilo, jako bych to už někde viděl. A dalo se tušit, jak scéna dopadne, a jaká bude následovat.

 

Seskoky z několika pater na zrovna náhodně narafičené tlumící materiály, honičky v ulicích, divoké jízdy auty skákajícími přes sebe, totální výbuchy, při nichž hrdina zůstane sugestivně očouzený, auto i s hrdinou svržené ze skály a rozmetané na kusy výbuchem, který definitivně hrdinu musel zklikvidovat. Zde mi ovšem chyběla památná skeptická věta: „A viděl jsi mrtvolu?“

I sama zápletka, kdy agent na vejminku musí předvést to, co se vymyká lidským možnostem, protože chrání rodinu. Dodnes vzpomínám na Arnolda Schwarzeneggera a film Komando. I na jinou hlášku z tohoto filmu z úst zděšeného řadového policisty: „Potřebujeme posily, řádí tu chlap, co právě vytrhnul ze zdi telefonní budku“.  Ale posily jsou leda pro smích. Jako v Zúčtování.

Akorát, že je to všechno v Zúčtování jaksi modernější. A nebyla tam dokonce ani jednou věta tak zprofanovaná, protože tak překládaná z amerických snímků, „Jsi v pořádku?“

 

Důvod je prostý. Tenhle film nedělali Američané, což je jeho velké plus. Sice se snaží srovnat krok a srovnává co do akce, ale přece jen má něco navíc. Zbytky francouzského ducha. A Neeson taky není americký superman, ale původem Ir, co si americké občanství vyžebral až v roce 2009. A to je tak trochu diagnóza. Pozitivní, naštěstí.

Můžu se sám sebe sice zeptat, proč Francie, zem s tradicí tak úžasných detektivů a gangsterů, jaké představovali ve své době především Lino Ventura, nejednou Alain Deloin a samozřejmě postava par excelence Jean Gabin, ale i nejnověji, Jean Reno, točí ´jakoby´ v americkém střihu? A mohu si myslím také i odpovědět. Filmová amerikanizace došla už i tam tak daleko, že diváci snad ani nic jiného nechtějí. Tedy alespoň ti, kteří tenhle žánr hltají. Tak se tak prostě točí. No, a co? Kasa je přece rozhodující…

 

Není tedy ani divu, že zatímco jednička „96tek“ byla ještě v koprodukci Francie/USA/Velká Británie, dvojka, která byla nejslabší, stejně jako teď o poznání lepší trojka, jsou už pouze francouzským produktem. Naučili se to. A parádně.

 

Takže, do kina na 96 hodin: Zúčtování ano nebo ne?

Příznivci žánru, jednoznačně ano. Odpůrcům radit nemusíme a nerozhodnuté většině? Klidně. Krev tam nestříká jako u Quentina Tarantina, i když tam padouši padají jako listí na podzim. Není to ani jako druhdy tak šokující a brutální Brutální Nikita (zde Luc Besson sepsal nejen scénář, ale film si také zrežíroval), je to prostě 96 hodinovka (sestříhaná do 108 minutového akčňáku), u které se nezvednete z křesla, ani kdyby se vám snad chtělo, protože si toho nestačíte ani všímat.

 

Bioscop vsadil na správnou kartu a scenáristé a tvůrci filmu na správného týpka. I když je Liamu Neesonovi letos už 63 let, kondičku má a pár dublérů to celé dotáhne. Není tedy divu, že mu hlavní padouch na smrtelné (ne posteli, ale na smrtelném schodu) říká důvěrně – „staříku“.

Otázka je, co v 96 hodinovce čtyřce, pětce, šestce…, když se jednotlivé díly rodí po 4 letech. Ale v jiném filmu distribuovaném Bioscopem, Fotograf, nám Karel Roden, coby Jan Saudek, předvádí, jakou kondičku má J. S. i v letošních osmdesátce. Tak co… Mills to zase zvládne.

A tak jděte do kina, vypněte hlavu a dejte se unášet. Podívaná to je.

 

Titul: 96 hodin: Zúčtování

Originální název: Taken 3

Země původu: Francie

Rok výroby: 2015

Režie: Olivier Megaton

Scénář: Luc Besson& Robert Mark Kamen

Střih: Audrey Simonaud

Hudba: Nathaniel Méchaly

Hrají: Liam Neeson, Forest Whitaker, Maggie Grace, Famke Janssen

Žánr: akční, thriller

FORMÁT: 2,35 : 1 (Cinemascope), Dolby Digital, 2D digital

Stopáž: 108 minut

Přístupnost:  do 12 let nevhodný

Distributor: Bioscop

www.bioscop.cz

www.taken3movie.com/

 

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=JfxmxAhlKgU#t=2

 

 

Liam Neeson

nar. 7. 6.1952 (63 let)

Ballymena, okres Antrim, Severní Irsko, Velká Británie

irský, respektive americký, herec a vypravěč, známý spíše pod jménem Liam Neeson. V srpnu 2009 získal americké občanství. Hrál v mnoha filmových rolích a získal řadu ocenění.

Výška: 1,93 m

 

Z filmografie:

2014 - LEGO® příběh, 96 hodin: Zúčtování,

2012 - Hněv Titánů, Temný rytíř povstal, 96 hodin: Odplata

2011 - Mezi vlky

2010 - A-Team, Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka, Souboj Titánů

2008 - Letopisy Narnie: Princ Kaspian, Star Wars: Klonové války (TV seriál), 96 hodin

2006 - Muž proti muži

2005 - Batman začíná, Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň

2003 - Láska nebeská

2002 - Gangy New Yorku

1999 - Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba

1998 - Bídníci

1996 - Předtím a potom

1995 - Rob Roy

1993 - Schindlerův seznam

1992 - Manželé a manželky

1989 - Nejbližší příbuzenstvo

1987 - Modlitba za umírající

1986 - Delta Force, Mise

1984 – Bounty, Miami Vice (TV seriál)

1981 - Excalibur

 

Luc Besson

 

Luc Paul Maurice Besson je francouzský filmař, scenárista, režisér, střihač a producent. Narození: 18. března 1959 (55 let), Paříž, Francie

Ceny: César pro nejlepšího režiséra, další

 

Výběr ze scénářů:

2015 - Kurýr: Restart

2014 - 3 dny na zabití, 96 hodin: Zúčtování

2013 - Mafiánovi

2012 - No Limit (TV seriál), 96 hodin: Odplata

2010 - Tajemství mumie

2008 - 96 hodin

2006 - Sexy Pistols

2004 - Purpurové řeky 2: Andělé apokalypsy

2003 - Fanfán Tulipán, Na plný plyn

2001 - Polibek draka, Wasabi

1999 - Johanka z Arku

1997 - Pátý element

1990 - Brutální Nikita

1988 - Magická hlubina

1986 - Kamikaze

 

Výběr z režií:

2013 - Mafiánovi

2010 - Tajemství mumie

1999 - Johanka z Arku

1997 - Pátý element

1990 - Brutální Nikita

1988 - Magická hlubina

1985 – Podzemka

 

 

Premiéra: 15. 1. 2015

Hodnocení: 70 %

 

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková, Bioscop