26. MFF Praha - Febiofest 2019: Gundermann aneb když politika umělce může pronásledovat…

10.07.2019 09:55

Cinestar Anděl - Praha

26. 3. 2019

 

Známe to i od nás. Všemocné zákulisní prsty duševně omezeného a mocensky neomezeného režimu se sápaly po duších i mozcích těch, kterých se potenciálně bály, že by mohli svou duševní neomezeností ohrozit jejich mocenskou neomezenost.

 

A trubadúři lidu tak byli ti nejsledovanější, nejnebezpečnější, a proto mocí nejvíce oplétaní. Zdárně i nezdárně. Jak kdo. Část umělců si tvořila po sledovaných bytech dál to své. Jiná část, ve snaze dál pomáhat tím, co umějí, těm, co to potřebují, činila úlitby ´bohům´. Část na své já rezignovala a sloužila moci. Ti, co byli v ilegalitě, disentu, po změně ´věčného´ režimu, došli výsluní, ale nijak moc slavně. Ti, co se snažili zachovat tvář a nezmizet z pódií, pokračují v práci. A ti, co se přizpůsobili, se většinou nezvládli překabátit.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lid ví vždy své.

 

A byli i tací, co ze zoufalství a idealistické naděje, že změní nezměnitelné zevnitř, se upisovali čertu. I když sice čertu dobře nečinili, cejch jim zbyl. Jen pár z nich to dokázalo přiznat a nabídnout šokovaným příznivcům volbu palcem jak ve starém Římě.

 

Nahoru - pracuj dál, dolů - končíš a na oči nám nelez.

 

Hlas lidu, hlas skoro boží.

 

Na prstech bychom spočetli ty, co palce nahoru dostali.

 

Kdož jsi bez viny, hoď kamenem.

 

Mysleli to dobře a dělali to i pro nás. Tehdy i dnes.

 

Jedeme dál. Skládej a zpívej!

 

 

 

U nás jich pár bylo. Stejně v dalších soczemích. Třeba i v NDR. A snímek Gundermann je o tom...

 

 

 

 


Gundermann

-

smutný film o lidském osudu v mlýnici dějin

 

 „Životopisný hudební film o osudech východoněmeckého písničkáře Gerharda Gundermanna, jenž získal srdce publika inteligentními texty melancholických balad i rockových skladeb. Celý život pracoval v uhelných dolech jako obsluha velkorypadla a měl vyhraněné levicové názory. K odvrácené straně jeho života patřila spolupráce s východoněmeckou tajnou policií Stasi, ke které po pádu železné opony čestně a veřejně přiznal…“ (zdroj: Febio) 

 

Sekce Masters, sekce velkých osudů

Sekce Masters nabídla řadu silných filmů z aktuální tvorby výrazných autorských osobností současné kinematografie. Většina v sekci Masters uváděných filmů měla premiéry na festivalech v Cannes, Locarnu, Benátkách, San Sebastianu či Torontu a jména tvůrců se na Febiofestu i v našich kinech objevují běžně.  Jde o filmy výrazně stylizované, specificky režijně vedené a pro nováčky často těžko čitelné. Byly mezi nimi sice i lehčí komedie, ale také pořádná životopisná dramata. A takovým životopisným dramatem a nejen na plátně, ale především v reálu, byl až donkichotovský osud ´enderáckého´, tedy východoněmeckého, písničkáře - Gerharda Gundermanna. Pro aktuálnost, etickou stránku a hlavně pro souvztažnost k nám a osudům našich idolů, před a po, jsme si vybrali právě tento snímek.

 

Každý svého názoru strůjcem

Film o Gundermannovi může divák zhodnotit různě. A kladem je, že film nepodsouvá mentální závěr. Odsoudíš, neodsoudíš, pochopíš, nepochopíš, odpustíš, neodpustíš? Byl vinen nebo ne? Dělal, co mohl nebo ne? Rozdával se lidem, když to potřebovali nebo ne? A kdo by to dělal, kdyby se nechal umlčet?

 

Kráčel po laně a hrozil mu pád, kráčel po hraně a hrozil mu úkrok do jedné či druhé možnosti. A on chtěl hrát a zpívat. Film není jednoznačný, tak jako pohled na prakticky nám neznámou osobnost. Až z filmu víme, kdo byl a že byl.

 

Z vnějšího pohledu jsou tu 3 životy, 3 osudy téže umělecké osobnosti.

 

Soukromý život plný vnitřních rozporů, ideálů, snah po změně k lepšímu, odvahy, ač ne až k sebedestrukci a ztrátě šance, lidem pomáhat písněmi i vším, co říká a dělá. Jen v blbou dobu.

 

 

 

 

 

Krásný a chápající vztah s partnerkou, ženou, matkou jeho dětí, ženou, která vzdor všemu ho bere jako člověka a ne politickou figurku na šachovnici mocných. Tehdy i dnes.

 

 

A osud umělce, jehož tvorba pomáhala těm, co neřešili,

jak mohla nebo nemohla promlouvat

A třetí rovina je politická. Naivně idealistická. Poloha osobnosti, jež vzdor všemu maká na rypadle, neživí a neuživí se svou alternativní tvorbou v polickém soukolí doby, má pověst buřiče, neformálního mluvčího pracovního kolektivu, co si kritikou nesmyslů a nepravostí vyslouží jen peskování, nemožnost postupu a pozornost zatracené Stasi. Vše ale vždy dělal přímo, poctivě a pro lidi. Ne pro svůj prospěch. Naopak. Inu, zajímavý, přemýšlivý film, nabitý zajímavou hudbou a myšlenkami. A postřehy z jeho života i postojů. A diváku suď, jak chceš.

 

Název snímku: Gundermann

Originální název: Gundermann

Země původu: Německo

Producent: Claudia Steffen

Rok výroby: 2018

Režisér: Andreas Dresen

Scénář: Laila Stieler

Kamera: Andreas Höfer

Kostýmy: Sabine Greunig

 

Hrají: Alexander Scheer, Anna Unterberger, Axel Prahl, Thorsten Merten, Eva Weißenborn, Benjamin Kramme, Kathrin Angerer, Milan Peschel, Peter Schneider, Bjarne Mädel,Milan Peschel, Alexander Schubert, Leni Wesselman, Peter Sodann, Alexander Hörbe,Christian Skibinski, Peter Rappenglück, Hilmar Eichhorn, Andrea Brose, Georg Arms

 

Stopáž: 128 minut

Žánr: životopisný / drama / hudební

Jazyk: německy

Titulky: české, anglické

Distributor: Patra Spanou Film Marketing & Consulting

 

 

 

 

Gerhard Gundermann

písničkář a kytarista

 dnes uznávaný

 za jednoho z nejvýznamnějších

folkrockových autorů a zpěváků bývalé NDR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • narodil se 21. 2. 1955 - Výmar
  • zemřel 21. 6. 1998 (43 let - mozková mrtvice) - Spreetal

(fotografie z pozůstalosti G. G.)

Hodnocení: 100 %

Richard Koníček

© Ing. Olga Koníčková, www.febiofest.cz

  

(https://twitter.com/Febiofest)
 (https://www.facebook.com/febiofest/)
 (https://www.febiofest.cz)
 (https://www.instagram.com/febiofest/)
 (https://www.febiofest.cz/en/)

Copyright © 2018 MFF Praha - Febiofest

All rights reserved
MFF PRAHA - FEBIOFEST s.r.o.

 

Praha 21. - 29. 3. 2019 / Regiony 1. 4. - 18. 4. 2019

 

 Trailer -  znělka Febio: 

https://www.youtube.com/channel/UCkIR1AfZTMuBXnYn_95A2XQ

 

Trailer snímku:

https://www.youtube.com/watch?v=kYkXKIU7OAA