26. MFF Praha - Febiofest 2019: Slepá skvrna aneb život je přece boj (s nemocemi, nepřítelem, s leností…) či nepřipraveni pro život…

12.04.2019 09:01

CineStar  Anděl - Praha

27. 3. 2019

 

 

Světla severu

 

Sever je v jednom ohni a letošní kinematografická produkce 5 skandinávských zemí je přímo u toho. Deset filmů plných silných a intimních příběhů o lásce a přežití, rodinné dynamice, dospívání, lidech na okraji, umění a uprchlické krizi. Důvod, proč je letošek pro skandinávskou kinematografii mimořádný, je bohatá škála filmových žánrů ve hře od dánských a norských katastrofických filmů, švédské sci-fi a převráceného příběhu o uprchlících, přes islandský thriller o přežití a dobová dramata, až po biografické snímky o světově známé spisovatelce Astrid Lindgrenové a finském Bobu Dylanovi! Filmy však nejsou typickými žánrovými snímky, umělecky si pohrávají s diváckými očekáváními a škádlí naše chuťové pohárky. Natočené jak zavedenými režiséry, tak slibnými novými talenty, které představují odvážné celovečerní debuty s osvěžujícími tématy i styly vyprávění.

 

Slepá skvrna

Den jako každý jiný: dospívající Thea jde na trénink, staví se za přáteli a pak zamíří domů, kde se potká s rodinou. Jakmile se však náš ´pohled´ přenese k její matce, Thea najednou zmizí z dohledu. Známá herečka a debutující režisérka Tuva Novotny mistrně prozkoumává rodinnou dynamiku a její snímek natočený v jediném záběru nabízí emoční jízdu, jež poskytne intimní vhled do tabuizovaných témat, jako je deprese dospívajících. (oficiální anotace)

 

 

 

 

 

 

Snadnější než život sámkřehká na pohled křehká Thea, ale dívenka otrávená vším životem, končí neúspěšně svůj trénink a s kamarádkou jde domů. Cesta domů je pro obě dívky i pro filmového diváka dlouhá, předlouhá, ba únavná, nepříliš zajímavá (vidíme je jen zezadu s baťohy na zádech), prokládaná dialogem dvou dívek, které nesouhlasí s chováním spolužáků, svých vrstevníků (drogy, sex). Ale co naplat, Theu čeká doma je ještě nevyřešený úkol z matematiky…a nevšímavá matka, která starostlivě ukládá ke spánku malého synka.

 

…již to nezvládám…

…když konečně matka syna uloží ke spánku, zjistí, že Thea je pryč…a pak následuje nekonečné drama matky, která v nemocnici prožívá šok z faktu, jaktože a proč si Thea dovolila sáhnout na svůj život, když  jí materiálně nic nechybělo.

 

 

Neustále plačící matku zdravotnický personál utěšuje a uklidňuje, jak jen může. Ten nepříjemný šok (můžeme říci, že až hysterický) prožíváme jako diváci s ní po celou dobu projekce, řvoucí matka z plátna prostě nesleze. Postupně se však dozvídáme pravdu a podrobnosti dávného rodinného neštěstí...

 

 

 

 

 

 

 

 

závěr?…docela zajímavý,

natolik, že matka (zjistíme, jak to s ní vlastně bylo)

pak již v klidu doma se svým synkem usíná….proč?!

jak je to možné?! kde nastala slepá skvrna - kde nastala chyba?

 

 

 

 

Tuva Novotny védsko) = švédská herečka s českými kořeny

  • krátce studovala na DAMU v Praze
  • herecky se prosadila ve Švédsku a Dánsku, kde získala ocenění
  • 2006: hrála v českém snímku Dana Svátka Blízko nebe
  • hrála ve filmu Borg/Mc Enroe, ve snímku z tenisového prostředí

 

Název snímku: Slepá skvrna

Originální název: Blindsone

Země původu: Norsko

Rok výroby: 2018

Režisér: Tuva Novotny

Hrají: Pia Tjelta, Anders Baasmo Christiansen, Nora Mathea Øien, Teodor Barsnes-Simonsen, Per Frisch, Marianne Krogh

Jazyk: norsky

Titulky: české, anglické

Stopáž: 98 minut

Žánr: psychologické drama

Distributor: Norwegian Film Institute

 

 

Hodnocení:  49 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková, www.febiofest.cz

 

 

 

 

 (https://twitter.com/Febiofest)
 (https://www.facebook.com/febiofest/)
 (https://www.febiofest.cz)
 (https://www.instagram.com/febiofest/)
 (https://www.febiofest.cz/en/)

Copyright © 2018 MFF Praha - Febiofest, All rights reserved.
MFF PRAHA - FEBIOFEST s.r.o.
e-mail: info@febiofest.cz


Praha 21. - 29. 3. 2019 / Regiony 1. 4. - 18. 4. 2019

 

Trailer -  znělka Febio: 

https://www.youtube.com/channel/UCkIR1AfZTMuBXnYn_95A2XQ

 

 

Trailer snímku:

https://www.youtube.com/watch?v=-uIIXaG6slI