26. MFF Praha - Febiofest 2019: Raft aneb aneb jak to po 43 letech vidíme?!

03.07.2019 10:39

Cinestar Anděl - Praha

28. 3. 2019

 

Rok 1973. Končí léta, kdy na scéně mládí dominovali hippies, kdy v oblibě byly odvázané festivaly a komuny všeho druhu. Sex byl bez zábran, ještě nebyla známa hrozba AIDSu. V té době si jeden sociolog usmyslí, že napraví lidi a objeví, proč jsme agresivní a že zmapuje chování odlišných osob, odkázaných v extrémní situaci jen sami na sebe. Že je bude provokovat a manipulovat.

 

Výsledkem měl být sociologický model chování té - nadnárodní, smíšené - pohlavím, věkem i rasou - komunity. Zvolil cestu na voru přes oceán. A výsledek? Dozvíme se to ve filmu. A film? Snímek Raft po 43 letech od tehdejšího experimentu natočil švédský dokumentarista. Dal do kupy mohoucí a žijící aktéry a využil materiály z experimentu. Stařenky a staříci vzpomínali a komentovali. Ve studiu dal postavit model obytné části voru - raftu, aby vzpomínání bylo autentické a emoce zazněly aktuálně.

Hlavní aktér experimentu, španělsko-mexický sociolog Santiago Genovés (1923 - 2013) už nežije,  ale je k vidění a slyšení na roztřesených autentických záběrech, pořízených  pomocí  dobové ruční kamery. I část účastníků je ve svém mladém věku ve snímku zdokumentována.    

 

Dokument ze sekce Docs

Docs byla jediná sekce letošního Febiofestu, zaměřená na dokumenty. Tu z říše zvířat, tu z říše lidí, tu ze světa umění či sportu, ale i ze zákoutí filmu, hudby, a dokonce i válečných zákopů I. sv. války. My na www.www-kulturaok-eu.cz jsme mimo portrét kameramana Jaroslava Kučery (viz. článekhttps://www.www-kulturaok-eu.cz/news/a26-mff-praha-febiofest-2019-jaroslav-kucera-zblizka-aneb-byvali-cechove-jiz-zdatni-filmari/) vybrali snímek Raft.

 

Raft

„V roce 1973 se vydala skupina 5 mužů a 6 žen na tříměsíční plavbu přes Atlantik na malém člunu. Cílem sociologického experimentu bylo zkoumat kořeny násilí, nenávisti a sexuální přitažlivosti. Prostřednictvím archivních materiálů a výpovědí přeživších dokumentarista Marcus Lindeen rekonstruuje průběh pokusu, který se proslavil jako nejpodivnější skupinový experiment v dějinách…“ (Febio)

 

 

Nejpodivnější skupinový experiment v dějinách?

Jak už to tak bývá. Nikdo u toho pořádně nebyl, ale každý o tom psal, mluvil, posuzoval to a odsuzoval. A nejvděčnější sousto bulváru je sex. Komentáře těch, co na raftu nebyli, domýšlely a překrucovaly. To bulvár umí. Tím, ale zdehonestovali experiment už předem. Strůjce experimentu Santiago Genovés to ale myslel dobře a vědecky. Ale ani věda z toho nakonec moc nezmoudřela. Zpackaný projekt. A skutečnost? Sex ano, orgie ne. A vědu to nijak neposunulo. Dokument nic nového nepřinesl. Takže? Pokus na nic. A účastníci? Ti, co dal ještě dohromady režisér snímku Raft Marcus Lindeen? Jak ti se k tomu staví? Co je do toho vedlo? Co si slibovali? Co to v nich nechalo? To vše je objasněno možná až v dokumentu Raft. A to je na tom to nejzajímavější. Je to sice jako setkání abiturientů po 43 letech, ale je to o emocích, o pohledech dnes, o vzpomínkách na zážitek. A je to, zdá se, ta nejcennější ´potrava´ pro dnešní sociology a psychology.        

Název snímku: Raft

Originální název/švédsky: Flotten

Název anglicky: The Raft

Země původu: Dánsko, Německo, Švédsko, USA

Rok výroby: 2018

Producent: Erik Gandini

Scénář a režie: Marcus Lindeen

Kamera: Måns Månsson

Střih: Dominika Daubenbüchel, Alexandra Strauss

Scénografie: Simone Grau Roney

Masky: Pia Aleborg

Kostýmy: Pia Aleborg

Hudba: Hans Appelqvist

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hrají: Santiago Genovés, Maria Björnstam, Fé Seymour, Eisuke Yamaki, Edna Reves, Mary Gidley, Servane Zanotti

 

Jazyk: anglicky, francouzsky, německy, japonsky, španělsky, švédsky

Titulky: české, anglické

Stopáž: 97 minut

Žánr: dokument

Distributor: Wide

 

Hodnocení: 69 %

Richard Koníček

© Ing. Olga Koníčková, www.febiofest.cz

  

(https://twitter.com/Febiofest)
 (https://www.facebook.com/febiofest/)
 (https://www.febiofest.cz)
 (https://www.instagram.com/febiofest/)
 (https://www.febiofest.cz/en/)

Copyright © 2018 MFF Praha - Febiofest

All rights reserved
MFF PRAHA - FEBIOFEST s.r.o.

 

Praha 21. - 29. 3. 2019 / Regiony 1. 4. - 18. 4. 2019

 

Trailer -  znělka Febio: 

https://www.youtube.com/channel/UCkIR1AfZTMuBXnYn_95A2XQ

 

Trailer snímku:

https://www.youtube.com/watch?v=Pbf0yxOHC2M