27. ročník MFF Praha - Febiofest aneb festival do odvolání rušíme či náhradní termín MFF Praha - Febiofest = 18. - 25. 9. 2020

08.03.2020 12:02

 

Mezinárodní filmový festival Praha - Febiofest v České republice se ruší do odvolání 

 

Ke dni 10. března se dle stanoviska Vlády České republiky a mimořádným opatřením

v souvislosti s vývojem rozšíření onemocnění COVID-19,

způsobeným novým koronavirem SARS-CoV-2

v České republice

Mezinárodní filmový festival Praha - Febiofest 2020

ruší do odvolání.

 

MFF Praha - Febiofest přesune jednu z největších filmových akcí

v Praze a České republice na jiný termín v roce 2020. 

Dle nařízení Vlády České republiky se

od 10. března 2020 od 18 hodin zakazují

divadelní,

hudební,

filmová představení a

sportovní,

náboženské akce a

umělecká představení

přesahující účast 100 osob.

Mezinárodní filmový festival Praha - Febiofest 2020

se ruší v oznámeném termínu v Praze od 19. - 27. března 2020,

taktéž i v regionech od 30. března do 9. dubna 2020. 

 

Náhradní termín MFF Praha - Febiofest

18. - 25. 9. 2020

v návaznosti na předchozí tiskovou zprávu o zrušení letošního ročníku
Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest 2020 v plánovaném
termínu 19.-27. 3. 2020 oznamujeme, že byl stanoven náhradní termín konání
festivalu. 27. ročník MFF Praha - Febiofest se uskuteční 18. - 25. 9. 2020

v Praze.

Zahájení festivalu proběhne tradičně v pražském Obecním domě, základní část
projekcí pak v CineStar Anděl, jak bylo původně plánováno. O programové
náplni a dalších aktivitách v rámci festivalu vás budeme průběžně
informovat.

www.febiofest.cz

 

Praha 19. - 27. 3. 2020

Hotel Carlo IV. /4. 3. 2020

 

Hlavní a významní letošní hosté Febiofestu

Woody Harrelson, Oren Moverman, Hirokazu Kore-eda,

Atom Egoyan, Iva Janžurová, Milan Lasica…

Na tiskové konferenci k 27. ročníku Febiofestu nás jménem přítomných přivítala Gabriela Vágner, tisková mluvčí Febia. Další slovo měl tradičně Kamil Spáčil, ředitel festivalu, jenž ocenil, že jsme vzdor současné situaci na konferenci dorazili, a to dokonce v tak hojném počtu. Měl pravdu. Konferenční sál pražského hotelu Carlo IV. byl nabit televizními štáby, zástupci rádií a fotografy a novináři z řad médií.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Hlavní slovo poté měl Fero Fenič, zakladatel festivalu a prezident MFF Febiofest.  I on především vyslovil poklonu všem, kteří na tiskovou konferenci dorazili.  Současně s nadhledem konstatoval, že za 27 let svého soužití s Febiofestem už zažil tolik peripetií, že ho už asi nic nepřekvapí. Rozhodující je, podle jeho slov, že se festival vyvíjí a rozrůstá zejména v doprovodném programu. A že právě letos je potvrzeno nejvíc hostů v dějinách festivalu. A jde o hosty z celého světa. Což svědčí ve prospěch Febiofestu. Ocenil v té souvislosti práci programového oddělení, jež dokázalo dohodnout mimořádné hosty a jejich prezentaci z USA i Japonska. Je to důkaz, že ohlas a renomé festivalu proniklo do světového podvědomí. A tak nás závěrem požádal, abychom zůstali festivalu věrni.

 

Za Magistrát hl. m. Prahy, jehož podporu zhodnotil Fero Fenič jako mimořádnou, byla na konferenci přítomna Hana Třeštíková, radní po kulturu. Svůj vstup začala osobně a emotivně. Vzpomněla svých začátků po škole, kdy se ve své první činnosti stala asistentkou právě na Febiu, což označila jako vynikající startovní pozici, neboť se při tom naučila spoustu věcí, získala své první zkušenosti, a jak doslova řekla, využívá jich dodnes ve svém životě v i ve své nejnovější profesi. Z titulu své magistrátní funkce pak zdůraznila, že Praha vnímá festival jako jednoznačný přínos pro Prahu, že pro město festival je vlajkovou lodí a že činí z Prahy i filmové město. Febiofest, jak dodala, pomáhá Praze profilovat se jako město světové kultury. Nakonec poděkovala Feru Feničovi za vše, co ji naučil a popřála mu dalších 27 let prezidentování tohoto festivalu… (což ho upřímně rozesmálo…).

 

Další mluvčí tiskové konference byla Marta Švecová Lamperová, nová umělecká ředitelka Febiofestu. Seznámila nás především s tradičně ostře sledovanými filmy, uváděnými na zahájení a na závěr festivalu. Prozradila, že zahajovací projekcí bude film Agnieszky Holland, laureátky festivalové ceny Kristián, uvedený v české premiéře, s názvem Šarlatán, s Ivanem Trojanem v hlavní roli. Závěrečnou projekcí pak bude film japonského režiséra Hirokazu Kore-edy  Pravda, kde hrají Catherine Deneuve, Juliette Binoche a Ethan Hawke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nikolaj Nikitin, druhý umělecký ředitel Febiofestu, nás seznámil s dalšími projekcemi, hosty a programovými bloky tohoto ročníku Febiofestu. Všechny porobnosti jsou detailně uvedeny v připojené tiskové zprávě. Nikolaj Nikitin také prezentoval filmy zařazené do festivalové soutěže. I jejich přehled je v tiskové zprávě. Z části ho dalšími informaci doplnila opět Marta Švecová Lamperová. Mimo jiné nás seznámila i s posláním třiatřicetičlenné divácké poroty, které bude předsedat významná česká herečka Klára Melíšková. Ta byla především nehraně překvapena (seděla hned vedle nás), když byla její nastávající funkce označena jako prezidentka divácké poroty. Se smíchem nás uklidnila, že prezidentkou dosud nebyla, asi jí ani nebude a že ji dokonce ani dosud nehrála. Funkce, kterou přijala, se nazývá čestná předsedkyně divácké poroty. A toho že si váží a na takovou funkci si troufá. Navíc bude vybírat z komedií, což ji obzvláště těší, protože - jak uvedla - filmuje ráda, ráda nové filmy poznává a moc ráda se směje. Což dokazovala hned i později při každém z rozhovorů, které ochotně dávala médiím.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Závěrem nás ještě Gabriela Vágner seznámila s mnoha dalšími informacemi. A těch je - právě pro ono Feničem zmíněném rozrůstání doprovodných programů a akcí - opravdu nepřehledně moc, odkázala nás na tiskové materiály, kde každý najde to, co chce a potřebuje vědět. Učiníme tak i my, protože tiskové materiály jsou opravdu skvěle připraveny, www.www-kulturaok-eu.cz je uvádí jako jedno z mála medií v plném rozsahu.   

 

 

Na úplný závěr jsme zhlédli premiérově znělku letošního 27. ročníku MFF Febiofest,

a pak už byl prostor pro individuální rozhovory a reportáže,

čehož přítomná media bohatě využila.“

Richard Koníček

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha -  Febiofest

bude zahájen 19. března 2020 v Obecním domě

filmem Šarlatán významné polské režisérky,

držitelky ceny Kristián (2012) Agnieszky Holland.

V hlavních rolích se představí Ivan Trojan,

který se o roli léčitele Mikoláška podělil se svým synem Josefem Trojanem,

a slovenský herec Juraj Loj.

Životopisné drama,

zachycující ojedinělý životní příběh rozporuplného bylinkáře

na pozadí zlomových okamžiků českých dějin,

mělo světovou premiéru na letošním Berlinale,

kde zaznamenalo velký úspěch.

Do českých kin vstoupí 26. března 2020.

 

Na slavnostním ceremoniálu festival ocení amerického tvůrce Orena Movermana, který za snímek Posel získal v roce 2010 nominaci na Oscara, stejně jako představitel jedné z rolí tohoto filmu Woody Harrelson. Právě tento americký herec, nominovaný na Oscara také za filmy Lid versus Larry Flynt nebo Tři billboardy kousek za Ebbingem, ho doprovodí na festival, aby zde společně uvedli snímek Policejní divize Rampart.

 

Kristiána letos převezme na zahájení také významný slovenský herec Milan Lasica a festival připomene jeho herecký výkon filmem Tři veteráni.

Pražskou část Febiofestu v CineStaru Anděl 27. března 2020 zakončí film Pravda mistrného japonského tvůrce Hirokazu Kore-edy. Snímek, který měl světovou premiéru na podzim na festivalu v Benátkách, představuje v hlavních rolích loňskou laureátku ceny Kristián Catherine Deneuve, francouzskou držitelku Oscara za snímek Anglický pacient Juliette Binoche nebo amerického herce Ethana Hawka. Hirokazu Kore-eda získal mnoho ocenění, v neposlední řadě Zlatou palmu v Cannes v roce 2018 za svůj předposlední film Zloději.

 

Na slavnostním zakončení bude také oceněna Kristiánem i herečka Iva Janžurová, která ten den uvede před pražským publikem film režiséra Juraje Herze Morgiana.

 

 

Zahajovacím filmem bude

Šarlatán

Agnieszky Holland, který také sama

režisérka spolu s herci a tvůrci představí divákům festivalu.

Zakončovacím filmem

bude snímek Pravda Hirokazu Kore-edy, jenž jej také sám uvede.

 

  • členy soutěžních porot jsou například herci Klára Melíšková, Hana Vagnerová i Jiří Mádl
  • režisér Oren Moverman převezme cenu Kristián, doprovodí ho herec Woody Harrelson
  • herec Milan Lasica, herečka Iva Janžurová a režisér Hirokazu Kore-eda rovněž letos převezmou cenu Kristián

           

Významní hosté festivalu

 

Profil: Atom Egoyan

Festival přivítá v Praze kanadského filmového tvůrce, scenáristu a producenta arménského původu Atoma Egoyana a v rámci profilu uvede hned 3 jeho stěžejní snímky Exotica (1994), Sladké zítřky (1997) a Čestný host (2019), kterými tento umělec zaznamenal úspěch na Mezinárodních filmových festivalech v Cannes, Torontu nebo také u Americké filmové akademie.

 

 

Pocta: Oren Moverman

Febiofest vzdá poctu americkému všestrannému tvůrci Orenu Movermanovi a představí celkem 10 Movermanových snímků: režijní Posel (2009), Policejní divize Rampart (2011), Čas beznaděje (2014), Osudová večeře (2017), ale také filmy, na kterých se podílel jako producent či scenárista: Láska a odpuštění (2014, režisér Bill Pohlad), Stanice 48 (2016, režisér Udi Aloni), Beze mě: Šest tváří Boba Dylana (2017, režisér Todd Haynes), Norman: Mírný vzestup a tragický pád stratéga z New Yorku (2017, režisér Joseph Cedar), Skin/head (2018, režisér Guy Nattiv) a Příběh (2018, režisér Jennifer Fox). Oren Moverman je také scenáristou filmu Puzzle, který festival uvádí v rámci sekce Culinary Cinema.

 

 

Host: Woody Harrelson

Americký herec Woody Harrelson, který má na svém kontě kromě 3nominací na Oscary i několik nominací na Zlaté globy nebo cenu BAFTA, přijíždí do Prahy uvést společně s Orenem Movermanem snímek Policejní divize Rampart (2011). Projekce tohoto snímku za přítomnosti obou hostů se uskuteční v sobotu 21. 3. 2020 v jednom ze sálů CineStar Anděl.

 

Profil: Hirokazu Kore-eda

Profil japonského filmaře Hirokazu Kore-edy nabídne od 20. do 27. března 2020 celkem 9 filmů, které natočil od roku 2004 do současnosti. Za pozornost stojí vedle Zlatou palmou oceněných Zlodějů (2018) především snímek Nikdo to neví (2004), kterým na sebe poprvé významně upozornil za hranicemi Japonska a po jehož projekci bude následovat debata s režisérem. Na tu naváže úvodem k dalšímu ze svých filmů Jaký otec, takový syn (2013), za který v Cannes získal Cenu poroty. To vše se odehraje v Edison Film Hubu ve dnech 26. a 27. 3. 2020. Svůj profil zakončí japonský mistr rodinných drobnokreseb úvodem předpremiéry svého nového snímku Pravda (2019), který se loni v Benátkách ucházel o Zlatého lva.

 

Hlavní soutěž festivalu a její hosté

27. MFF Praha - Febiofest poprvé představí Hlavní soutěž, ve které bude uveden výběr 7 nejnovějších autorských snímků nastupujících světových filmařů. Během 7 dnů budeme moci zhlédnout 7 soutěžních filmů, 3 z nich - Služebníci, Naděje, Zabij to a opusť město - měly dokonce premiéru před několika dny na Berlinale. Hodnotit snímky bude odborná porota složená ze 3 filmových profesionálů - český herec a režisér Jiří Mádl, maďarská režisérka Ildikó Enyedi a kanadský režisér Denis Côté. Vítěz této sekce získá částku pět tisíc Euro.

 

Hosty Hlavní soutěže jsou

  • delegace - 20. 3. 2020 ve 20.30 hodin a 21. 3. 2020 v 19.00 hodin - uvede film Služebníci režiséra Ivana Ostrochovského
  • režisérka Maria Sødahl - 21. 3. 2020 ve 20.30 hodin a 22. 3. 2020 v 19.00 hodin - uvede projekci filmu Naděje
  • producent Alexander Rodnyansky - 23. 3. 2020 ve 20.00 hodin -  uvede snímek film Vysoká dívka
  • režisér Mariusz Wilczyński - 24. 3. 2020 ve 20.30 hodin - uvede film Zabij to a opusť město
  • herec Mustafa Shehata - 25. 3. 2020 ve 20.30 hodin -  uvede snímek Zemřeš ve dvaceti
  • herečka Jessica Cressy - 26. 3. 2020 ve 20.30 hodin - uvede film Pietra Marcella Martin Eden

 

 

Soutěž komedií a její hosté

Nová soutěžní sekce s názvem Soutěž komedií se soustředí na artově zaměřené komediální snímky. MFF Praha - Febiofest tak na prominentní místo do programu zařadilo komedie reflektující aktuální dění. Porota této sekce je složena z 33 členů - vybraných filmových fanoušků. Čestnou předsedkyní je významná česká herečka Klára Melíšková. Soutěž zahájí francouzská komedie Za všechno může Yves režiséra Benoît Forgearda. Sekci otevře nesoutěžní projekce známého filmu Cirkus z roku 1928, kterou festival vzdá hold mistru komedie Charlie Chaplinovi. Vítěz Soutěže komedií získá odměnu tři tisíce Euro.

 

Hosty této sekce jsou:

  • režisér Benoît Forgeard - 20. 3. hodin v 17.30 hodin a 21. 3. ve 21.00 hodin - uvede snímek Za všechno může Yves 
  • režisérka Teona Strugar Mitevska - 22. 3. v 17:30 hodin uvede snímek Bůh existuje a její jméno je Petrunie
  • delegace Richard a Viťo Staviarsky a Kamila Mitrášová - 22. 3. 2020 v 17.30 hodin -  uvede film Loliparadička
  • režisér Alon Gur Arye - 24. 3. 2020 v 17.30 hodin a 25. 3. 2020 ve 21.00 hodin - představí film Mossad

Ocenění Amnesty International

Už 6. rokem pokračuje spolupráce české pobočky Amnesty International a Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest. Letos bylo z programové nabídky festivalu vybráno 8 filmů, které se týkají tematiky svobody, svobodného vyjadřování, lidských práv a boje za důstojný život.

Cenu Amnesty International Febiofest získá jen 1 snímek, ale prostřednictvím všech uvedených filmů se Amnesty International snaží poukázat na nespravedlnost a bezpráví, k nimž v naší společnosti dochází, a stejně tak na hrdiny, kteří jsou schopni a ochotni se jim vzepřít a svůj boj nevzdat.

 

V porotě hodnotící 8 soutěžních filmů zasedne česká herečka Hana Vagnerová, americká castingová režisérka Lina Todd a Kateřina Šaldová, zástupkyně ředitele české pobočky Amnesty International.

 

Amnesty International přichází na Febiofest s peticí za mladou čtyřiadvacetiletou herečku Yasaman Aryaniovou z Íránu. Ta se rozhodla uměleckou formou upozornit na represivní a diskriminační zákony  o nuceném zahalování žen. V teheránském metru napsala poetická hesla, sundala si šátek a rozdávala ženám bílé květiny. Zatkli ji a odsoudili na 16 let vězení, mimo jiné za ´podněcování a napomáhání ke korupci a prostituci propagováním odhalování´. Letos v únoru jí byl trest snížen, přesto má strávit ve vězení téměř 10 let. Petice požaduje její okamžité a bezpodmínečné propuštění.

 

V soutěžní sekci uvedeme filmy: Vlci (režisér Samuel KishiLeopo), Žáby bez jazyka (režisér Mira Fornay), Podzim v Hongkongu (režisér RayYeung), Na konci je světlo (režisér Suwon Shin), Syn-Matka (režisér Mahnaz Mohammadi), Rozsudek (režisér Raymund Ribay Gutierrez), Sole (režisér Carlo Sironi), Skin/Head (režisér Guy Nattiv).

 

 

Febiofest a jeho diváci podpoří Národní filmové muzeum NaFilM

Letos budeme mít opět možnost podpořit rozvoj Národního filmového muzea NaFilM, které Febiofest vybral jako speciálního partnera. Kurátoři muzea uvedou 5 filmů za zvýšené vstupné 139 Kč. Část z něj bude věnována na rozšíření stálé expozice muzea, které se připravuje v tomto roce. Půjde  o festivalové projekce filmů Žaluji! (režisér Roman Polanski), Corpus Christi (režisér Jan Komasa), Výjimeční přátelé (režisér Marielle Heller), Taková láska (režisér Filippo Meneghetti) a Nikdo to neví (režisér Hirokazu Kore-eda).

 

Filmové muzeum NaFilM, které bylo na základě hodnocení návštěvníků oceněno jako nejlepší muzeum v České republice, je zároveň partnerem festivalového programu pro filmové profesionály Industry Days, v rámci kterého představí spolupráci s německým muzeem Deutsche Kinemathek. Podílí se také na organizaci festivalové soutěže I ty jsi filmařem, jejíž finalisté se zúčastní filmového workshopu přímo  v muzeu. Navštívíme-li

muzeum NaFilM v průběhu března 2020, získáme slevu na 5-denní nebo 9-denní festivalovou akreditaci.

 

Industry Days pro filmové profesionály již potřetí

 

Program Industry Days pro filmové profesionály a studenty filmových škol se bude odehrávat od 23. - 25. 3. 2020 v prostorách hotelu Vienna House Andel’s Prague. Představí program přednášek a panelových diskuzí a prezentaci projektů českých tvůrců ve výrobě a v postprodukci Czech Works in Progress, ale i nové projekty inspirativních evropských filmařek Girls in Film. Pod vedením mezinárodních lektorů se filmaři zaměří na tvorbu marketingových strategií a outreach kampaní, absolvují dramaturgické a střihové konzultace, projednají možnosti uvedení svých filmů s dramaturgy světových festivalů či získají sales agenta. Na konzultace s projektovými týmy je potvrzeno 40 prestižních mezinárodních hostů.

 

Letošní novinkou je prezentace Czech Works in Progress, kterou pořádá 27. MFF Praha - Febiofest ve spolupráci se Státním fondem kinematografie/Czech Film Cente režisér Uvedeny budou nové projekty Martina Šulíka, Bohdana Slámy, Jana Prušinovského, Jana Březiny, Jana Foukala, Zuzany Piussi či Fiony Ziegler.

 

Ve spolupráci s Kanceláří Kreativní Evropa - MEDIA, Slovenským filmovým ústavem a Creative Europe Desk Slovakia proběhne během Industry Days také program Girls in Film. Uvede panelovou diskuzi s názvem Plán 50/50 by 2020 se nenaplnil. Jak dál?.

 

Dále představí block-chainovou platformu pro transparentní výnosy z distribuce filmů Filmchain (její tvůrkyně získaly ocenění ´Blockchain Founder of theYear´ na UK Tech Founder Awards 2018 a ocenění ´Best Woman-led Investment in Innovation´ UKBAA Awards 2019).

 

Na programu bude přednáška zaměřená na out-reach kampaně k filmům novinářky Mirjam Wiekenkamp ze společnosti NOISE Film PR, ale i masterclass oceňované režisérky, herečky a novinářky, členky Evropské filmové akademie Nino Kirtadzé. Další přednáška významné francouzské scenáristky a režisérky Géraldine Bajard se bude věnovat dramaturgii a psaní scénáře. Celý program završí prezentace projektů napříč filmovými žánry ženských filmařek z Evropy Eriky Hníkové, Šejly Kamerić, Mirjany Karanović, Kim Longinotto, Andrey Štaky, Cristiny Grosan, Natálie Císařovské, Ley Petříkové a dalších.

 

Spolu s Asociací producentů v audiovizi (APA) otevřeme diskuzi o klíčových faktorech, které umožní českým producentům uspět na mezinárodním trhu. Program představí také významné domácí i zahraniční hosty, jako jsou bývalý ředitel Berlinale Dieter Kosslick, dánský herec a režisér Ulrich Thomsen či filipínská režisérka a scenáristka Isabel Sandoval.

 

OFF program – doprovodný program Febiofestu

 

OFF Pass

Speciální vstupenka ke slevám a zajímavému doprovodnému programu Febiofestu, kterou si diváci mohou koupit za 99 Kč. K 9-denní a 5-denní akreditaci je zdarma. Zakoupením OFF Passu získáme možnost účastnit se speciálních akcí, uplatnit mnoho slev u partnerů festivalu či získat vstup zdarma na každodenní přednášky Febio Fórum.

 

Stella Artois Village

Místo pro odpočinek, občerstvení, doprovodný program, ale i relax. Na piazzettě před multikinem CineStar Anděl bude během celého festivalu postaven speciální odpočinkový stan. Jde o chillout zónu Febiofestu s barem určenou pro VIP hosty a diváky s OFF Passem. Otevřeno bude denně od 16.00 - 22.00 hodin, od pátku do neděle potom od 14.00 - 22.00 hodin.

 

Luxor Music Stage

Speciální pódium na piazzettě

bude věnováno každodenním koncertům kapel jako příjemnému rozptýlení mezi projekcemi. Koncerty budou probíhat od pátku 20. 3. 2020 do pondělí 23. 3. 2020 vždy dva koncerty (v 16.30 a v 19.00 hodin), od úterý 24. 3. do čtvrtka 26. 3. 2020 pak vždy jeden koncert od 19.00 hodin. Vstup na koncerty kapel je zdarma.

 

20. 3. 2020 /16.30 hodin/SIMI trumpet                19.00 hodin/Jackye

21. 3. 2020 /16.30 hodin/New Sound Orchestra 19.00 hodin/Pohřební kapela

22. 3. 2020 /16.30 hodin/Luciana,                        19.00 hodin/Move Breakers

23. 3. 2020 /16.30 hodin/Tygroo                          19.00 hodin/ Bug´n´Dub

24. 3. 2020 /19.00 hodin/ Holden

25. 3. 2020 /19.00 hodin/Top Dream Company

26. 3. 2020 /19.00 hodin/Twisted Rod

 

Food Truck Febio Zone

Speciální 3-denní akce zaměřená na festivalové ´rychlé občerstvení´ mezi projekcemi filmů. Osm trucků bude od 20. do 22. března 2020 postaveno u piazzetty před kinem CineStar, do ulice Stroupežnického. Otevřeno bude každý z těchto t3 dnů od 12.00 – 22.00 hodin. Filmoví fandové mohou mezi projekcemi navštívit tyto trucky: Meka Číz, Piu Piu, Tukafe, Také Eat Ez, Salt´n´Pepa Kitchen, Radek´s Kitchen, Comic Cone, Vegan Grill.

Febioafterparty –  klub Back Doors

Každý den zakončí festivalový program DJs  v baru Back Doors, Na Bělidle 30. Právě zde mají hosté festivalu možnost potkat se se svými diváky, diváci rozebrat u speciálního Febio drinku každodenní festivalový program, nebo si prostě jen zatančit. Otevřeno je denně od 21.30 hodin,  minimálně do 01.00 hodin. Signature Febio drink s OFF Passem jen za 89 Kč.

 

Febio Hospodský kvíz

Praha - úterý 24. 3. od 19:00, The PUB U Zlatého jelena, Nádražní 7, Praha 5

 

Speciální vědomostní soutěží ve spolupráci s největším provozovatelem této volnočasové zábavy v ČR provází moderátor v The PUB U Zlatého jelena. Jde o 5 kol otázek, kde se v tématech objeví jak otázky ze světové kinematografie, tak přímo týkající se Febiofestu. Hrají týmy o 2 až 8 členech, kvíz trvá 2 až 3 hodiny, startovné je 70 Kč na osobu. Přihlášení je možné přes web a sociální sítě Febiofestu a Hospodského kvízu.

 

 

Přednášky Febio Forum

Čtvrtek 19. 3. 2020, 17.00 – 18.00  hodin (sál 4) - Olga Šípková – Čím si bereme energii

Pátek 20. 3. 2020, 17.00 – 18.00  hodin (sál 4) - Lenka Černá – Proč nemoc začíná v hlavě

Sobota 21. 3. 2020, 14.00 – 15.00 hodin (sál 12) - Tomáš Pořízek – Jak natočit a sestříhat krátké video

Neděle 22. 3., 17.00 – 18.00  hodin (sál 12) - Ondřej Serbousek – Motivace vs. Manipulace

Pondělí 23. 3. 2020, 17.00 – 18.00 hodin  (sál 4) - Martin Vasquez – 7 triků těch nejlepších řečníků TED Talks

Úterý 24. 3. 2020, 17.00 – 18.00 hodin (sál 4) - Michal Žák – Člověk přežije, ale oblastí k životu bude méně

Středa 25. 3. 2020, 17:00 – 18.00 hodin  (sál 4) - Tomáš Reinbergr – Meditační workshop

Čtvrtek 26. 3. 2020, 17.00 – 18.00 hodin (sál 4) - Marek Lukesle – Nákup potravin v obalu – bez odpadu

Pátek 27. 3. 2020, 17.00 – 18.00 hodin  (sál 4) - Nikola Kněžourová – Zdravý životní styl s rozumem

 

Culinary Cinema

Již pošesté se v rámci festivalu představuje speciální koncept Culinary Cinema, jenž propojuje aktuální kinematografickou tvorbu s jedinečným kulinářským zážitkem. Tradičně nabízí 3 speciální menu, která připravili vyhlášení kuchaři Mirek Kalina, Tereza Jeřábková a Ondřej Koráb.

 

Projekce filmů Puzzle, (R)evolucionářky v kuchyni a Čokoláda pana H. probíhají od pátku 20. do neděle 22. března 2020 v sálech multikina CineStar, menu inspirované filmy se podává v restauraci Delight  hotelu Vienna House Andel´s Prague. Večery uvádí Jolana Voldánová, hudební doprovod zajišťuje pianista a zpěvák Václav Tobrman.

 

Masterclassy s filmovými hvězdami

Festival v rámci moderovaných setkání neboli masterclassů propojuje svět filmových profesionálů a široké veřejnosti. Setkání jsou otevřena nejen pro profesionály, studenty filmových škol a začínající filmaře, ale i pro všechny diváky, kteří mají zájem dozvědět se něco ze zákulisí práce známých režisérů.

 

Masterclass s režisérem Hirokazu Kore-edou

27. 3. 2020 od 11.00 hodin na FAMU

 

V souvislosti s udělením ceny Kristián proběhne masterclass s japonským režisérem Hirokazu Kore-edou. Díky Zlaté Palmě z Cannes se Kore-eda připojil k seznamu japonských režisérů, jako jsou Yasujiro Ozu či Akira Kurosawa. Jeho metody vycházejí z dokumentárního přístupu, obvykle pracuje s původním námětem inspirovaným skutečnými událostmi (Zloději) nebo vlastním životem (Po bouři). Diskuze se bude dotýkat jak jeho kinematografických začátků a jeho stěžejních děl, tak i osobitého přístupu k filmové tvorbě.

 

Masterclass s režisérem Atomem Egoyanem

21. 3. 2020 od 14.00 hodin v multikině CineStar (sál 11)

 

V návaznosti na uvedení nového filmu Čestný host kanadského režiséra Atoma Egoyana na festivalu proběhne také jeho masterclass. Egoyan je jedním z nejvýraznějších současných kanadských filmařů na mezinárodní scéně, napsal a natočil několik desítek filmů a projektů, získal mnoho ocenění (včetně pěti cen na filmovém festivalu v Cannes a dvou nominací na Oscara). S diváky se v diskuzi dotkne jak svých začátků ve světě filmu, tak svých filmařských postupů.

 

Masterclass s režisérkou Teonou Strugar Mitevskou

23. 3. 2020 od 15.00 hodin v kině Ponrepo

 

Teona Strugar Mitevska, makedonská režisérka studovala v New Yorku a už její režijní debut z roku 2001, krátký film Veta, získal zvláštní uznání poroty na MFF v Berlíně. Celovečerní debut Jak jsem zabil světce pak procestoval přes 50 festivalů po celém světě a vyhrál nespočet cen. V souvislosti s uvedením svého snímku Bůh existuje a její jméno je Petrunie bude Teona Strugar Mitevska v rámci masterclassu mluvit o inspiraci pro své dílo,  o tvorbě v mezinárodní koprodukci a o tom, co její filmy vypovídají o odvaze.

 

Speciální projekce

Febiofest letos uvede 3 filmy také v rámci doprovodného OFF programu.

Snímek Hra představí letošního porotce

Hlavní soutěže Jiřího Mádla v zajímavé herecké roli.

20. 3. 2020 od 19.00 hodin/ CineStar Anděl (sál 7)

 

 

Pro fanoušky bojových sportů i milovníky

 velkých životních příběhů

festival uvede dokument Attila.

20. 3. 2020 od 18.30 hodin, CineStar Anděl (sál 12)

 

Rodiny potom mohou zavítat na klasiku Tři veteráni,

kterou Febiofest uvádí na počest laureáta ceny Kristián Milana Lasici.

20. 3. 2020 od 16.00 hodin, CineStar Anděl (sál 7)

 

 

Rodinné projekce na Febiofestu

Od pátku do pondělí mají v kině prostor diváci od 5 - 9 let. Ti nejmenší se mohou těšit na animované pásmo o neustále hladových a vynalézavých kamarádech v Mlsných medvědích příbězích. Zvídaví dobrodruzi mohou vyrazit za příběhy robůtka Kita přímo na naši oběžnou dráhu v českém animovaném seriálu Kosmix. V sobotu mohou rodiny přijít na křest knihy a premiérovou projekci populárního seriálu Websterovi.

 

Mlsné medvědí příběhy

21. 3. 2020 -  11.30 hodin (sál 11)

22. 3. 2020 -  10.30 hodin (sál 11)

23. 3. 2020 -  16.00 hodin (sál 11)

 

Kosmix

20. 3. 2020 - 15.00 hodin (sál 9)

21. 3. 2020 - 11.00 hodin (sál 9)

22. 3. 2020 - 15.00 hodin (Ponrepo)

 

Websterovi

21. 3. 2020 - 14.00 hodin (sál 10)

22. 3. 2020 - 11.30 hodin (sál 10)

23. 3. 2020 - 15.00 hodin (sál 11)

 

Na festival s akreditací

Letos festival nabízí opět divácké akreditace, které mohou být 3-denní, 5-denní či 9-denní (tedy na dobu trvání celého festivalu). Akreditace zahrnují levnější vstupné na projekce, ale také vstupy zdarma či se slevou na doprovodný program festivalu, od 5-denních výše potom i slevu na Culinary Cinema a  u nejširší varianty i festivalové dárky, OFF pass zdarma a mnoho dalších výhod. Akreditace zakoupíme už nyní na webu festivalu. Držitelé akreditací si budou moci koupit konkrétní vstupenky už od 11. března 2020 od 12 hodin online či v místě konání festivalu.

 

Vstupné

Vstupné na jednotlivé projekce: 99 Kč

Vstupné podporující charitativního partnera festivalu - NaFilM: 139 Kč

Cena divácké akreditace na 3 dny je 699 Kč, na 5 dnů 999 Kč a na 9 dnů je 1699 Kč

Vstupné na film a exkluzivní večeři sekce Culinary Cinema: 1 490 Kč

Předprodej diváckých akreditací a vstupenek na filmově-kulinářské večery on-line na www.febiofest.cz

 

Divácké akreditace bude možné si vyzvednout od 11. března 2020 na infostánku Febiofestu v CineStar Anděl.

Vstupenky na jednotlivé projekce bude možné zakoupit také od 11. března 2020 od 12.00 hodin na infostánku.

 

MFF Praha - Febiofest se koná tradičně

v multikině CineStar Anděl, Radlická 3179/1E, Praha 5

 v kině NFA Ponrepo, Bartolomějská 11, Praha 1

a

nově také v Edison Filmhubu, Jeruzalémská 2, Praha 1

 

Regionální ozvěny MFF Praha- Febiofest 2020

 

Po skončení pražské části se festival přesune do dalších českých regionů.

30. 3. - 9. 4. 2020

se v rámci doprovodného programu

bude v každém městě konat i Febio Hospodský kvíz.

 

České Budějovice - Kino Kotva (30. 3. - 1. 4. 2020)

29. 3. Horká Vana – Febio Hospodský kvíz

 

Hradec Králové - CineStar (31. 3. - 2. 4. 2020)

30. 3. 2020: A-Sport - Febio Hospodský kvíz

 

Brno - Kino Art (1.  - 3. 4. 2020)

31. 3. 2020: Trojka - Febio Hospodský kvíz

 

Pardubice - CineStar (1.  - 3. 4. 2020)

31. 3. 2020:Evropa - Febio Hospodský kvíz

 

Liberec - kino Varšava (2. - 4. 4. 2020)

1. 4. 2020: Pivovarský dvůr - Febio Hospodský kvíz

 

Ostrava - Kino Cineport (2. - 4. 4. 2020)

1. 4. 2020: Hasičárna-– Febio Hospodský kvíz

 

Uherské Hradiště - Kino Hvězda (3. - 5. 4. 2020)

2. 4. 2020: Klub Mír - Febio Hospodský kvíz

 

Jihlava - Kino Dukla (4. - 6. 4. 2020)

3. 4. 2020: Radniční restaurace - Febio Hospodský kvíz

 

Jičín - Kino Biograf (4. - 6. 4. 2020)

3. 4. 2020: Restaurace Řáholec - Febio Hospodský kvíz

 

Děčín - Kino Sněžník (5. - 7. 4. 2020)

4. 4. 2020: Daliborka - Febio Hospodský kvíz

 

 

Prostějov - Kino Metro 70 (6. - 8. 4. 2020)

5. 4. 2020: 12 opic - Febio Hospodský kvíz

 

Beroun - Kino Beroun (7. - 9. 4. 2020)

6. 4. 2020: Grill Bar Bistro - Febio Hospodský kvíz

 

Zlín - Golden Apple Cinema (7. - 9. 4. 2020)

6. 4. 2020: Infinity - Febio Hospodský kvíz

 

 

Richard Koníček

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková, febiofest

 

www.febiofest.cz

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/tri-billboardy-kousek-za-ebbingem-aneb-kdyz-dostaneme-tolik-cen-a-dva-oscary-k-tomu/