26. MFF Praha - Febiofest 2019: Jaroslav Kučera - geniální kameraman aneb nový pohled na jeho staré filmy …

12.04.2019 14:44

 

 

 

 

 

 

 

Hotel Andel´s - Praha/Press centrum

20. 3. 2019

 

Přes 150 filmů nabídl Febiofest 2019, a téměř 50 besed, tiskových konferencí či úvodních slov autorů, tvůrců, protagonistů. Absolvovat vše však na www.www-kulturaok-eu.cz  nebylo v našich silách. Museli jsme vybírat, někdy s těžkým srdcem. Co jsme si ovšem uniknout nemohli nechat, byl filmový portrét kameramana nad jiné, Jaroslava Kučery. Film o této neprávem opomíjené kameramanské ikoně nové vlny českého filmu vstoupil do našich kin 4. 4. 2019. Premiéru měl ale příhodně právě na letošním Febiofestu už 26. 3. 2019 a před ní se měli možnost novináři setkat i s tvůrci tohoto hodinového dokumentu. O filmu - jenž jsme si pochopitelně nenechali ujít také - píšeme v samostatném článku (https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/a26-mff-praha-febiofest-2019-jaroslav-kucera-zblizka-aneb-byvali-cechove-jiz-zdatni-filmari/ ) a o postřehy z besedy s autory se dělíme v tomto článku.

 

Klasik pohledem dvou okouzlených ´kluků´

Když před nás předstoupili v tiskovém středisku Febiofestu dva ´kluci´ s tím, že vytvořili dokument o ikoně naší kameramanské elity, mohl člověk přemýšlet, co ty dva mladé lidi vedlo k práci na takovém dokumentu. Všechnu dosavadní předpojatost oba tvůrci ale odrovnali už svými prvními, vskutku skromnými a upřímnými slovy a velice sympaticky nadšeným projevem.

 

Úvodem se totiž oba úspěšní filmaři Tomáš Michálek a Jakub Felcman přiznali, že jejich zápal pro tvorbu Jaroslava Kučery se odvíjí doslova od dětství. Oba, tehdy ještě budoucí filmaři, objevili filmy točené Jaroslavem Kučerou již coby kluci. Zcela spontánně je oslovily. A jak se k nim vraceli stále víc, tím víc byla jasná jejich nastávající filmařská dráha. A zájem a obdiv tak zákonitě vyústil v nápad vytvořit o Jaroslavu Kučerovi dokument ´Jaroslav Kučera zblízka´.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Začalo to před pěti lety

Když se rozhodli, byl to skvělý nápad. Když se do toho dali, uvědomili si, jak je to nesnadný úkol. Měli ale štěstí. Díky rodině Jaroslava Kučery získali a měli k dispozici materiály po Jaroslavu Kučerovi i Věře Chytilové. To byl základ i závazek. Oba přece mají Jaroslava Kučeru v úctě, tak oba cítili, jak málo mu věnujeme pozornost. Neprávem. Proto vzniklý dokument chápou především jako skromnou splátku velkému dluhu naší společnosti vůči Jaroslavu Kučerovi.

 

 

 

Další velkou podporou bylo jejich protnutí se s Janem Němcem, i pak, když dokončovali jeho poslední film Vlk z Vinohrad. I když pochyb a obav přiznali dost, přesto se s odvahou mládí do dokumentu pustili. Vedlo je nadšení, protože tvořili film o někom, kdo je zaujal už tak dávno.

 

Jak na to?

Nejvíc, jak nám sdělili, je trápila otázka, jak vůbec dokument natočit, když ten, o němž je, byl geniální kameraman. A tak se pokorně radili s odborníky i ze zahraničí a dali na radu natočit dokument na šedé pozadí. Důraz kladli především na práci Jaroslava Kučery, na jeho pozoruhodné experimenty se světlem, které se v jím točených filmech stávalo dalším plnohodnotným sdělovacím prvkem vznikajícího filmu. A také chtěli připomenout v té souvislosti, že Jaroslav Kučera nikdy neexhiboval sám za sebe, nikdy nedělal jen umění pro umění, ale že svou kamerou pokorně sloužil tomu kterému filmu a režisérské představě.

Chtěli především vytvořit portrét člověka, umělce, jenž byl vždy svou prací plně odpovědný publiku, ale současně se neustále snažil každým filmem sám posouvat dál a dál.

 

 

Kontinuitu jistil Jiří Brožek

Tvůrcům filmu se zdařilo ke spolupráci získat Jiřího Brožka. Střihače, jenž sestříhal i jejich film. A to byl vklad. Jiří Brožek má kontě nejvíc sošek Českého lva z minulých ročníků, 8 ocenění za střih takových filmů jako Krvavý román, Je třeba zabít Sekala, Nuda v Brně a mnoho dalších. Jiří Brožek ale stříhal i filmy jako Kulový blesk, Vrchní, prchni, Slavnosti sněženek či Vesničko má středisková  a dokonce i některé, s Jaroslavem Kučerou. Jiří Brožek tak pomyslně překlenul oba tvůrce přes uplynulé čtvrtstoletí od skonu Jaroslava Kučery.

 

Pro koho je film zamýšlen?

Dokument si rozhodně zachovává pohled diváka, nedělá z práce a života Jaroslava Kučery akademickou vědu. Díky střihu Jiřího Brožka se ale stává i pohledem přímého spolupracovníka a účastníka Kučerovy práce. Cílovou skupinou podle tvůrců je tedy v první řadě divák, který se chce inspirovat, připomenout si zlatou éru českého filmu, uvědomit si význam a genialitu kameramana Jaroslava Kučery a v neposlední řadě i důstojně připomenout 90 let od jeho narození. Jak se oba mladí tvůrci na závěr besedy shodli, vznik dokumentu bylo tím nejmenší, co mohli pro osobnost formátu Jaroslava Kučery učinit.

 

Jaroslav Kučera (1929 - 1991)

  • 1948 - 1952: vystudoval na FAMU kameru
  • 1952 - 1956: působil v Československém armádním filmu
  • od 1957 - 1985: působil jako kameraman ve Filmovém studiu Barrandov
  • od 1967 – 1990: přednášel na katedře kamery FAMU v Praze

 

 

 Za kamerou stál již v době studia a v hraném filmu začal spolupracovat s Vojtěchem Jasným (Dnes večer všechno skončí, Zářijové noci, Touha, Přežil jsem svou smrt, Procesí k panence, Všichni dobří rodáci, Až přijde kocour) a s Karlem Kachyňou (Ztracená stopa, Smrt mouchy, Malá mořská víla). Točil i pro Miroslava Ondráčka, Jiřího Bělku, Jaromila Jireše, Ivana Passera, Jana Němce, Jiřího Menzela, Evalda Schorma čiAntonína Moskalyka. Točil s Věrou Chytilovou (Sedmikrásky, Ovoce stromů rajských jíme).

 

  • v 70. letech točil pro Juraje Herze (Morgiana), Zdeňka Podskalského (Noc na Karlštejně),  Oldřicha Lipského (Jáchyme, hoď ho do stroje!, Adéla ještě nevečeřela).
  • v 80. letech  to byli režiséři jako Václav Matějka Antonín Kachlík či Jaromil Jireš.
  • jako kameraman pracoval i pro televizi

 

 A dokonce si zahrál roli Michela Constantiniho v proslulé Radokově komedii Dědeček automobil či vojína v Kachlíkově filmu Bylo nás deset.

 

Ženou a spolupracovnicí Jaroslava Kučery byla režisérka Věra Chytilová (1929 -2014). Jejich dcera Tereza Kučerová je výtvarnicí, syn Štěpán Kučera kameraman.

 

  •  zemřel 14. 1. 1991 v Praze v 62 letech
  •  za svou práci získal bezpočet cen u nás i v zahraničí

 

 

Tomáš Michálek  - producent filmu Jaroslav Kučera Zblízka

 

Jeho mentorkou byla Věra Chytilová. Díky ní se věnuje filmu. Po FAMU produkoval film Tomáše Pavlíčka Parádně pokecal či dokumenty Nebezpečný svět Rajka Dolečka a Česká cesta. Spolupracoval na experimentu Návrat dinosaurů a krátkém animáku Pérák. Produkoval film Jana Němce Vlk z Královských Vinohrad a Plody mraků, které patří k nejúspěšnějším českým festivalovým filmům. V roce 2017 získal Hlavní cenu z krátkometrážní soutěže na holandském festivalu Cinekid. Dlouhodobě zpracovává pozůstalost po kameramanovi Jaroslavu Kučerovi. Vydal monografii a jako spolurežisér pracoval na Kučerově filmovém portrétu. V roce 2018 uvedl do kin film Chata na prodej, jejž vidělo přes 100 000 diváků. (viz. náš článek: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/chata-na-prodej-aneb-neresme-blbosti/).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jakub Felcman  - režisér filmu Jaroslav Kučera Zblízka

Filmař, scenárista, dramaturg, kurátor, režisér. Absolvent scenáristiky FAMU a FF UK. V celovečerním hraném filmu debutoval scénářem k filmu Příliš mladá noc. Dlouhodobě se věnuje filmovému kurátorství a dramaturgii. V celovečerním hraném filmu debutoval dramaturgií filmu Petra Václava Nikdy nejsme sami. Vedl jako dramaturg TS Čestmíra Kopeckého v ČT (2013 - 2014). Podle pseudoscénářů Vratislava Effenbergera realizoval film Kino Effenberger. Byl kreativním producentem filmu Jana Němce Vlk z Královských Vinohrad. Režíroval dokument o Jaroslavu Kučerovi. Vede festival Ostrava Kamera Oko.

 

 

Hodnocení:  99 %

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková, www.febiofest.cz

 

(https://twitter.com/Febiofest)
 (https://www.facebook.com/febiofest/)
 (https://www.febiofest.cz)
 (https://www.instagram.com/febiofest/)
 (https://www.febiofest.cz/en/)

Copyright © 2018 MFF Praha - Febiofest, All rights reserved.
MFF PRAHA - FEBIOFEST s.r.o.
e-mail: info@febiofest.cz


Praha 21. - 29. 3. 2019 / Regiony 1. 4. - 18. 4. 2019

 

Trailer -  znělka Febio: 

https://www.youtube.com/channel/UCkIR1AfZTMuBXnYn_95A2XQ