27. Mezinárodní filmový festival Praha - Febiofest 2020 proběhne na novém místě…

16.09.2020 08:16

Cinema City Slovanský dům

Ponrepo

Edison FilmHub

Kino Pilotů

18. - 25. 9. 2020

Jak jsme se dozvěděli na tiskové konferenci, pravidelný březnový termín MFF Praha - Febiofest jen několik dní před jeho zahájením znemožnila koronakrize, organizátoři akce se ovšem myšlenky na fyzický 27. ročník v roce 2020 nevzdali. Divácky oblíbený filmový festival nakonec s upraveným programem začne 18. září 2020, kdy ho na uzavřené projekci zahájí slavnostní předpremiéra dokumentu Karel.

Zakončovacím filmem zůstává novinka japonského vítěze Cannes Hirokazu Kore-edy Pravda

Catherine Deneuve a Juliette Binoche v hlavních rolích.

 

MFF Praha Febiofest kromě data změnil i své hlavní kino, jeho centrem se stává Cinema City Slovanský dům. Promítat budeme také v Ponrepu, Edison FilmHub a nově v Kině Pilotů. Regionální ozvěny začnou 22. září 2020 v Liberci a skončí 8. října 2020 ve Zlíně, mezitím navštíví také České Budějovice, Ostravu, Děčín a Beroun.

 

Tým MFF Praha - Febiofest samozřejmě sleduje

 aktuální dění ohledně vývoje zdravotní situace.

Veškeré informace související s opatřeními proti COVID-19

nalezneme na festivalových webových stránkách,

které budou pravidelně aktualizované.

 

Současný stav zabraňuje pozvání mnoha hostů. Připravené profily režisérů Hirokazu Koreedy, Atoma Egoyana a Orena Movermana se proto přesouvají na další rok. Také oblíbené Culinary Cinema se otevře veřejnosti až v roce 2021. Stále však platí, že čestnou cenu Kristián letos převezmou dvě osobnosti československé kinematografie, Iva Janžurová a Milan Lasica. Herecký talent Ivy Janžurové festivalovým divákům připomeneme snímky Morgiana, Penzion pro svobodné pány a Ene Bene. Milan Lasica uvede nestárnoucí pohádku Tři veteráni.

 

Zahajovací film

27. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest bude zahájen předpremiérou filmu Karel režisérky Olgy Malířové Špátové. Celovečerní dokumentární film Karel přináší ojedinělý pohled do soukromí a do duše Karla Gotta. Natáčení probíhalo celý rok a díky Mistrově upřímnosti a otevřenosti vznikl až intimní pohled na život slavného zpěváka. Nechybí v něm ani Mistrův pověstný humor. Tvůrci zachytili Karla Gotta nejen při jeho vystoupeních nebo setkáních s fanoušky u nás i v Hamburgu, ale především v domácím prostředí. Karel Gott ve filmu odhaluje neznámé zákulisí koncertů, i život s rodinou a soukromí, které si vždy snažil chránit.

 

Zakončovací film

Festival 24. září 2020 uzavře film Pravda mistrného japonského tvůrce Hirokazu Kore-edy. Snímek, jehož světová premiéra proběhla na podzim na festivalu v Benátkách, představuje v hlavních rolích loňskou laureátku ceny Kristián Catherine Deneuve, francouzskou držitelku Oscara za snímek Anglický pacient Julliette Binoche nebo amerického herce Ethana Hawka. Hirokazu Kore-eda získal mnoho ocenění. V neposlední řadě Zlatou palmu v Cannes v roce 2018 za svůj předposlední film Zloděj.

 

Ocenění Kristiánem

Herecké ocenění na slavnostním zahájení převezmou herečka Iva Janžurová a slovenský herec Milan Lasica. Festival jeho herecký výkon připomene filmem Tři veteráni. Na počest Ivy Janžurové budou promítnuty Morgiana, Ene Bene a Penzion pro svobodné pány.

Hlavní soutěž a její porota

Prestižní pětici snímků v Hlavní soutěži, mezi něž patří i drama Ivana Ostrochovského Služebníci z Berlinale nebo film Zemřeš ve dvaceti, který v Benátkách vyhrál cenu za nejlepší debut, posoudí tři čeští režiséři. Každý z nich také na festivalu uvede svůj film, Beata Parkanová svůj debut Chvilky, Slávek Horák novinku Havel a Jiří Mádl milostné drama Hra, v němž si zahrál hlavní roli.

 

Soutěž komedií

Letošní ročník, který jako programoví ředitelé poprvé vedou Marta Švecová Lamperová a Nikolaj Nikitin, připravil novou soutěžní sekci. Soutěž komedií představí sedm zábavných artových snímků z různých koutů světa, včetně držitele ceny Evropského parlamentu LUX Bůh existuje a jmenuje se Petrunie nebo vítěze bombajského festivalu Opičí muž. O vítězi rozhodne 33 vybraných filmových fanoušků. Soutěž zahájí izraelská komedie Mossad! režiséra Alona Gur Arye. Ophüls, Pusan a další sekce programu.

 

Nepřijdeme ani o retrospektivu ikonického německého režiséra Maxe Ophülse, který točil v Paříži i Hollywoodu, fokus na významný jihokorejský festival v Pusanu nebo o řadu filmových novinek, promítaných v tradičních programových sekcích (Queer Now, Docs, Panorama, Generace, TV Now) i v nově vzniklých sekcích (Delikatesy z Východu, Planet Dark). Ve spolupráci s platformou Girls in Film festival představí nové filmy nastupující generace filmařek.

 

Amatérští filmaři ukážou své krátké snímky na téma ekologie

ve finále dalšího ročníku soutěže I ty jsi filmařem!

 

Snížení počtu promítaných snímků, v menší míře plánované už na březen 2020, vidí programová ředitelka Marta Švecová Lamperová pozitivně: „Méně je více. Dává nám to větší smysl. Když už filmy na festivalu máme, tak je lepší je uvést opakovaně, dát jim více prostoru a pečovat o ně. Myslím si, že každý film z našeho programu si zaslouží pozornost.”

Amnesty International opět udělí cenu nejlepšímu lidskoprávnímu filmu

Lidskoprávní hnutí Amnesty International bude letos již po šesté udělovat během festivalu cenu za nejlepší film spojený s problematikou lidských práv - AMNESTY INTERNATIONAL  FEBIOFEST AWARD.

 

 „Věříme, že dodržování základních lidských práv je celospolečenské téma, a že v boji proti bezpráví nelze zvítězit bez pozornosti a tlaku společnosti. Filmy mají tu moc na problémy poukazovat. A tím se otevírá i možnost jejich řešení. Právě proto je Amnesty hrdým partnerem Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest,“ uvedla ředitelka české Amnesty Linda Sokačová, která je členkou poroty v letošním roce. V porotě zasedne také česká herečka Hana Vágnerová a Kateřina Šaldová, zástupkyně ředitelky české pobočky Amnesty International.

V soutěžní sekci uvedeme následující filmy:

Vlci (režisér Samuel Kishi Leopo)

Žáby bez jazyka (režisér Mira Fornay)

Podzim v Honkogu (režisér Ray Yeug)

Na konci je světlo (režie Suwon Shin)

Syn – Matka (režie Mahnaz Mohammadi)

Rozsudek (režie Raymund Ribay Gutierrez)

Sole (režie Carlo Sironi)

 

Divácké akreditace

Volné vstupenky mohou diváci čerpat na základě diváckých akreditací. Zakoupit lze akreditace na 3, 5 nebo 8 dnů. Předprodej akreditací a výběr vstupenek je možný od 9. září 2020 na pokladnách kina Cinema City Slovanský dům nebo online na www.febiofest.cz.

 

Vstupné

Vstupné na jednotlivé projekce činí 115 Kč. Cena divácké akreditace na tři dny je 799 Kč, na pět dnů 1099 Kč a na osm dnů 1699 Kč. Ke každé zakoupené vstupence získají diváci roušku a výherní los RONDO, díky kterému se mohou obratem zúčastnit soutěže o věcné ceny v hodnotě 15 milionů Kč. Více informací naleznete na www.febiofest.cz.

 

Industry

Zářijová Industry se uskuteční pouze v jediném dni. Tématem bude český film na mezinárodních trzích; výzvy a příležitosti. Jaké jsou klíčové faktory, které umožní českým producentům uspět na mezinárodním trhu? Jak přilákat zahraniční publikum, festivaly, televizní stanice a distributory? Těmito i další otázkami se budou zabývat odborníci

z Katedry filmových studií FF UK a České Asociace producentů v Audiovizi /APA/.

 

Culinary Cinema - filmově kulinářský večer

Vzhledem k mimořádné Covid situaci se Culinary Cinema bude konat pro uzavřenou společnost. Nabídne pouze jedno speciální menu, o které se postará šéfkuchař z Grandhotelu Pupp Ondřej Koráb. Projekce filmu Čokoláda pana H. proběhne v kinosále multikina Cinema City Slovanský dům a čtyřchodové menu inspirované filmem, včetně vybraných vín, se bude podávat v přilehlé Empire Hall. Komentovanou večeři bude již tradičně uvádět moderátorka Jolana Voldánová. Tento speciální koncept propojuje aktuální kinematografickou tvorbu s jedinečným kulinářským zážitkem.

 

Zakladateli Culinary Cinema jsou bývalý ředitel festivalu Berlinale Dieter Kosslick a kurátor Thomas Struck. Kosslick se stal nově programovým konzultantem MFFP - Febiofest a je také garantem tohoto filmově-kulinářského večera. Hlavním partnerem Culinary Cinema je společnost Potten & Pannen-Staněk Group a její Gourmet Academy.

 

Charitativní partner NaFilM

Muzejní instalace propojují historii se současnými technologiemi, takže si na své přijdou všechny generace. Originální exponáty, které nikde jinde nejsou k vidění, se vyrábějí v muzeu přímo pro jeho účely. Je možné si je vyzkoušet a díky nim se o filmu učit z vlastní zkušenosti.

 

V muzeu se nachází nejen nejstarší promítací přístroje jako laterna magika, ale také klasická 35mm promítačka na kliku, ze které je možné si postaru promítnout film z pásu. Expozici doplňují přes dvě hodiny projekcí českých a zahraničních filmů. Součástí muzea je i ruchové studio, kde je možné si po vzoru světoznámých “brunclíků”, mistrů ruchu z Barrandova, vytvořit vlastní zvukovou nahrávku, nebo laboratoř J. E. Purkyně pro experimentování se zrakem. V závěru návštěvy si každý návštěvník může natočit svůj animovaný film, který si z muzea odnese domů.

 

Doprovodný program

Doprovodný program proběhne v unikátním prostoru Zahrady Savarin, vchod z ulice Na Příkopě. Návštěvníci se mohou těšit na každodenní bohatý hudební, taneční a v neposlední řadě i filmový doprovodný program. Stejně tak zde proběhne oblíbený Hospodský kvíz či workshopy I ty jsi filmařem a Industry.

Speciální projekce

K poctě Milana Lasici bude veden film Tři veteráni, který zrežíroval v roce 1983 Oldřich Lipský. Jde o klasickou českou pohádku plnou situačního humoru, kterou milují jak děti, tak i dospělí diváci. Příběh přináší silné morální poučení. Co je ve světě plném pýchy, proradnosti a ziskuchtivosti nejdůležitější? Na to musí přijít tři zasloužilí veteráni: Pankrác, Bimbác a Servác. Film mohou diváci zhlédnout 18. září 2020 od 16.30 hodin ve Slovanském domě.

 

Dalším filmem speciální projekce je český snímek Tichý společník. Absurdní tragikomedie se skvělým hereckým obsazením v režii Pavla Göbla. Paralelní příběhy několika hlavních hrdinů spojené zdánlivě nahodilou synchronicitou a neotřelým humorem. Pod povrchem komediálního děje probíhá příběh o něčem podstatnějším, niternějším. Jedno však neruší druhé, takže je film vhodný jak pro současné filmové diváky, tak i pro intelektuály.

Rodinné projekce

MFF Praha - Febiofest myslí i na nejmenší diváky. Pro ně si připravil animované pásmo o neustále hladových a vynalézavých kamarádech v Mlsných medvědích příbězích. Zvídaví dobrodruzi mohou vyrazit na příběhy Kita přímo na naši oběžnou dráhu v českém animovaném seriálu Kosmix. A rodiny určitě potěší premiérová projekce populárního seriálu Websterovi spojená se křtem knihy.

 

Festival v regionech

Na osm festivalových dnů v Praze i letos tradičně naváže regionální část MFF Praha - Febiofest. Do regionů po celé republice vyrazí výběr těch nejlepších filmů festivalu, který bude ve vybraných městech doplněn speciálním Febiofest hospodským kvízem. Festivalové ozvěny zamíří celkově do šesti měst a odstartují 22. září 2020 v Liberci. Slavnostní zakončení proběhne 8. října 2020 ve Zlíně.

 

22. - 24.  9. 2020  Liberec

28. - 30.  9. 2020  České Budějovice

  1. -  3. 10. 2020  Ostrava

  4. -  6. 10. 2020  Děčín

  5. -   7. 10. 2020 Beroun

  6.  -  8. 10. 2020 Zlín

 

Helena Váňová - tisková mluvčí

vanova@febiofest.cz

MFF Praha Febiofest, Růžová 13, 110 00 Praha 1

www.febiofest.cz

 

Richard Koníček (tisková zpráva)

Foto: www.febiofest.cz