26. MFF Praha - Febiofest 2019: Westwood: Punk, Icon, Activist aneb s oranžovou hlavou a na kole v kožichu …

21.05.2019 12:58

Cinestar Anděl - Praha

22. 3. 2019

 

Sekce Docs =  zdroj poznání

Jediná sekce letošního Febiofestu, nazvaná Docs, se zaměřila výhradně na dokumentární filmy. Divácké dokumenty přinášející nové a zajímavé pohledy z říše zvířat a lidí, ze světa umění a sportu, ze zákoutí filmu, hudebních pódií i válečných zákopů.

 

Tato sekce a její jednotlivé filmové tituly divákům umožnily stát se na chvíli fanouškem Tour de France a fandit podél její trasy. Anebo se stát detektivem a zjistit, co všechno spojuje tři identická trojčata, či naopak co rozděluje účastníky sociálního experimentu, kteří se rozhodli společně si vyjet na lodi. Portrét Williama Friedkina zase zaujal všechny fanoušky tohoto legendárního amerického režiséra, stejně jako portrét kameramana Jaroslava Kučery (Až přijde kocour, Démanty noci...), který ocení určitě nejen čeští diváci. (viz naše články https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/a26-mff-praha-febiofest-2019-jaroslav-kucera-genialni-kameraman-aneb-novy-pohled-na-jeho-stare-filmy/ a také https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/a26-mff-praha-febiofest-2019-jaroslav-kucera-zblizka-aneb-byvali-cechove-jiz-zdatni-filmari/). A my jsme v rámci této sekce vyhledali a navštívili i film Westwood: Punk, Icon, Activist.

 

 

Febiofest každoročně nabízí řadu filmů, které diváka strhnou, překvapí, poinformují a také, a to je skoro nejcennější seznámí s osobnostmi mimo rámec běžného. Vivienne Westwood taková nesporně je. A to už 78 let (* 1941). Absolventka dvou univerzit (Westminster a Middlesex), nositelka cen jako British Fashion Awards a Dáma komandér Řádu britského impéria, je nejslavnější, nejkontroverznější a také nejnepřehlédnutelnější britská módní návrhářka. Filmový dokument o osobnosti, o níž snad každý ví, ale jen málokdo ví víc, než jen co sdělují bulvární zprávy, tu pohoršené, jindy šokující, a pak zase až nekriticky pochvalné. Jaká byla a  je tahle svérázná dáma?

 

Westwood: Punk, Icon, Activist

Jedná se o chronologicky poskládaný dokument, začínající dospíváním v Anglii, ukazující zrod punku, kterého se aktivně účastnila, a jejích 40 let ve světě módy. Archivní záběry se prolínají s hranými rekonstruovanými scénami a rozhovory v organickém celku, ze kterého vystupuje portrét fascinující osobnosti. (zdroj: Febio)

 

 

Setkání s Vivienne Westwood, skoro osobní

Film nám tuto dámu představuje naživo, v rozhovoru, kterým ona zjevně opovrhuje, o kterém je přesvědčena, že nebude nikoho zajímat, a který vede s netajenou nechutí. Ale na druhé straně je profík, a je jí jasné, že když už jednou svolila, tak musí mluvit. A tak si jen v úvodní sekvenci klade jedinou podmínku.

 

Nedávejte mi otázky.

Vím, nač se chcete zeptat.

Nechte mě mluvit, jak chci a určitě i na to dojde.

Ale když mě budete vnucovat otázky, neřeknu vám nic, protože mě to znechutí…

 

 

 

 

 

 

 

 

A tak mluví a tvůrci pak její povídání ilustrují nesčetnými ukázkami záznamů z jejích přehlídek, z jejích excesů, z jejích vystoupení v mediích i na demonstracích. Nic nepřikrášlují, nic neglorifikují, prostě Vivienne Westwood je jaká je a jiná už rozhodně nebude. Film končí také příznačně. Dáma v černém, na křesle netrpělivě nadsedne a utne proud povídání. Konec, už mě to nebaví.

Nechte toho, víc vám už neřeknu. To stačilo.

 

Je svá. A manipulovat s ní nedokázal za celý její dlouhý život opravdu nikdy nikdo. Naopak se okolí muselo přizpůsobit jí, pochopit ji, a nakonec ocenit a uznat. Prostě, i ten kdo neřeší módu, styly, trendy, kdo není pakáč či aktivista čehokoli, a je ochoten se něco o této osobnosti dozvědět, filmem zklamán nebude. 

 

 

Originální název: Westwood: Punk, Icon, Activist

Název slovensky: Westwood: Punkerka, ikona, aktivistka

Země původu: Velká Británie

Rok výroby: 2018

Režisér: Lorna Tucker

Producenti: John Battsek, Shirine Best, Eleanor Emptage, Nicole Stott

Hrají: Vivienne Westwood, Andreas Kornthaler, Kate Moss, Naomi Campbell, André Leon Talley

Kamera: James Moriarty

Hudba: Dan Jones 

Střih: Paul Carlin

Jazyk: anglicky

Titulky: české

Distributor: ArtcamFilms

Žánr: dokument

Stopáž: 83 minut

 

Celosvětová premiéra: 2018 na festivalu v Sundance (Salt Lake City)

Ocenění: Velká cena poroty za nejlepší světový dokumentární film 2018 - LornaTucker

 

 

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=cpjp3C8Rdp0

 

Hodnocení: 100 %

Richard Koníček

© Ing. Olga Koníčková, www.febiofest.cz

  

(https://twitter.com/Febiofest)
 (https://www.facebook.com/febiofest/)
 (https://www.febiofest.cz)
 (https://www.instagram.com/febiofest/)
 (https://www.febiofest.cz/en/)

Copyright © 2018 MFF Praha - Febiofest

All rights reserved
MFF PRAHA - FEBIOFEST s.r.o.
 

 Praha 21. - 29. 3. 2019 / Regiony 1. 4. - 18. 4. 2019

 

 Trailer -  znělka Febio: 

https://www.youtube.com/channel/UCkIR1AfZTMuBXnYn_95A2XQ