27. Mezinárodní filmový festival Praha - Febiofest 2020- Kolonie aneb pubertální koktejl šikany mejdanů, xenofobie a sexu

02.10.2020 09:43

 

Cinema City Slovanský dům

25. 9. 2020

Febiofest 2020 to měl letos asi nejtěžší ze všech, často také ne příliš jednoduchých ročníků.

Boj - ne o přežití, ale o žití - nakonec zvládl. I když pamětníci minulých ročníků trpí. Opatření, jež nese doba a strach, který do nás pumpují media horem dolem, dělá své.

A k tomu změna místa, velkoleposti a všeobecné nálady. No, roušky věnované každému diváku jsou milé, snaha organizátorů obdivuhodná, ale přece na všem leží jen stín nepohody. A nejen tím, že sedící, platící, nebojácný divák musí na svět funět skrze roušku.

 

Ale takový už je současný stav světa. Nejsme výjimka. Tak raději hurá k filmům. Jako další  jsme na www.www-kulturaok-eu.cz  „lovili“ v  sekci označené Generace.

 

Festivalová sekce Generace

Již třetím rokem na Febiu sekce Generace nepřináší jen a pouze program pro nejmenší diváky a rodinné projekce, ale představuje i důležitá témata, s nimiž se mladí lidé potýkají v celém světě. Letos bylo společným jmenovatelem téma - rodiče. Ať už se jednalo o rozhodnutí dospělých, kteří změní svým dětem život, starost dětí o rodiče, nebo přímo téma rodičovství.

 

Do sekce byly zařazeny filmy

Disco (Režie: Jorunn Myklebust Syversen / 2019 / 94 min)

Fahim (Režie: Pierre-François Martin-Laval / 2019 / 107 min)

Jehňátko (Režie: Mario Piredda / 2019 / 97 min)

Kosmix (Režie: Klára Jůzová, Vojtěch Dudek / 2019 / 50 min)

Mladá Juliette (Režie: Anne Emond / 2019 / 93 min)

Ptáčata (Režie: Ellen Fiske, Ellinor Hallin / 2019 / 86 min)

Rodiče (Režie: Eric Bergkraut, Ruth Schweikert / 2019 / 94 min)

Vlci (Režie: Samuel Kishi Leopo / 2019 / 95 min)

Websterovi (Režie: Katarina Kerekesová / 2019 / 64 min) či

animák Mlsné medvědí příběhy (Režie: Alexandra Májová, Kateřina Karhánková / 2019 / 45min),

o němž jsme už informaci přinesli (viz. náš článek: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/a27-mezinarodni-filmovy-festival-praha-febiofest-2020-probiha-na-novem-miste-mlsne-medvedi-pribehy/ )

nebo

film Kolonie (Režie: GenevieveDulude-de Celles / 2019 / 103 min), který jsme také stihli zhlédnout.

 

Není Kolonie jako Kolonie

S tímto názvem vzniklo už mnoho filmů. Před 4 lety byl na Febiofestu film se shodným názvem (viz. náš článek: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/febiofest-2016-kolonie-aneb-akcni-thriller-ktery-napsal-pro-bruhla-sam-zivot/ ). Ale tentokrát šlo o zcela něco jiného.

„Mylia nastupuje na střední školu, kde se snaží najít své místo v novém kolektivu. Poznává starší a zkušenější Jacinthe, která ji uvádí do světa alkoholových večírků, ale také citlivého Jimmyho, jednoho z potomků domorodých obyvatel, který žije v rezervaci se svou babičkou. Realistický film o dospívání se dotýká citlivých témat šikany a historické minulosti země,“

jak tu letošní Kolonii charakterizují sami organizátoři Febiofestu. Dodejme, že tato Kolonie stala vítězným filmem stejně specifikované sekce, tedy sekce Generation, na berlínském Berlinale, ale oceněna byla i na festivalu v Athénách a v domovském Quebecu.

 

Celovečerní debut Genevieve Dulude-de Celles

Režisérka i autorka scénáře filmu Kolonie se prosadila již v roce 2014. Ke svému krátkometrážnímu snímku La Coupe, vyprávějícím o dceři, jež otci nabídne, že ho ostříhá, zvolila festival alternativních filmů  Sundance. A zvítězila. Tématu dospívajících se věnuje ale cílevědomě. Kupříkladu v dokumentu Welcome to F. L. z roku 2015 sledovala žáky střední školy, jak se snaží zkrášlit svou školu. Na letošní Febiofest ale vybrali organizátoři její debut na poli hraných celovečerních filmů, a to film Kolonie z roku 2019.

 

Něco o filmu

Hlavní postavou je lavní Hla12letá Mylia. Mnohé ohlasy na film Geneviève Dulude-De Celles už předem zmiňovaly nebezpečí podobnosti s filmem Osmý stupeň Bo Burnhama. Ale ukázalo se, že jde o podobnost čistě zdánlivou. Ano, oba filmy se s upřímností dívají na žití dospívající dívky, ale tím podobnost končí, což po zhlédnutí uznali i pochybovači. Ne, Kolonie Geneviève Dulude-De Celles má daleko lepší „pozorovací talent“ při sledování Myliina vnímání vlastního rodícího se ženství a odkrývá i nesmyslné předsudky panující na její (jen její?) střední škole v Centre-du-Québec. Nápadité a výmluvné je srovnání problémů Myliiny mladší sestry Camille, šikanované a zesměšňované místní dospívající mládeží. Mylia si uvědomuje, že podobné projevy, a tudíž i důvody k posměchu dosud přežívají i v ní samé a vymezuje se tím vůči sobě samé, aby byla pro rozjetý kolektiv přijatelnější.

Výmluvné jsou záběry Mylii z profilu či zezadu s co nejvíce zakrytým obličejem a její tichošlápkovské chůze zdůrazňující její obavnou snahu po neviditelnosti. Postupně se ale kamera stává očima Mylii a dává tak prostor tvořivé práci kameramanské a ve střižně. Divák tak sdílí hrdinčiny úzkosti i přání. Všechno jí totiž připadá jako zlomené. Ať už je to nervózní spojení se skupinou opilých dospívajících tančících na domácí párty či čerpání odvahy k obraně nového přítele, Jimmyho, kluka – puberťáka – domorodého původu.

 

A poslání filmu: „nikdo se nenarodíme už jako občan, musíme se jím teprve stát...“

 

Věta „nikdo se nenarodíme už jako občan, musíme se jím teprve stát...“ vystihuje vlastně vše, oč ve filmu jde. Myliinu snahu zapadnout do mikrokomuny střední školy, stejně jako v širším významu, do světa kolem. Podtón rasismu bílých spolužáků vůči Jimmymuvnímaný hrdinkou, naznačuje i její nové a širší vnímání společnosti, do níž se míní a musí vřadit. Ale naštěstí jde spíše o podtón než o prvoplánovou kritiku xenofobie, takže je dost prostoru na to zásadní pro film, na příběh o dospívání.Byť s uvědoměním si, že vstupovat do dospělosti jako bílá je o dost jiné, než totéž absolvovat coby barevná, nebo i jen jiná, než většinová.

 

Původní název: Une colonie

Země: Kanada

Rok výroby: 2019

Žánr: Drama

Scénář a režie: Genevieve Dulude-de Celles

Hrají: Robin Aubert, Emilie Bierre (Mylia), Irlande Côté, Noémie Godin-Vigneau, Cassandra Gosselin-Pelletier, Jacob Whiteduck-Lavoie (Jimmy)

Střih: Stéphane Lafleur

Délka (min): 103

Jazyk: francouzština

Titulky: angličtina, čeština

Distributor: Best Friend Forever

Sekce: Generace

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=IHB_-PX3TsI

 

 

Hodnocení:  89 %

Richard Koníček

Foto: © Richard Koníček, www.febiofest.cz