27. ročník MFF Praha - Febiofest aneb Febio vyhrálo boj s virem covid-19, přežilo a žije dál

02.10.2020 08:38

Febiofest 2020 to měl letos asi nejtěžší ze všech,

často také ne příliš jednoduchých ročníků.

 Boj - ne o přežití, ale o žití - nakonec zvládl.

I když pamětníci minulých ročníků trpí.

Opatření, jež nese doba a strach,

který do nás pumpují media horem dolem, dělá své.

A k tomu změna místa, velkoleposti a všeobecné nálady. No, roušky věnované každému diváku jsou milé, snaha organizátorů obdivuhodná, ale přece na všem leží jen stín nepohody. A nejen tím, že sedící, platící, nebojácný divák musí na svět funět skrze roušku.

 

Ale takový už je současný stav světa. Nejsme výjimka.

 

Nelehké to měli všichni, kdož vyznávají mezinárodní festival Febiofest. Ti, co ho organizovali, díky pandemii dokonce dvakrát v jednom roce, i ti, kdo se na něj těšili od roku minulého. Ti také dvakrát. Poprvé na jaře s tušením nechtěného konce a podruhé v napětí při sledování rostoucích čísel nákazy, vedoucích k obávanému zaseknutí festivalu podruhé.

 

Ale, skoro až příslovečně tvrdošíjný Febiofest nakonec byl a to je zásadní.

 

Přiznejme si, že stín covidu-19 kazil někdejší velkolepost, volnost a zázemí, ale kdo nesrovnával nesrovnatelné, musel uznat, že je důvod smeknout před všemi, kdo se o festival zasloužili. Ale i před všemi, kdo se nezalekli a na projekce či dokonce na tiskovky přišli. Bylo nás méně, ale byli jsme tam. A není důležité, kolik bylo diváků, ale to, že byli. Vítězství vůle nad nepřízní osudu. Děkujeme, neodcházejte, dalo by se parafrázovat. A držme si palce, aby už vir nevířil a my zas dýchali na svém festivalu volně, svobodně a bez roušky roušek.

 

Vzdor všemu a všem se Festival nakonec odvážně rozjel i do regionů

Ano, i výjezdní aktivity poznamenala pandemie, ale důležité je, že se konaly, byť v zredukované podobě. Festival se do regionů vydal hned po závěru v Praze. Turné startovalo v Liberci a na filmové ozvěny se mohli těšit i diváci v Českých Budějovicích, Ostravě, Děčíně, Berouně a ve Zlíně. Tam bude dne 8. 10. 2020 festival slavnostně ukončen.

 

Pár slov závěrem, aneb bilance je od řeckého slova balance…

Febiofest 2020 se vybalancoval ze zdánlivé beznaděje do zdánlivého normálu. Tak dejme slovo oficiální závěrečné tiskové zprávě - bilanci. A začněme nejdůležitějším:

 

MFF Praha - Febiofest 2020 vyhrál film Služebníci a v nové soutěži komedií švédský titul Volej mámu!

 

Služebníci ovládli Hlavní soutěž, kterou letos poprvé posuzovala odborná porota.

 

Volej mámu! vybrala porota divácká.

 

Z Amnesty International Febiofest Award se těší tvůrci íránsko-českého dramatu Syn-Matka, jenž íránská kina nesmějí promítat. Ocenění byla předána ve čtvrtek večer na slavnostním zakončení. Zakončovacím snímkem se stala francouzská novinka japonského režiséra Hirokazu Kore-edy Pravda.

 

Ivan Ostrochovský vítěz Hlavní soutěže

Porota Hlavní soutěže, v níž zasedli režiséři Beata Parkanová a Slávek Horák s herečkou Annou Polívkovou, musela vybrat vítěze z pěti výborných, a přitom zcela odlišných snímků.

 

"Každý z těchto filmů nás zasáhl a zapůsobil na jinou část našich osobností. Proto jsme se rozhodli udělit také Zvláštní uznání. Právě toto ocenění představovalo nejtěžší volbu mezi tak vyrovnanými filmy. Nakonec ho získal film Naděje. Zaujal nás osobně prožitým, citlivě vyprávěným příběhem s výbornými hereckými výkony,"  vyjádřila se jury.

 

Na vítězi soutěže se porota shodla snadno a jednomyslně, byl to film Služebníci.

"Mimořádně silný příběh vyprávěný čistě filmovými prostředky, skutečná oslava filmového jazyka, přitom sloužící jasnému a divácky srozumitelnému poselství. Všechny složky tohoto filmu jsou na nejvyšší filmařské úrovni a společně se spojují ve velmi působivý, odvážný a originální celek," doporučila drama o dvou seminaristech, co počátkem 80. let 20. století čelí tlaku StB.

 

"Přiznám se, že jsem ocenění, natož pak vítězství vůbec neočekával,"  řekl Ivan Ostrochovský.

"Jsem hlavně rád, že se můj film promítal na festivalu a diváci ho měli možnost vidět dřív, než přijde do kin. To, že Služebníci navíc i vyhráli, mě ovšem velmi potěšilo!"

 

Nejlepší komedie byla švédská

Porotu Soutěže komedií tvořilo 33 diváků v čele s herečkou Danou Morávkovou. Nejvíce je oslovil film, který s nadhledem a humorem zpracovává nelehké téma marné mezilidské komunikace – komedie Volej mámu! - režisérky Lisy Aschan.

 

Amnesty International – Febiofest Award pro zakázaný íránský film

Porota soutěže Amnesty International Febiofest Award se rozhodla udělit cenu snímku, u něhož oceňuje neobvyklé formální zpracování dvou paralelních dějových perspektiv, přirozenost hereckých výkonů a neotřelý, silný příběh.

 

"Drama Syn-Matka vypovídá o absurdní situaci současné íránské rodiny uvězněné v pasti společenských tradic, stereotypů, archaických pravidel a z nich pramenící hrozbě pomluv. Příběh tematizuje hluboce zakořeněné negativní předsudky vůči svobodným ženám a jejich hlasu v mužské společnosti. Poukazuje na to, jak negativně dopadá patriarchát a potlačování práv žen na chlapce - budoucí muže, kteří společenský systém útlaku bezděčně dále reprodukují,"  myslí si porota, v níž zasedly ředitelka české pobočky Amnesty International Linda Sokačová, herečka Hana Vagnerová a dokumentaristka Klára Tasovská.

 

Režisérka vítězného titulu Mahna z Mohammadi není jen filmařka, ale je také významná aktivistka, bojující za ženská práva v Íránu. Jedinečnost a důležitost tématu jejího filmu dokazuje fakt, že snímek v Íránu stále nedostal povolení ke kinodistribuci.

"Ani nedokážu popsat, jakou radost z této ceny máme," svěřila své bezprostřední dojmy z ocenění producentka filmu Gabriela Daniels. "Už kvůli režisérce Mahnaz Mohammadi, která byla pětkrát zavřená a ve své zemi nemá podporu.“

 

Soutěž I ty jsi filmařem se věnovala ekologii

Soutěž amatérských krátkých filmů I ty jsi filmařem se zaměřila na téma ekologie. Uděleno bylo 6 cen. V kategorii jednotlivců zvítězil Vít Rosenkranc s filmem Robinson Crusoe, hravě odvyprávěným příběhem, který se opírá o prvky soudobé reality. Porota ocenila především komplexní práci se zvuky, jež jsou součástí filmového jazyka. Na druhém místě skončil Šimon Černík se snímkem Kmen a bronz patří Tině Tran za film Proč vlastně?

 

Cena pro film Absolutní Environmentalista

V kategorii týmů získala finanční dar 30 tisíc Kč určený na vzdělávací akce v oblasti internetové a mediální gramotnosti SOŠ pro administrativu EU z Prahy za její film Absolutní Environmentalista. Důvodem byla hlavně odvaha vyprávět každodenní realitu řady z nás se sebereflexí. Rytmicky podaná satira nastavuje zrcadlo naší společnosti s lehkým humorem a ukazuje, že ekologický a udržitelný život je skryt v jednoduchosti. Druhé místo v této kategorii patří Animačnímu studiu žáků 4. a 5. tříd ZŠ Kolín V. za film Po krk v odpadcích a třetí obsadila ZŠ Vráž a její film Jak pomáháš přírodě, aby byla čistá.

 

Ve spolupráci s Helenou Váňovou - tiskovou mluvčí, MFF Praha - Febiofest, připravil za www.www-kulturaok-eu.cz Richard Koníček

 

Foto: Febiofest, © Richard Koníček